Vliegbindtips; Theo Bakelaar bindt een miertje en forel en vlagzalm zijn er zot op

Vliegbindtips: Theo Bakelaar bindt een miertje en forel en vlagzalm zijn er zot op! In 2015 kwam ik samen met Rudy van Duijnhoven, Theo Bakelaar tegen bij Visvijvers ’t Mun. Ik was samen met Rudy opnames aan het maken van hoe je knopen maakt voor onze rubriek vliegvistips. Theo was er ook en had even vrij genomen op een zeer mooie zonnige dag. Hij dacht: “ik ga even vliegbinden en aansluitend mijn vliegen uitproberen op de zalmrivier bij ’t Mun. Hij ging op dat moment een miertje binden en ik vroeg hem of ik dat mocht filmen. Daar had hij geen bezwaar tegen. Bekijk onderstaand de video: Hoe bind je een miertje;

Bron: https://youtu.be/2sbhNlUvoQY

Vliegbindtips: Hoe bind je een miertje?

Vol aandacht keek ik hoe Theo Bakelaar het miertje aan het binden was en maakte video-opnames ervan. Het miertje is een bijzonder succesvolle vlieg waarmee je je visdag nog wel eens kunt redden. Er zijn namelijk van die momenten dat de forel al de aangeboden vliegen links laat liggen. Bijvoorbeeld tijdens of kort na een flinke regenbui. Dan spoelen er wel eens beetjes in het water die niet kunnen zwemmen en echt drijven kunnen ze ook niet. Op zo’n moment is het zeker goed om dit miertje eens te proberen. De forel en vlagzalm zijn op de ene of andere manier namelijk verzot op. Ze slaan vaak direct aan te azen. Vele andere aasjes laten ze links liggen en dat kan vaak een of enkele dagen aanhouden.

Vliegbindtips: Hoe bind een miertje?

Het miertje bij het vliegvissen lijkt op het lepeltje of eendenvoetje bij het forelvissen

Miertjes zijn in vele patronen te maken. Theo laat je in de video een succesvolle variant hiervan zien. Dit miertje is gemaakt in de kleur zwart en heeft op het lijfje een opvallende groene stip. Deze groene stip is op grote afstand tot wel 10 meter zichtbaar. Dit is iets wat ik ook ken van het forelvissen met de werphengel en het gebruik van forellendeeg of powerbait. Een van de meest bijtgrage aasjes is het lepeltje of eendenvoetje van zwart met een fel groen stipje erin. Ik heb met mijn werphengel al menig forel hiermee weten te verschalken. De vorm van een lepeltje of eendenvoetje draait namelijk heel verleidelijk door het water en het groene stipje werkt zeer verleidelijk voor de forel.

Het miertje bij het vliegvissen lijkt op het lepeltje of eendenvoetje bij het forelvissenMiertjes zijn in vele patronen te maken. Theo laat je in de video een succesvolle variant hiervan zien, welke zorgt voor kromme hengels. Onbelangrijk detail; In de verte zie mij nog staan 🙂

Miertjes in zwart foam met groene stip

Het miertje, dat Theo bindt in de video, is gemaakt van zwart foam met het fel groene stipje erin. Rond de haaksteel is een hanenveer (hackle) gewikkeld dat de pootjes van de mier moet imiteren. De hackle moet aan de onderkant worden afgeknipt, zodat de vlieg mooi diep in het wateroppervlak blijft liggen, net zoals een echte mier. Wanneer je deze niet wegknipt, kan het miertje ook gaan kapseizen. Theo laat dit allemaal mooi zien in de video.

Vliegbindtips; Theo Bakelaar bindt een miertje en forel en vlagzalm zijn er zot opHet miertje – by Theo Bakelaar

Hoe succesvol is het miertje met vliegvissen?

Uiteraard moest op die prachtige zaterdagmiddag bij Visvijvers ’t Mun het miertje meteen worden uitgetest. Hoe succesvol is het miertje met vliegvissen? ’s Middags nam Theo meteen de proef op de som en knoopte zijn miertje aan de vliegenlijn. En ja hoor, hij had meteen succes ermee en haakte enkele prachtige zalmforellen. Zie hier het resultaat.

Hoe succesvol is het miertje met vliegvissen?Het miertje voor het vliegvissen; “Simpel , snel, eenvoudig en goed vangend”, aldus Theo Bakelaar

Theo geeft cursussen vliegvissen en vliegbinden bij Visvijvers ’t Mun

Mocht je het vliegvissen en vliegbinden ook willen leren of verbeteren? Dan zou je een cursus kunnen volgen bij ’t Mun. Deze worden gegeven op de eerste zaterdag van de maand, van maart tot en met november van 9.00 tot 17.00 uur. Theo Bakelaar schrijft verhalen voor boekdelen en visbladen. Ook verzorgt hij demo’s vliegbinden op vliegvisshows in binnen- en buitenland. Door zijn jarenlange ervaring is Theo uitermate geschikt voor het geven van uitleg van deze specifieke vismethodes, om je zo een geweldige ervaring te laten beleven.

Visvijvers ’t Mun is zeer blij dat hij bij de visvijvers deze cursussen wil verzorgen en jij bent bij Theo in goede handen om het vliegvissen te leren.

Cursussen Vliegviscursus en vliegbinden met Theo Bakelaar

Wil je meer weten over deze cursussen Vliegviscursus en vliegbinden met Theo Bakelaar bij Visvijvers ’t Mun in Appeltern? Kijk dan op deze pagina voor meer info over Vliegviscursussen en vliegbinden bij ’t Mun met Theo Bakelaar >>

Veel succes met vliegvissen en vliegbinden!

Hoe succesvol is het miertje met vliegvissen?Nog een mooie zalmforel, gevangen tijdens het vliegvissen met het miertje. “Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn”, aldus Theo.

Met dank aan Theo Bakelaar voor de duidlijke uitleg en demonstratie in de video en Rudy van Duijnhoven voor de fotografie.

Groetjes, Chantal Hermkens
Deforelvisser.com