De rover die in de schaduw loert – Vliegvissen op snoek

Vliegvissen op snoek

Met een zachte plof land mijn streamer in het water, na twee strippen lijkt het alsof ik vast zit maar mijn lijn glijdt langzaam door het water. Mijn hengel buigt zich en onder water bokt de vis. Om het mij moeilijker te maken zoekt hij een over het water hangende boom op. Toch land ik een paar minuten later de vis met een kieuwgreep op het droge. Eenmaal op de kant wordt ik aangegrijnsd door een paar messcherpe tanden. Aangezien ik weerhaakloos vis onthaak ik de snoek snel. Nog even een foto en laat de snoek snel weer van zijn vrijheid genieten.

Nu het weer steeds onstuimiger wordt mag ik graag de polder in om de snoek achter de kieuwen de zitten. Heel wat water heb ik afgestruind met als resultaat veel mooie snoeken tot wel één meter toe.

Wanneer

Als de herfst invalt er een lekker windje staat en de lucht bewolkt is wordt de snoek actiever.
In menig jachthaventje zie je ze op dit soort dagen op verschillende plekken jagen.

Waar

In de ondiepe poldersloten, stadsgrachtjes en jachthavens.
In de poldersloten vind je ze vaak in de buurt van duikers en bruggetjes waar ze in de schaduw liggen te wachten. In de jachthavens liggen ze onder de boten of onder de plankiers.
Om even bij de jachthavens te blijven. Op veel jachthavens mag je haast niet meer komen. Men is de schade die door de vissers veroorzaakt worden behoorlijk beu. Bij een jachthaven bij mij in de buurt wordt veel vanuit bootjes op snoek gevist. Helaas beland veel kunstaas in dekzeilen en tuigage of stukken lood brengen schade aan de polyester boten aan. Jammer dat het zo moet.

Waarmee

Een 7 of 8 hengel is prima. Ik gebruik zelf een gewone WF lijn maar er zijn ook speciale vlieglijnen voor de snoek. Ik voorzie mijn lijn van een 0 leader en knip deze terug tot ongeveer 1.80. Verder een staaldraadje en een streamer naar eigen keuze. Zelf gebruik ik streamers met gedekte kleuren waarbij mijn favoriet een streamer geheel gebonden van een bruine zonkerstrip is. In het water ziet dit er uit als een kleine rat of muis.

Tips

Een bekkenklem en een lange forcepstang is handig met onthaken. Vroeger nam ik nog wel eens een schepnet mee maar tegenwoordig gebruik ik een snoekhandschoen. Wanneer je hiermee de snoek achter de kieuwen pakt heb je een prima grip. Als je de kieuwgreep zonder handschoen gebruikt en je vingers te ver achter de kieuwen zitten, dan loop je het risico op een paar fijne sneetjes in je hand.
Eenmaal een aanbeet, zet de haak dan meerdere malen. Een snoek wil nog wel eens uit het water komen waarbij de haak nog wel eens los schiet.

Ik wens u alle prettige feestdagen en een goed visrijk Nieuwjaar.
Léon Godijk

© Tekst / Fotografie: Léon Godijk / Redactie deforelvisser.com
Bekijk hier de eigen website van Léon Godijk >>

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *