Vliegvissen tips van Léon Godijk: Brood forel????

Helaas ligt de zomervakantie al weer ver achter ons. Als ik hier op terug kijk heb ik toch wel een beetje heimwee. Samen met de vrouw ben ik naar Zuid-Duitsland, ongeveer 34 km van Salzburg Oostenrijk, vertrokken. De omgeving is hier prachtig. Mooi uitzicht over de bergen en een bezoekje aan Salzburg was zeer de moeite waard. Onderweg passeer je riviertjes die hemelsblauw zijn.

Ik heb deze vakantie gevist op de traditionele en witte traun, de Salzach en de Tiroler ache.
De Tiroler ache is hemelsblauw, maar als het in Oostenrijk regent dan is deze rivier snel bruin, Dit overkwam mij dan ook, Na nauwelijks één uurtje gevist te hebben was deze mooie rivier in koffie veranderd.

De witte en traditionele traun staan bekend om hun mooie en vooral grote forel en vlagzalm. Vooral op in de traditionele traun heb ik veel vlagzalm en mooie forel gevangen.

In de Salzach huize ware monsters als het om forel gaat. De kleur van het water is licht groen en is glashelder, dit geldt overigens ook voor de overige wateren.
Mocht u naar een van deze rivieren willen afreizen, zoek dan het internet af voor een vergunning. Bij de een kost de vergunning €80 en bij de ander slechts €22. Dit is voor het zelfde water maar een ander stuk wat net zo goed is.

Op onze eerste dag gingen mijn vrouw en ik een ijsje in het lokale dorp halen. Staande op de brug over de witte traun kijk ik in het glas heldere water en zie langs de kant bijzonder grote forellen staan. Zo nu en dan zakte ze naar het midden en weer terug naar de kant. De rivier werd gescheiden door een gras kant met daarnaast een kanaaltje waar niet gevist mocht worden. Dit kanaaltje was ook erg diep. Hier lagen kapitale vissen. Mijn vliegvissers hart wilde nu maar één ding en dat was vissen. Op een gegeven moment zag ik een paar kinderen stukjes ijshoorn in het water gooien……………..het leek wel of het water ontplofte. De forel dook om elkaar en over elkaar heen om vooral een stukje te bemachtigen. Op de brug werd brood gestrooid en hier het zelfde tafereel.

Een paar dagen later heb ik een vergunning voor dit stuk gehaald. Ik moet zeggen dat ik goed, veel en grote forel gevangen heb. Maar…………het stuk bij de brug heb ik links laten liggen. Ik had van lokale vliegvissers al gehoord dat menig toerist hier al heel wat uren hun vliegen op kapot hadden gesmeten. Resultaat nul. Wat staat er in de vergunning……………….brood vlieg verboden.

Op mijn reizen heb ik dit vaker meegemaakt. Al dan niet om toeristen te vermaken maar ook om de vliegvissers te trekken. In België weet ik een paar plekken waar de forel bewust met brood wordt gevoerd om de toeristen te vermaken. Hier geldt dan ook een vis verbod.
Blijft mij een ieder weer een goed vis jaar toe te wensen. Ik neem er nog een broodje op.

© Tekst / Fotografie: Léon Godijk / Redactie deforelvisser.com

© Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Find us on Google+
Geplaatst op: 26 november 2012 @ 21:01

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *