Vliegvisvijvers Landgoedvisserij Someren; Na het sombere, kille, regenachtige weer tijdens de heropening van Landgoedvisserij Someren op vrijdag 29 april, ziet het er ter plaatse op Bevrijdingsdag 5 mei een heel stuk zonniger uit wanneer we om kwart over elf de ruime parkeerplaats oprijden. De temperatuur is al bijzonder aangenaam te noemen, na een eerste bak koffie loop ik met mijn vriendin Cora Nicolasen en Theo van de Poll eerst wat rond om nog wat foto’s te maken.

Tekst Rudy van Duijnhoven, foto’s Rudy van Duijnhoven en Cora Nicolasen.

Video Vliegvisvijvers Landgoedvisserij Someren

Bekijk hier de video met een impressie van het vliegvissen op de forelvijvers en vliegvisvijvers van Landgoedvisserij Someren:

Bron op mijn YouTube-kanaal:  https://youtu.be/eIQCjxF6COk

Vangstreportage Landgoedvisserij Someren

Vliegvisvijvers Landgoedvisserij Someren

Op beide vijvers vlakbij het hoofdgebouw wordt op forel gevist en voor zover we kunnen zien heeft iedereen wel forel of ‘zalmforel’ gevangen. Na de prima lunch die we op het terras genuttigd hebben, proberen wij het met de vliegenhengel ook even op vijver 2, de vijver voor de visserij op zalmforel, maar ondanks dat we tot enkele meters diep in het water kunnen kijken, zien we geen forel zwemmen op de plekken die we afvissen. Na iets meer dan een uur lopen we door naar de beide vliegvisvijvers waar we ’s morgens al wat forel in de bovenste waterlagen hebben zien azen.

Foto-01-SomerenDe Landgoedvisserij ligt in het buitengebied van Someren.

Forelvijvers Landgoedvisserij SomerenOp vijver 1 en 2 mag ’s morgens en ’s middags een dagdeel gevist worden. 

Forelvijvers Landgoedvisserij SomerenOp vijver 2 maak je kans op de vangst van mooie zalmforellen.

Foto-04-Vliegvissen-op-vijver-2Wanneer de ruimte het toelaat kun je op beide vijvers ook prima met de vliegenhengel aan de slag. Let op hoe helder het water is!

Vliegvisvijvers Landgoedvisserij Someren

De pomp bij de kleinste van de twee vliegvisvijvers staat aan en er staat een mooie stroming in de beek. Er zwemmen forellen vanuit de plas een stuk de beek op om te profiteren van het voedselaanbod hier. Zichtbaar is hoe ze vlak onder het wateroppervlak links en rechts insectenlarven onderscheppen. De meeste vissen zijn vrij donker gekleurd, maar er zitten ook lichter gekleurde exemplaren bij. De vissen reageren ‘spooky’ wanneer Theo ze later in de middag aanwerpt, de meeste vliegvissers zullen allicht een kansje wagen op deze vissen en ze hebben zo te zien al wat ervaring met kunstvliegen opgedaan.

Foto-05-Nieuwkomer-succesOok als nieuwkomer maak je op de vliegvisvijvers 3 en 4 kans op de vangst van een mooie forel met de vliegenhengel.

Vliegvisvijvers Landgoedvisserij SomerenVliegvisvijvers Landgoedvisserij SomerenDe forel is bijna klaar om geland te worden.

Vliegvisvijvers 3 en 4

De achterste vijver 4 is tot een meter of vier diep, maar aan de kant waar de noordoostenwind opstaat azen een groot aantal forellen in de bovenste waterlaag, regelmatig pakken ze ook insecten van het wateroppervlak. Het zijn mooie regenboogforellen zo te zien die hier aan het azen zijn, gemiddeld 25 tot ruim 40 cm lang.

Vliegvisvijvers Landgoedvisserij SomerenDe beek stroomt en voert extra zuurstofrijk water aan.

Stromende beek en prachtige natuur Landgoedvisserij SomerenOp en rond de beek en de plassen kun je genieten van de prachtige natuur van de Peel.

Blue Duns, Klinkhamers, Polywing Spinners en droge vliegen

Vanaf een kale landtong kunnen we de azende vissen een tijdje goed aanwerpen, we proberen Blue Duns, Klinkhamers, Polywing Spinners en andere droge vliegen; vrijwel alle patronen leveren actie op, hoewel veel forellen ook op het laatste moment wegdraaien. Onze 2,75 meter lange vliegenhengels voor de lijnklasse #5 zijn prima voor dit werk, aan de drijvende WF5 vliegenlijn komt een leader van drie tot drie en een halve meter met een puntje 15/00 fluorocarbon.

Foto-09-Vissen-in-de-stromingIn de stroming hebben zich meerdere forellen opgesteld om insecten te onderscheppen die aangevoerd worden.

Foto-10-AanwerpenTheo werpt met een droge vlieg enkele forellen aan die in de stroming staan.

Ondiep geviste nimf

Eenmaal gehaakt blijken de forellen over een prima conditie te beschikken; fraaie sprongen, snelle runs en woeste kolken zijn standaard. Terwijl ik een forel sta te drillen, haakt Cora ook een mooie forel op een ondiep geviste nimf. Helaas schiet de vis tijdens de dril los, maar deze techniek blijkt dus ook te werken.

Foto-11-Stijgende-visOp de plas zijn her en der stijgende forellen te zien.

Foto-12-In-tegenlichtTegen de zon was de droge vlieg wat moeilijk te zien, de aanbeet echter des te beter…

Weerhaakloos vliegvissen

We verkassen later naar de zuidwestelijke hoek van het water, ondanks dat de begroeiing langs de oever het werpen en drillen hier wat bemoeilijkt, weten we ook hier de nodige forellen te landen. We vissen weerhaakloos, wat tijdens de capriolen van de forellen in de lucht en onder water nog wel eens aanleiding is voor een ‘long line release’, maar weten toch een mooi aantal forellen te landen en weer terug te zetten.

Foto-13-Prima-conditieEen forel in prima conditie die de vliegenhengel langdurig gebogen hield.

Foto-14-Rudy-driltRudy drilt een forel langs de oevers waar de wind op staat.

Foto-15-Gezonde-visEen kleurrijke, gezonde forel die zo weer zal zwemmen.

Foto-16-Cora-driltWerpen en drillen kan tussen de begroeiing op de oever en in het water wat lastig zijn.

Foto-17-Blij-met-haar-vangstHet resultaat mag er zijn voor Cora.

Foto-18-LuchtacrobatiekLuchtacrobatiek wanneer Theo een mooie forel haakt op de droge vlieg.

Foto-19-Mooie-forel-voor-TheoEven op de foto en dan mag de forel weer snel retour.

Nagenieten op het terras

Tegen half zeven lopen we terug naar het hoofdgebouw, het terras blijkt nog vol te zitten met andere forelvissers en vrienden/familie van de nieuwe pachters van Landgoedvisserij Someren: Ronnie van Bruchem en Karolien Goërtz. De alcoholvrije drankjes en het bord friet met een frikandel laten we ons goed smaken, die rode kleur van onze gezichten zal nog wel even zichtbaar blijven…

Mei: 10% korting bij Landgoedvisserij Someren!

Wellicht dat er komend jaar ook tenten en caravans geplaatst gaan worden op de Landgoedvisserij, het bestemmingsplan is wat dat betreft alvast aangepast. Het visbestand op de vliegvisvijvers zal in de komende weken nog verder aangevuld worden, de vliegvissers in de (verre) omgeving hebben er dan weer een prima vliegvislocatie bij. In de maand mei geldt er, vanwege de opening, nog een korting van tien procent op het vissen. Maak er gebruik van!

Vliegviscursussen en -instructie

Het pand en de wc’s op het circa tien hectare grote terrein zijn goed toegankelijk voor invaliden. Wellicht dat er hier in de toekomst ook vliegviscursussen en -instructie gegeven gaan worden, de gesprekken hierover zijn nog gaande. Voor vakantiegangers liggen er in de omgeving voldoende campings, Bed & Breakfast locaties, natuurgebieden, golfbanen, maneges en dergelijke om in dit gebied vele genoeglijke dagen door te brengen.

Landgoedvisserij Someren

Vijver 1 is gereserveerd voor het vissen op forel, vijver 2 voor het vissen op zalmforel, waarbij de vissen die je vangt meegenomen mogen worden; ruilen voor gerookte forel is ook een mogelijkheid. Wanneer het niet te druk is, kun je hier uiteraard ook je geluk met de vliegenhengel proberen. De Vliegvisvijvers 3 en 4 zijn gereserveerd voor het vissen met de vliegenhengel en kunstvliegen, vangen en weer terugzetten is hier het parool.

Vijver van de maand mei

Landgoedvisserij Someren is vijver van de maand mei. vrijdag 29 april 2016 is Landgoedvisserij Someren in Brabant officeël geopend. Lees hier het verslag en bekijk de video van deze toplocatie voor te vissen: Landgoedvisserij Someren toplocatie forelvissen vliegvissen >>

Bekijk hier het verslag en live video van de heropening Landgoedvisserij Someren >>

Landgoedvisserij Someren logo

Landgoedvisserij Someren
Dellerweg 30
5712 GT Someren
Tel. +31 (0)6 – 5182 2131
Website: www.landgoedvisserijsomeren.nl