Ik (Chantal Hermkens) vis al meer dan 2 decennia op forel. De meest gestelde vraag aan mij is (in het bijzonder door mensen die nog onbekend zijn in met het forelvissen): “Wat is de beste tijd om te vissen op forel?” Hoewel het gemakkelijkste antwoord voor mij het voorjaar is, want dit is mijn favoriete tijd van het jaar om te vissen op forel, is de waarheid dat er niet zo gemakkelijk antwoord te geven is op deze vraag.

In werkelijkheid kunnen alle seizoenen goed kan zijn om te forel vissen. Het definitieve antwoord op de vraag van de beste tijd van het jaar om te vissen op forel, ligt grotendeels aan je persoonlijke favoriete forelvis-stijl of methode, het gebied van het land waar u woont, en welke tolerantie u heeft voor het omgaan met “de elementen”. Hieronder ziet u een lijst van de vier belangrijkste seizoenen en enkele van de goede en slechte punten over vissen op forel in deze tijden van het jaar. Zo kunt u zelf beslissen in welke tijd van het jaar u erop uit gaat om te gaan forelvissen en bepaald uzelf welk seizoen “het beste” voor u geschikt is.

Daarnaast hoeft u natuurlijk niet echt te kiezen en kunt u in elk seizoen komen vissen op de forellenvisvijvers, die vaak nagenoeg het gehele jaar geopend zijn.
Zie hier een overzicht van de forellenvisvijvers in Nederland >>

Voorjaar – Dit is een geweldige tijd van het jaar om te vissen op forel en is het seizoen dat veel forelvissers “het beste” zullen noemen. Dit kan zijn omdat de vissers denken dat de vijvers vol zitten met hongerige forellen in het voorjaar of dat na een lange, koude winter veel vissers staan “te trappelen” om eruit te komen en een natte lijn te halen, maar het belangrijkste is dat de lente een prachtige tijd van het jaar is om te gaan vissen op forel. Een nadeel van het vissen op forel in het voorjaar is hoog en/of troebele wateromstandigheden als gevolg van de lente-regens, bloesem en/of afvoer.
Qua omgeving en natuur heeft het echter mijn voorkeur, want alles staat in bloei en ruikt heerlijk, zeker na zo’n frisse voorjaarsregen.

Zomer – De zomer is een geweldige tijd van het jaar om te vissen op forel, met name het begin van de zomer, voordat warm weer de watertemperaturen minder bevorderlijk maken voor een forel om te overleven. Forelvissen aan de forellenvijver, of u nu vist met wormen, kunstaas of d.m.v. vliegvissen, alle kunnen ze zeer effectief zijn in het begin van de zomer. Als het heter gaat worden in de zomer zijn er weer andere technieken nodig om de forellen, die zich dan veelal boven op het water-oppervlak bevinden, te vangen. Lekker genieten van de heerlijke zomerzon en een beetje bruin worden, heeft natuurlijk ook wel wat. Binnenkort volgen allerlei tips over hoe je forellen het beste in de hete zomermaanden kunt vangen. Hou de website dus in de gaten!

Herfst – De herfst is ook een geweldige tijd van het jaar om te gaan forelvissen. Vissen met wormen, maar ook met forellendeeg kan uiterst productief tijdens de herfst evenals vele andere forelvissen technieken. Het is minder druk aan de vijvers en mooi weer (in de meeste gevallen) en een prachtig landschap met herfstkleuren. Dat allemaal samen maakt de herfst tot een uitstekende tijd van het jaar om te vissen op forel. In de herfst zijn er ook altijd de kampioenschappen NK Forelvissen en NK Vliegvissen op forel, waarvoor dan uiteraard nog extra geoefend moet worden. U kunt ook kans maken op een plaats in de finale door aan de voorrondes mee te doen van een van de deelnemende vijvers aan deze NK’s.
Zie deze website voor meer info >>

Winter – Tenzij je praat over ijsvissen, is de winter een zeer moeilijke tijd van het jaar om te vissen op forel. In de vijvers is forel zeer moeilijk te vangen tijdens de winter en in veel gevallen is ijsvissen het enige althernatief om te gaan forelvissen. Ijsvissen op forel kan heel productief en voor veel mensen is de winter (en het vissen door een gat in het ijs) dan ook de beste tijd van het jaar om te forelvissen. Je moet dan uiteraard wel goed gekleed zijn! De winterse plaatjes, met zoals in de voorgaande jaren de schitterende sneeuwlandschappen, hebben natuurlijk ook hun scharmes en nodigen uit om erop uit te trekken.

Zoals ik al eerder zei, is de beste tijd van het jaar om te vissen op forel grotendeels gebaseerd op uw eigen persoonlijke forelvismethode of “stijl” en is het aan iedere individuele visser om te kiezen wat voor hem of haar het beste past. Bij alle bovenstaande seizoenen zijn er goede en slechte punten als het gaat om forelvissen, maar mijn keuze zal altijd het voorjaar zijn als het gaat om het vissen op forel.

Wat vindt u het beste seizoen om te gaan forelvissen?
U kunt onderstaand uw reactie geven.
We horen het graag!

Veel visplezier!

@ Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com