(Droom) rivieren

Gespannen kijk ik naar mijn vlieg die rustig op het water door de stroom wordt meegenomen.
Plots wordt de vlieg weggenomen mijn lijn loopt strak en wordt tegen de stroom ingetrokken. Mijn hengel staat krom als ik ineens welkom op station Utrecht in mijn oor hoor!!! Ik schrik dan ook op uit mijn plezierige droom als ik mij besef dat ik in de trein naar huis zit.

Nog even dan breekt de vakantie weer aan en ik kan niet wachten om de rivier weer op te gaan.
Ik wil u graag meenemen naar de rivieren in onze buurlanden België, Duitsland en Luxemburg.
Vooral de mensen die net hebben leren vliegvissen en in een van deze landen op vakantie gaan wil ik een beetje op gang brengen.

Laten we eerste in België beginnen hier zijn de Ourthe, Lesse, Salm en Ambleve het meest bekend.
Duistland heeft in de eifel een paar hele mooie riviertjes waarvan de Kyll het bekendste is. Hier stroomt ook de Prum, de Nims en nog veel meer kleinere riviertjes. (zie het boekje van de VNV vliegvissen in de Eifel)
In Luxemburg is de Sure de bekendste rivier.

Het visbestand in deze wateren zijn forel, vlagzalm veel kopvoorn, barbeel en diverse witvis soorten.
De uitrusting die u nodig heeft welke overigens voor alle riviertjes in bovengenoemde landen inzetbaar is, zijn een 8 voet aftma 3 tot 5 hengel met een drijvende lijn en indien mogelijk een lijn met zinktip. Een goed waadpak en schoen met viltzolen. Vliegen zijn voornamelijk kleine goudkop hazenoor nimfjes, imitaties van de kokerjuffer zowel droog als de nimf en diverse CDC vliegen.
Hierbij spreek ik voornamelijk uit eigen ervaring op deze rivieren dus Google desnoods op een van de rivieren en u zult vast de nodige informatie vinden die nodig is.

Ieder land heeft zijn eigen voorwaarden als het gaat om een vergunning. In Duitsland heeft u altijd de blauwe schein nodig welke op het gemeentehuis te halen is zorg wel voor een recente pasfoto. De meeste riviertjes en zeker delen ervan zijn in particuliere handen en zult u buiten de verplichten blauwe schein een dagvergunning moeten halen.
In België gaat u naar het postkantoor voor een vergunning maar let wel op welke u koopt, met de goedkoopste mag u vaak niet waden dus als u ook waden wil kost dat iets meer.
In Luxemburg gaat u naar de VVV bijvoorbeeld in Diekirch en voor een paar euro krijgt u een vergunning die een maand geldig is voor het grootste deel van de Sure. Wilt u het zogenaamde Duitse deel van de Sure bevissen dan kunt de vergunning op het gemeentehuis van Echternach kopen.

Zelf ga ik dit jaar weer naar camping Op der Sauer in Diekirch waar ik nu al weer voor het vijfde jaar gast ben. De camping ligt aan de Sure dus sta ik elke avond ergens op deze rivier.
Een laatste advies, heeft u plannen om naar een van deze (of andere) rivieren te gaan bereid u goed voor. Zoek het internet af vraag eens bij een lokale vliegviszaak om advies en besef dat u gast bent in het land waar die mooie rivieren ons elke keer weer weten te bekoren.

Ik wens u een prettige vakantie en veel mooie vangsten.

Léon Godijk

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *