Vliegvis avontuur Zweden, Riverwild te Färila; Samen met Rudy van Duijnhoven ben ik via Cordes Travel naar het Midden van Zweden afgereisd met als doel de vliegvismogelijkheden alhier te onderzoeken. Ik neem u mee naar Riverwild te Färila, Wildlife Sweden camp Ängra te Kårböle en Kustleden te Vandrarhem. Dit is deel 1 van 3 delen.

Lees hier deel 2: Wildlife Sweden camp Ängra te Kårböle >>

Tekst & Fotografie: Léon Godijk / Rudy van Duijnhoven – Vliegvis-redactie deforelvisser.com

Vliegvis avontuur Zweden, Riverwild te Färila

De voorpret van onze reis begint al met het pakken van de auto. 10 verschillende aftma Hardy vliegvishengels en reels, rugzak, stripmand, waadpak en schoenen, gewone bagage en ga zo maar door.

Gevulde koffiekan en op weg naar de veerboot in kiel waar wij de volgende morgen in Gotenburg arriveerde. Na een rit door de mooie natuur van Zweden arriveerde wij in Färila. Eigenaar Mikael Frisk van Riverwild ontving ons hartelijk.

1_Vliegvis-avontuur-Zweden-Riverwild Riverwild 

2_Vliegvis-avontuur-Zweden-huurhuisjeEen van de huisjes tijdens ons Vliegvis avontuur in het midden van Zweden

Rivier de Ljusnan met bezetting aan vlagzalm, forel en snoek

Na een lekkere door Mikael’s vrouw gemaakte maaltijd, nog even de hengel gepakt en gaan vissen. De rivier de Ljusnan stroomt direct op locatie en kent een goede bezetting aan vlagzalm, forel en snoek. Ik heb gekozen voor een Hardy jet 10 ft #5 met een drijvende lijn. Leaderpuntje 14/00 met een roze goudkop nimf. Als snel volgde een aantal aanbeten wat een aantal kleine alvers opleverde. Deze rakkers hadden de nimf sneller te pakken dan andere vis. Toch wist ik nog een mooie vlagzalm te pakken.

Rivier de Ljusnan met bezetting aan vlagzalm, forel en snoekLéon Godijk in Rivier Ljusnan Sweden

Gids Mattias Furuskog rivier LeånGids Mattias Furuskog rivier Leån

Rivier Leån met mooie bezetting aan forel en vlagzalm

De volgende dag werden wij door visgids Mattias Furuskog naar de rivier Leån gebracht.  De Leån is een snel stromende rivier en ligt ongeveer 30 minuten rijden vanaf Riverwild. De Rivier kent een mooie bezetting aan forel en vlagzalm.

De route langs de rivier is ruwterrein waar je van rots naar rots de rivier afvist.
Zowel Rudy als ik wisten een paar mooie bruine forellen en vlagzalmen te vangen.
In de middag kwam Mikael Frisk een lekker lunch brengen. Na nog wat uurtjes terug naar Riverwild.

Mikael Frisk kwam lekker lunch brengen. In de middag kwam Mikael Frisk een lekker lunch brengen

Meer Ljussjön met top bezetting aan vlagzalm, forel en grote baars

De volgende ochtend zijn we naar het meer Ljussjön vertrokken. Ljussjön is ongeveer 30 minuten rijden vanaf Riverwild. Dit meer heeft een top bezetting aan vlagzalm, forel en grote baars. We zijn met een bootje het water opgegaan en Rudy wist al snel de eerste forel te vangen.

 Meer Ljussjön met top bezetting aan vlagzalm, forel en grote baars

Na een tijdje volgde een harde aanbeet op een door mij geviste zwarte streamer. De Hardy demon #4 werd lekker krom getrokken en de vis liet zich ondanks het glas heldere water, lang niet zien.

Hardy demon #4 werd lekker krom getrokken

Hier en daar werden grote meivliegen door de vis van het  water geplukt. Ondanks dat was de visserij moeizaam. Het meer is groot en de vis liet zich niet zo makkelijk pakken. Het was hard werken.

Huurbootjes Ljussjön vliegvisvakantie SwedenHuurbootjes Ljussjön

Snoek op het meer Vexnan, Sweden

De volgende dag zijn we naar het meer Vexnan gereden en hadden daar de beschikking over een motorboot. Vexnan ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Riverwild.
Ons doel was snoek. Dit hebben we geweten. De snoek sprong op dit meer bij wijze van spreken zo aan je streamer. Vooral kleine snoek was erg rap bij je streamer.

Snoek op het meer Vexnan, SwedenRudy met een van de Vexnan snoeken

Top Vliegvis avontuur Zweden

Alles bij elkaar vingen we deze dag zo’n 20 snoeken per persoon. Het aantal missers en losschieters benoem ik maar helemaal niet.  Voldaan keerde we terug met de wetenschap er een dag later weer heen te gaan. Het was nu al een Top Vliegvis avontuur Zweden!

Met Hardy Jet 10ft #8 op het meer Vexnan

De volgende ochtend wederom naar Vexnan. Waar we nu zonder gids het rijk alleen hadden. We kozen voor een eilandje met veel riet in het midden van het meer. Ik koos voor een Hardy Jet 10ft #8. Hardy reel voorzien van een intermediate lijn. En als vlieg een oranje/witte streamer. Mijn 3e worp werd tussen het riet gelijk hard gepakt. Deze vis was toch wat groter en dook gelijk het diepe deel in. Deze vis hield mij lang bezig. Gelukkig kon ik deze dame netjes landen.

9_Met-Hardy-Jet-10ft-#8-op-het-meer-Vexnan

Rudy van Duijnhoven vangt-snoek Vexnan Sweden

Ook deze dag leverde vele snoeken op. Met tegenzin gingen we terug.
De volgende dag op naar de volgende locatie Wild life Zweden camp Ängra.

Lees hier deel 2: Wildlife Sweden camp Ängra te Kårböle >>

Google info: https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=Riverwild+te+Färila

Léon Godijk / Rudy van Duijnhoven