Aan het vliegvissen heb ik mogen ruiken. De eerste forellen zijn gevangen en de eerste vliegen gebonden. Ik heb de meesters aan het werk gezien. Nu is het mijn beurt om het goed te leren. Met mijn maat Louis van Dalen ga ik op een frisse decemberdag naar forellenvijvers De Peelvissers Meijel. Daar krijgen wij onze eerste les van Rinus van de Kerkhof. Hij is Elite Flycasting School instructeur.


Vliegvisinstructeur Rinus van de Kerkhof

Als eerste tuigt hij mijn hengel op en wijst hij mij waar ik in het bijzonder op moet letten. Vervolgens gaan we zonder vlieg naar de waterkant en leren we droog gooien. In het begin werk ik nog veel vanuit de pols. Gaandeweg leer ik dat af. Na veel worpen en dito valse worpen, krijg ik de voorwaartse worp behoorlijk onder de knie. Het begin is er. Rinus helpt mij veel. Louis heeft gevoel voor het vliegvissen en hij pakt alles heel snel op. Bij mij stuit ik op twee dingen: mijn slechte motoriek en het snel willen leren. Rinus heeft voor mij de gouden tip. Zing een liedje als je in gaat gooien. Dat werkt. Hierdoor leer ik de stops die bij het vliegvissen horen. Na twee uur les mag de vlieg aan de lijn. We zijn de enigen vandaag. Er worden wat forellen uitgezet.

We vissen met nymphen en Louis heeft er als nel drie op de kant liggen. Hij glundert. Hij beheerst de worp. Ik doe mijn stinkende best. Als een echte beginner, met hulp van Rinus, werk ik hard. Ik vang nog een forel. Rinus laat nog even zien hoe het moet. Zijn lijn overbrugt makkelijk twintig meter en valt strak op het water. Een mooie rechte lijn. Verbazing is mijn deel. We spreken nog snel wat lessen af. Oefening baart kunst. Mijn hengel voelt perfect aan. Het thuisfront is er nieuwsgierig. Oefenen, oefenen, oefenen.


Frans van den Broek

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op forel van Frans:
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com