Tien ponds forel een primeur voor Lough Ramor en voor Dublin Angling Initiative

Er is een nieuw record gerealiseerd voor het Dublin Angling Initiative door de zestienjarige Eric Cahill, die met een forel van tien pond zwaar de vis van zijn leven wist te vangen op Lough Ranor, Virginia, County Cavan. Dit is de grootste vis die ooit door een jonge sportvisser is gevangen tijdens een vistrip van het Dublin Angling Initiative.


Foto: Des Chew en de zestien jaar oude Eric Cahill poseren met de tien ponds forel voordat deze teruggezet wordt in het meer.

De vistrip voor een groep van tien jongeren van de Mulhuddart Foroige Fishing club (Dublin 15) naar Lough Ramor, Virginia, was georganiseerd door Des Chew van het Initiative in maart. Na een introductie door Ches over de opbouw van de uitrustingen, de onderlijnen en het beazen van de haken, werd er door de jeugd gevist op blankvoorn, hybriden en baars; enkele anderen kozen er voor om op snoek te gaan vissen. De groep die op witvis viste beleefde dikke pret aan het vangen en terugzetten van grote aantallen vissen.

Eric wachtte op dat moment geduldig totdat een snoek zijn dode aasvis, een spiering, op zou pikken. Hij riep om assistentie toen zijn hengeltop een aanbeet aangaf. Op aanraden van van Des Chew en Chris McGregor opende hij allereerst de beugel van zijn werpmolen, zodat de vis geen weerstand zou voelen. Opeens nam de vis een korte run, waarop Chris de haak zette. Het was direct duidelijk dat hij een mooie vis gehaakt had. Toen de vis naderbij kwam, maakte het gouden lichaam met de fraaie stippen duidelijk dat Eric de vis van zijn leven gehaakt had en wellicht zelfs de eerst specimen die ooit door een deelnemer aan het Initiative aangemeld was.

De vis kon onder enthousiaste kreten van de jeugd en de medewerkers geland worden, allen keken ze met verbazing naar de vis. Dit was zeer zeker de vangst van zijn leven voor Eric.
De vis werd gewogen op een gecertificeerde weegschaal en de lengte opgemeten op een meetmat van de Inland Fisheries Ireland. De lengte werd vastgesteld op 80 cm, het gewicht bedroeg tien pond. Een vangst die het waard is om gevierd te worden! Des gaf aan dat Eric zojuist de eerste specimen gevangen had van de 10.000 jeugdigen die al deelgenomen hadden aan de Dublin Angling Initiative in de afgelopen vijftien jaar. Wanneer de vis geratificeerd wordt door de Specimen Fish Committee is het ook de eerste specimen die op Lough Ramor gevangen is. Josie Mahon fotografeerde de vis met de trotse vanger Eric Cahill en zijn mentor Des Chew, waarna de vis veilig teruggezet werd.

Eric Cahill is zestien jaar oud en een lid van de Mulhuddart Foroige Fishing in Dublin 15 club sinds hij tien jaar oud was. In die periode heeft hij getoond dat hij het nodige geleerd heeft van zijn leraren. Hij heeft talloze viscursussen gevolgd op het gebied van het vissen op forel, witvis en op zee, cursussen die gegeven werden door de Foroige jeugdbegeleiders Bernie Moloney en Siobhan Hennessy. Dit was zeker een moment op trots op te zijn voor Eric en voor de Dublin Angling Initiative, ze hebben nu weer een record dat gebroken dient te worden!

Door Rudy

Bron: http://www.roofvisnet.nl/algemeen/tien-ponds-forel-een-primeur-voor-lough-ramor-en-voor-dublin-angling-initiative/