(Droom) rivieren en tips tijdens vliegvis vakanties (2)

Zoals ik u de vorige keer in deel 1 al melde, zou ik in mijn vakantie de Sauer bij Diekirch in Luxemburg gaan bevissen.

Op de dag van aankomst hoorde ik dat er een camping gast had gemeld wel even de rivier leeg te vissen maar na drie dagen aangaf wat een … rivier het was en naar Frankrijk was vetrokken omdat het daar wel beter zou zijn. Tja.. ik heb zelf eerst de rivier verkend en kwam erachter dat voornamelijk ’s avonds de forel kleine sedge’s of klein nimfjes pakte. Later ben ik nog naar de Lauterach en de Wiesent in Duitsland geweest en ook daar pakte de vis alleen kleine CDC of blue dun vliegjes gebonden op een haakje 22 of 24.

Terug naar de Sauer. Op de eerste avond leerde ik een paar andere vliegvissers respectievelijk uit België, Luxemburg en Nederland kennen en we raakte al snel aan de praat. Deze vliegvissers hebben seizoenplekken langs de Sauer en kennen het water goed. Ervaringen en vliegen werden uitgewisseld en vriendschappen bloeide op.
Met één van hen, de Nederlander Herman van de Broek ben ik op de Sauer bij Heiderscheidgrund en Bourscheid gaan vissen en heb leuk forel, grote kopvoorn en barbeel gevangen. Herman was aangenaam gezelschap en boordevol humor, ik zal hem zeker vaker gaan zien. Op één van de avonden vroeg de Belgische vliegvisser aan mij of ik misschien Léon de FFF gecertificeerde vliegvisinstructeur was. Aangenaam verrast gaf ik toe dat ik dit was waarop hij vertelde dat hij via via had gehoord dat ik langs de Sauer liep. Hij vroeg mij of ik hem wat bij wilde spijkeren in zijn techniek wat ik natuurlijk dan ook gedaan heb.

Waar wil ik nu naar toe met dit verhaal… zoals ik boven de vliegvisser aanhaalde die vermelde de Sauer weleens leeg te vissen en teleurgesteld is weggegaan zou ik u het volgende willen adviseren;

  • verken op verschillende tijden het water zodat u kunt zien welke insecten er zijn en op welke tijden de vis stijgt.
  • Zoek op internet zoveel mogelijk informatie over het betreffende water.
  • Praat met andere vliegvissers, deel ervaringen hierbij ontstaan vaak hechte vriendschappen.

Voor het overige geniet vooral van de omgeving maar ook van dat klein forelletje die aanbeet het zijn niet altijd kanjers die gevangen worden.

Voor hen die nog moeten gaan petri heil,

Léon Godijk

<< Lees hier deel 1: (Droom) rivieren

© Tekst / Fotografie: Léon Godijk / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *