Voor veel forelvijvers is de wintertijd begonnen en dat heeft zo zijn voordelen voor de forelvissers. Met mijn maat Louis van Dalen ging ik zaterdag vissen. Waar je normaal twee dagdelen kunt vissen, is er nu maar een dagdeel en wel van 8.30 uur tot 14.30 uur. Al met al zes uur vissen voor hetzelfde geld dat je anders kwijt bent voor een dagdeel.

Bij diverse vijvers bestaat een dagdeel uit vier uur vissen. Nu rekken ze dat op naar zes uur. Hierdoor krijg je meer vangsttijd en dat kan gunstig uitpakken. Na zaterdag weet ik daar alles van. Met licht materiaal zat ik te vissen op de grote vijver. Mijn bereik te beperkt. Mijn buurman Frits en zijn maat visten met een werpgewicht van vijftien en twintig gram en konden zo de vijver afvissen. Zij vingen hun forellen. Na vier uur vond Frits het welletjes. Louis en ik kregen zijn vissen. “De forellen komen meer naar de kant en jij vangt nog wel wat”, zei Frits tegen mij. Na vijf uur vissen ving ik mijn gekoesterde forel. De nul was weg. Was er een blok geweest van vier uur dan had ik met lege handen gestaan.

Ik vind zelf een tijdspanne van zes uur vissen op een vijver heel ontspannen. Er zit minder druk op om alles binnen vier uur proberen te vangen. Ik vind daarom de wintertijd ook ideaal om te vissen. Dit wat betreft tijd en er zitten aanzienlijk minder vissers aan de waterkant. De fanatieke forelvissers blijven wel komen. De eigenaren van de forelvijvers hebben nu tijd om alles weer zomertijd klaar te maken. Bovendien hebben zij de tijd om een praatje te maken met de forelvissers. Niemand weet wat voor winter we krijgen. Afgelopen jaar kon je het hele jaar door vissen op vijvers die open waren. Wat dat betreft heeft de wintertijd voor de forelvisser alleen maar winst. Je krijgt meer vangsttijd en vaak is het rustiger waardoor je meer kunt werken aan je techniek.

Van Frits heb ik in ieder geval geleerd dat ik me beter moet voorbereiden op groot water. Nu zaten de forellen ver van de kant en daar kwam ik niet met mijn drie grams dobber. Een volgende keer een montage en hengel van twintig gram. Zo leer je elke keer weer bij aan de waterkant. In zomer- en wintertijd……

Lees hier vele Wintertips om ook in de winter veel forel te kunnen vangen:
Welke Tremarella-techniek kan ik het beste gebruiken in de winter? >>
Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs (1) >>
Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs (2) >>
Vissen & Vliegvissen op Forel in de winter: extra tips & Trucs (3) >>
Wakvissen; Hoe doe je dat? >>


Frans van den Broek

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op forel van Frans:
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com