Stijl en de vijf essenties van het vliegvissen

Het zonnetje is er weer, vogels zijn weer druk om hun nestje te bouwen. Het voorjaar heeft zich aangediend. Menig visser meldt zich weer aan de waterkant en ook de eerste cursisten voor vliegvisles melden zich.
Vorig jaar kreeg ik van een aantal gevorderde cursisten de vraag of ik eens iets wilde schrijven over stijl en de vijf essenties van het vliegvissen.

Als gecertificeerd FFF vliegvis instructeur behoren voor mij het uitleggen van stijl en de vijf essenties tot de basis van vliegvisles.

Stijl.

Hoe je de hengel vasthoudt, met de duimgreep of met de wijsvinger op het kurk, hoe je staat, of dat je iets zijdelings werpt zijn vormen van stijl. Een stijl ontwikkel je zelf. Laat je nooit een stijl aanpraten.

Vijf essenties van het vliegvissen

1. Het elimineren van een slappe lijn is de meest effectieve manier om een lijn te werpen.

Begin elke worp met de vlieglijn in een rechte lijn tussen de hengeltop en de vlieg. Een vlieglijn die slap is zal de hengel niet juist laden.
Een deel van de worp zal verloren gaan wanneer je de slappe lijn wil herstellen en de hengel zich niet weer correct laden.

2. juiste versnelling van de vlieghengel.

Bij het werpen is de functie van de werphand om de hengel zo te versnellen dat hij zich zo oplaad of buigt tegen de weerstand van de vlieglijn.
De werphand versnelt de hengel eerst langzaam, neemt vervolgens in snelheid toe tot de positie van de hengel loodrecht op het doel is gericht, op dit punt excelleert de werphand nog sneller en eindigt in een snelle stop van de werphand.
De meeste versnelling vindt plaats aan het einde van de worp.

3. Voor het efficiënt vormen van de lus is het nodig dat de werper het pad van de hengel in een rechte lijn tot het doel beweegt.

Lus vormen zijn het resultaat van 4 verschillende lijnen die de hengeltop maakt tijdens het werpen.

De eerste is het bijna rechte pad van de hengeltop. Dit pad genereert een nauwe lus en een nauwkeurige presentatie van de vlieg. Een nauwe lus vormt een lus van ongeveer 50 cm. De lijn onder en boven van de lus liggen op het zelfde niveau, dat wil zeggen dat voor het maximale effect de lijn boven altijd boven de onder lijn moet zijn.
Een ander voordeel van de nauwe lus is het werpen tegen de wind. Hoe nauwer de lus hoe effectiever je tegen de weerstand van de wind kunt werpen.

De tweede weg waarin de hengeltop beweegt is een ronde weg.
De beweging van de hengeltop is in dit geval een opwaartse boog in tegenstelling tot bijna rechte lijn. Een ronde beweging van de hengeltop opent en zorgt voor een wijde lus verminderd de weerstand tegen de wind en brengt een nauwkeurige presentatie van de vlieg in gevaar.

De derde beweging van de hengeltop is in een halfronde (concave) beweging. De weg van de hengeltop gaat in dit geval naar benden. Deze beweging vormt een gesloten of een tailing loop en leid gewoonlijk tot zogenaamde windknopen. De tailing loop zorgt dat de lijn niet overslaat en een juiste presentatie van de vlieg blijft achterwegen.

De vierde beweging van de hengeltop is de zijwaartse beweging. In dit geval is de weg van de hengeltop niet in een enkel vlak maar beweegt van rechts naar links van het rechte vlak naar het doel. Staat bekend als de “Swinning Loop” de boven lijn zwenkt uit naar links en rechts ten opzicht van de lijn onder. De swinning lijs is een werp fout.

• Belangrijk is dat je weet dat de weg die de hengeltop aangeeft de weg is die de lijn zal volgen.

4. De afstand tussen de stops is afhankelijk van de lengte van de lijn bij een worp.

De afstand van een korte worp van bijvoorbeeld 4,5 meter wordt gemaakt met een korte slag tussen de stops, terwijl een langere worp van bijvoorbeeld 13.5 meter wordt gemaakt met een langere afstand tussen de stops.
Korte lijn, korte afstand, korte pauze lange lijn een langere afstand en een langere pauze. Het gewicht van de lijn wordt verdeeld over de lengte. Een kortere lijn weegt minder en laat de hengel minder buigen. Een langere lijn weegt meer en zal de hengel dan ook meer buigen. De sleutel voor het werpen van een goede lus is het aanpassen van de worp op het buigen van de hengel en tot het houden van een rechte lijn van de hengeltop helemaal door de worp heen. Dit staat bekend als een variabele castings worp.

5. Er moet een pauze tussen de voor en achterwaartse worp zijn.

Ook bekent als timing, de stop zorgt ervoor dat de lus zich kan strekken alvorens een nieuwe worp wordt ingezet. Als de lijn niet gestrekt is zal de hengel zich niet goed laden. Wanneer een slappe lijn bij aanvang van de worp niet compleet is uitgerold of bij het te laat in zetten van de worp zal de lijn op de grond vallen. Korte lijn korte stop, lange lijn langere stop.

Geniet verder van het vliegvissen. En nog een oproep aan de dames.. we missen vrouwelijke instructeurs. Kijk op de website van de FFF(http://fedflyfishers.org/)
Of stuur mij via mijn website http://www.l-godijk-vliegvisles.nl/ een mail wat de mogelijkheden zijn.


Fotografie: Rudy van Duijnhoven

Veel (vlieg) visplezier weer. Léon Godijk

© Tekst: Léon Godijk / Redactie deforelvisser.com
© Fotografie: Rudy van Duijnhoven / Léon Godijk

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *