We stappen uit het vliegtuig en een heerlijke warme deken valt over ons heen, we zijn in Suriname! Maarten had mij al vaker uitgenodigd en gek gemaakt met de schitterende foto’s van vissen en natuur. Maar de eerste beelden, geuren en geluiden overtreffen alle foto’s… we hebben er zin in!

Na een heerlijke nacht te hebben geslapen bij de zeer gastvrije oom Jo en tante Joane van Maarten beginnen we de eerste plannen te maken. De volgende dag gaan we Swampvissen in Coronie.

Al heel vroeg zitten we in de auto en maken een rit van ruim 2 uur naar de rijstvelden van Coronie. Onderweg zien we allemaal auto’s met bamboehengels en mensen langs de klant van de weg vissen. Het is weekend en vissen is hier een favoriet uitje. In Coronie rijden we een lange dijk op van de vroegere rijstvelden. We stoppen aan de rand van een soort brede sloot die voor 99% is dichtgegroeid met waterplanten. In de kleine open plekjes weten we de favoriete KwiKwi, Corobbejas (Cycliden), Petakka’s en een aal te vangen. De zon is genadeloos en het zindert van de hitte en besluiten even in de schaduw van de auto te gaan zitten. We zien iets glinsteren en nog geen paar meter van ons vandaan ligt een boma ofwel anaconda in het gras. We blijven rustig en hij verdwijnt ook rustig het moeras in.


Swamp vissen


Aal gevangen!


Boma of ook wel…anaconda.

De meeste Surinamers houden niet van Piranha, maar voor mij is het wel een uitdaging. We zijn voor een driedaagse trip aan de rand van het Brokopondo stuwmeer. Als we even gaan kijken neem ik toch een hengeltje mee. In het donker weet ik met een aasvisje de eerste Piranha van mijn leven te vangen, een bijzondere ervaring!


Piranha vissen in het stuwmeer


Eerste Piranha in mijn leven!

De volgende morgen vroeg op voor een trip met de boot het stuwmeer op. We gaan vissen op koebi bij Mammedam en dat is zo’n twee uur varen. Een schitterende tocht tussen de dode bomen en eilandjes door. Op de plek aangekomen weet ik mijn eerste Kaweri te vangen een soort kleine meerval die hier net zo wordt gewaardeerd als een schele pos in Nederland….

Even later weet ik ook mijn eerste koebi te vangen. Een vis die zich een beetje gedraagt als een snoekbaars en lijkt op een zeebaars. We vissen eenvoudig met een stukje lood, stalen onderlijn en grote haak en met een klein dood aasvisje of garnaal. We vissen onder de boot in de buurt van de bodem die soms wel ruim 20 meter diep is. Op deze diepte haak ik ook een flinke vis die een flinke run neemt, maar dan mijn sterke gevlochten lijn breekt of doorschuurt alsof het niets is…..balen!


Vertrek met de boot het stuwmeer op.


Eerste Kaweri


Eerste Koebi


Bizar gezicht , vissen tussen al die dode bomen


Met de boot verplaatsen

Op de terugweg gaan we nog even vissen op tucanari. Een vis die je actief vissend met kunstaas ook goed kan vangen. Ik wordt helemaal enthousiast van de schitterende omgeving maar het lukt helaas niet om een tucanari te vangen. En dan BANG een keiharde klap op mij hengel en een flinke dril volgt. Even later komt kopschuddend een grote piranha boven, en wow wat een mooi, sterke en agressieve vis is dit!


Schitterende omgeving


Een prachtige grote Piering oftewel Piranha


Staat toch wel erg leuk met een hengel in haar handen

Naast vissen ben ik ook gek van vogels. Ik wou dit plaatje van schitterende ara’s langs de weg jullie niet onthouden.


Schitterende ara’s langs de weg in Paramaribo

© Tekst / Fotografie: Tom Bremer / Redactie deforelvisser.com