Dit jaar vis ik veel op forel. Mijn vangsten nemen toe. Ik lees het water en vis nu licht. Daar waar het kan struin ik ook langs de forelvijver om forellen te vangen die loom zijn en niet graag willen bijten. De categorie forel die zich langs de kant aan het ophouden is.

Zo gebeurde het dat wij een put afhuurden met een paar man. Naast de reguliere uitzet van forellen vroegen we ook om een paar zalmforellen. We haalden onze forellen en de zalmforellen er mooi uit. De voor ons uitgezette zalmforellen, rond de 1,5 kilo, boden mooie sport. Ik signaleerde echter ook een andere zalmforel en die zwom steeds op dezelfde plek aan de kant. Kwam je er erg dichtbij dan zwom die weg. Niet hard, aar rustig. Als de kust veilig was kwam die weer terug. Het was een forel die een paar dagen, zo begreep ik van de beheerder, eerder uitgezet was. Hij was intensief bejaagd, maar niet gevangen. Ik bleef het ook proberen.

Ik installeerde me bij de forel in de buurt en ging daar op forel vissen. Een paar keer trok ik het aas voor zijn neus lang. Geen reactie. Even zwom hij in mijn lijn. Hij kwam los. Dag lijnzwemmer. Hij ging weer naar zijn favoriete plek. Steeds ging ik hem plagen met aas. Met twee wasmotten aan de haak liet ik dat voor zijn neus op en neer gaan. Voorzichtig liet ik het op de grond vallen. Het glaslood zag hij niet. De dobber dreef. Ik wachtte af. Zag dat hij het in zijn bek had. Even later zag ik beweging in mijn dobber. Niet veel. Ik haalde de lijn wat op. De zalmforel bleef eerst wat aan zijn geliefde kant wat op en neer zwemmen. Metertje hier en metertje daar. Ik zette de lijn strak en toen voelde de zalmforel weerstand. Hij pakte een paar meter en toen zette ik de haak goed aan.

Met speels gemak trok ik de forel, een mooie zalm, naar het schepnet in. Hij bood weinig sport. Het was een kerngezonde vis, maar leek wel uitgeput. Komt dat door de paar dagen in de vijver en het feit dat ze dan niet kunnen wennen en jagen op natuurlijk voedsel? Wie heeft hier ervaring mee? Hoe kun je lome forel het beste vangen en wat kunnen de redenen van dit gedrag zijn?


Frans van den Broek

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op forel van Frans:
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk blog-artikel? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.