Met de vlieg op bodybuilders/Karper met de vlieg

Met de vlieg op bodybuilders
Met vismaat Ar sta ik op een mooie voorjaarsdag tot net aan de knieën in glashelder water, ergens in een van de randmeren. We zijn op zoek naar zwarte schimmen. Ar staat een meter of tien van mij af en wanneer ik mij naar hem omdraai, tel ik al snel een stuk of acht van die mooie schimmen om hem heen. Met kloppend hart en een droge keel waad ik zijn richting uit en werp ik een van deze schimmen de vlieg voor zijn neus. Langzaam zakt de lichtverzwaarde natte vlieg naar beneden, dan zie ik hem niet meer terwijl dat wel zou moeten. Ratsssss…. Lijn strak, een explosie van kracht onder water en voor ik boe kan zeggen vliegt de backing al uit de reel. Het eerste wat de vis doet is om Ar heen vliegen waardoor deze een sprong moet maken en de vis uiteindelijk tussen zijn benen door richting het riet schiet. Dit wil ik echt niet dus wordt de druk goed opgevoerd, waarop de vis gelukkig het wijd weer opzoekt. Na een kwartier heb ik de vis voor mijn neus. U zult inmiddels wel begrepen hebben dat het hier om karper ging. Het was een mooie sschubkarper en wij schatten hem zo rond de twintig pond. Ik wist die dag, ondanks vele pogingen, geen vis meer te haken. Ar daarentegen verdween regelmatig in het riet omdat de karper daar zijn toevlucht zocht. Al met al wist hij er vijf te haken.

De karper (Cyprinus Carpio)
Hier in Nederland zijn de bekendste karpersoorten de schub, de spiegel, de boeren en de lederkarper. De schubkarper is goed te herkennen. Zijn hele vislijf is bedekt met grote schubben en hij heeft een bronzen kleur. Aan zijn bovenlip zit 4 baarddraden. Met deze baarddraden en de vele smaakpapillen in zijn bek filtert hij tijdens het snuffelen op de bodem de eetbare delen. De niet eetbare deeltjes komen door de kieuwen weer naar buiten. Wanneer een karper de bodem afschuimt is dit vaak te zien aan een bellenplakkaat voorzien van opwolkend bodemvuil. De schubkarper is de meest voorkomende karper in Nederland. De spiegelkarper heeft deze naam gekregen omdat het lijkt alsof er op zijn schubloze lijf hier en daar een paar schubben zijn geplakt. De spiegelkarper wordt in Oost-Europa gekweekt voor consumptie. Ten opzichte van zijn soortgenoten groeit de spiegelkarper velen malen sneller en zijn daarbij zijn leefomgeving, het voedselaanbod, de ruimte, de temperatuur een ook zijn gezondheid in orde, dan kan deze vis bijzonder groot en zwaar worden. De boerenkarper lijkt op de schubkarper maar is langer en kleiner. Maar vergis je niet, deze karpers zijn erg sterk en vechten vooral onder de top. De lederkarper is wat zeldzamer. Deze vis heeft zijn naam te danken aan zijn schubloze en dikke huid.

De karper eet voornamelijk bloedwormpjes, slakken, zoetwaterkreeftjes, algen, larven en kleine insecten. Ook zwevend groenvoer mag hij graag naar binnen slobberen. De karper bezit keeltanden, dit zijn echter geen echte tanden maar harde platte plaatjes waartussen hij hard voedsel, bijvoorbeeld slakken, fijn maalt.

Waar en wanneer
Laat ik maar beginnen met wanneer. Als eind april begin mei de watertemperatuur langzaam door een voorjaarszonnetje hoger wordt, dan laten de eerste karpers zich graag door dit zonnetje verwarmen en zoeken de ondiepe stukken op. Vaak zie je ze op het warmste moment van de dag (tussen 12.00 en 13.00 uur) de bodem af ‘grazen’. Dit soort plekken is tot ongeveer eind september een trekpleister. Dit brengt ons bij de vraag: waar vind je die plekken dan. Zoals ik al vermelde zijn de randmeren goed voorzien van ondieptes. Maar ook in menige vaart en poldersloot zijn ze ook aan te treffen. Rietkragen en velden met waterlelies zijn dan de favoriete plekken waar de karper tusen aast. Toevallig een recreatieplas in de buurt met een groet karperpopulatie? Ga dan maar eens tegen de avond, wanneer de badgasten weg zijn, langs de kant kijken. In grote getale schuimen de karpers vergezeld door brasems de ondiepe delen af. De badgasten hebben de hele bodem op dit soort plekken omgewoeld en de karper is echt geen domme jongen en maakt daar graag gebruik van.

Waarmee
Eerst maar het materiaal. Een tien voet AFTMA 7 hengel, een goed afstelbare reel met een drijvende lijn met voldoende backing, zouden het moeten doen. De reel moet vooral een goede as hebben. Het geweld waarmee een groet karper druk op je reel uitoefent is niet te beschrijven. De leader maak ik van drie meter 22/00. Een groot schepnet is vooral in de polder nodig. De karper op het randmeer onthaak ik altijd in het water. Als vlieg gebruik ik vaak het volgende patroon:

Haak 8 of 10, van tien slagen looddraad voorzien, bruine binddraad, gele rode of groene dubbing opzetten en een lijfje maken. Vervolgens een zeer slappe bruine hanenhackle drie keer net achter het haakoog wikkelen. De fibers met de afbindknoop iets naar achteren wegdrukken. Met de gele variant heb ik de meeste resultaten behaald. Goede vliegen zijn ook de fazantstaart en de ijsselnimf. Op recreatieplassen is een klein geel zalmeitje aan te bevelen omdat op deze plassen veel met mais wordt gevoerd en gevist. Als laatste attributen , een goede polaroid zonnebril en een pet met klep.

Gehaakt!
Eenmaal een leuke plek gevonden waad, en in de polder loop, dan rustig door het water of langs de kant. Kijk goed om je heen. Heb je op open water eenmaal vis gezien, probeer dan in zijn buurt te komen. Het werpen van de vlieg over grote afstand heeft gen zin. Het vissen op karper doe je op zicht. Werp rustig aan en volg je vlieg terwijl deze afzinkt. Werp alleen die vissen aan die met staart omhoog staan. Deze zijn aan het foerageren. Een karper die zwemt heb ik nog nooit gevangen. Je ziet je vlieg in die grote stofzuiger verdwijnen en hopla, voor je het weet sta je met een kromme hengel een steeds maar verder weg verdwijnende vliegenlijn na te kijken. Let in de polder op de bellenplakkaten. Vooral ’s morgens en tegen de avond zijn die te zien. Werp je vlieg dan midden in zo’n plakkaat en sta paraat. Vaak wordt de vlieg heel sloom genomen en zie je de lijn langzaam verdwijnen. Het kan soms nuttig zijn om een korte leader van zo’n 1,5 meter te gebruiken. Wanneer karper zich duidelijk in het zonnetje laat zien, wil een imitatie van een broodkorst ook wel eens zijn interesse wekken. Het naar binnen slobberen is zeer adrenaline verhogend.

In mijn omgeving ligt een recreatieplas waar volop karper zit. Deze plas is erg diep en groot. Je kunt niet overal vissen omdat hij voor een deel door bomen is omzoomd. Op een mooie zomeravond ga is samen met maatje Kees naar deze plas. Ditmaal voorzien wij onze leader van een klein geel zalmeitje en een loodje om het afzinken te bevorderen. Eenmaal aan het water zien wij de eerste karpers op hun kop staan. Kees beproeft zijn geluk en werpt er een aan. De vlieg zinkt af en gelijk wordt zijn lijn in een streep richting horizon getrokken. Na veel gekreun weet Kees de vis binnen te halen. Een mooie schubkarper wordt vervolgens in het water onthaakt. Omdat deze vis voor nogal wat onrust onder zijn soortgenoten heeft gezorgd, gaan wij naar een andere hoek. Deze hoek kenmerkt zich door de vele overhangende struiken en bomen waarvan de wortels in het water lopen. Het lijkt hier net een mangrovebosje. Onder een van de overhangende struiken zie ik een schim . Plop, de vlieg belandt in de buurt van de vis. Ik zie dat de vis zich langzaam laat zakken. Opeens glijdt mijn lijn langzaam richting open water. Wanneer ik aansla lijkt het net alsof ik vastzit. Toch blijft mijn lijn zich langzaam door het water bewegen, echter nu richting de mangroven. Wel, u raadt het al, de karper verdwijnt in het onderwater- takkenbos en met geen mogelijkheid krijg ik hem er nog uit. Mijn lijn breekt dan ook. Wanneer ik mijn vliegenlijn binnen haal voelt die aan als een pijpenrager. De takken, met daarop de mosseltjes, hebben duidelijk hun sporen achtergelaten.

Tot slot wil ik u dan ook laten weten: het vissen op karper kan soms een aanslag op je materiaal doen. Op een van de randmeren brak mijn backing en zag ik een sliert backing en vliegenlijn richting vaargeul verdwijnen.

Ik wens u veel vangst plezier nu het buiten weer mooi weer wordt.

p.s ik heb de Kyll bij Gerolstein gevist in het stadsdeel en het deel wat bij de Aral begint, met name op dit stuk hele mooie vlagzalm gevangen.

Groeten en veel strakke hengels, Léon Godijk

© Tekst / Fotografie: Léon Godijk / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 25 april 2011 @ 06:55

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *