Onlangs, medio maart, kreeg ik een opdracht voor het maken van een mega-schilderij voor Forellenvijver Heioord in Neeritter, een 3-luik van 3 platen van 2 x 1 meter. M.a.w. of ik een even een schilderijtje wilde maken van een 6 m2. Whoooow! dacht ik, maar zag er gelijk wel een uitdaging in.

In dit verslag vertel ik jullie hoe het schilderij tot stand is gekomen en wil ik al graag de vele mensen bedanken, die dit hele proces al gevolgd hebben via mijn Facebook-pagina’s; Chantal Hermkens en Chantal Design ’92 voor hun leuke positieve reacties en de vele complimentjes.
Allemaal SUPER bedankt hiervoor!
Tevens kunnen jullie diverse details uit het schilderij bekijken in een uitvergroting.

Het ontwerp

Ik ben net voor Pasen aan de slag gegaan met het ontwerp dat als basis Forellenvijver Heioord in Neeritter heeft. Heioord heeft pas een stuk aan de huidige kantine gebouwd om zo de koeling te kunnen uitbreiden. In de buitenmuur, die grenst aan het terras is in een uitsparing in de muur gemaakt en daarin komt het 3-luik te staan. Het idee voor het ontwerp had ik al vrij snel bedacht. Op het schilderij wou ik een voorstelling van de uitbreiding van 1 hectare grond die in 2011 is gerealiseerd. In dit plan zijn diverse typische landschapselementen van Heioord verwerkt zoals; uiteraard visvijvers, een paddenpoel, heide, een berkenbos en de wilde bloemenweide. Deze elementen wou ik graag afbeelden op mijn schilderij, uiteraard met wat creatieve vrijheid van mijn kant. Nu alleen de uitvoering nog!!!

Na dat de keuze was gevallen op acrylverf meteen maar wat grote goede kwaliteit potten acryl gekocht, diverse kwasten en maar meteen aan de slag gegaan.

Na wat opstartproblemen, ik had na het afstuderen aan de Kunstacademie in Maastricht in 1991 bijna niet meer geschilderd, voelde ik mij al gelijk weer helemaal happy met m’n kwasten en het schilderij vorderde dan ook al vrij snel. De lucht mislukte in eerste instantie meteen, maar deze heb ik later weer helemaal verandert.


Het begin

Een nieuwe lucht en gras

De vijvers stonden erop. Aangezien ik helemaal niet gelukkig was met de lucht heb ik deze helemaal gewijzigd. Ook het gras rondom de vijvers kreeg al kleur. Nu was de boomgrens op de achtergrond aan de beurt.


Begint toch al wat meer op een landschap te lijken. Het is uiteraard nog verre van af.

Eerste detaillering in het schilderij: eendjes en vliegvisser

Tijd om eens wat meer detaillering aan te brengen en te laten zien dat de in 2011 aangelegde nieuwe visvijver ook erg geschikt is voor vliegvissers. De eendjes was nu mijn nieuwe uitdaging. Lekker drinkend aan de rand van de vijvers.


De eendjes en vliegvisser geeft het schilderij gelijk meer uitdrukking

De rotte boomstam als ingang en kleurrijke berkenboom

Nadat de basis was geschilderd, ben ik meer gaan detailleren en begon er zich al meer een verhaal af te spelen op het schilderij. Ook met de schildering van de heide was ik in eerste instantie helemaal niet gelukkig. Het was meer paars gras dan heide. Later heb ik dit met een andere techniek veranderd en ziet het er nu veel beter uit. Zo’n schilderij moet langzaam groeien en als je het even laat rusten zie je de dag erna meteen wat verbeterd kan worden.

De rotte boomstam is zo gezegd de ingang van het schilderij. Dit moet de lijn door het schilderij gaan worden van links onder via een boog van de eendjes en de visser naar boven naar de wegvliegende reiger aan de boomgrens. Om wat meer detaillering in het schilderij te krijgen en ook rechts een beeld bepaler te krijgen, heb ik gekozen voor 1 grote berkenboom met kleurige herfstbladeren. Het zwart-wit van zijn stam steekt mooi af tegen het water van het ven.


De basis staat erop!

Meer detaillering in het schilderij: de vos, vlinder en eekhoorn

Nu de basis af was, werd het tijd om de vos erop te schilderen die naar de niets vermoedende eenden zit te gluren. De eekhoorn, vlinder en nijlgansen maken het plaatje compleet.
Alles wat op het schilderij te zien is, komt in het echt ook voor bij Forellenvijver Heioord. Alle beesten zijn vaste bezoekers van de visvijver. (op de vos na gelukkig. Hij is slechts een enkele keer gesignaleerd. Zo staan er ook nog een koppel eenden op het schilderij, die ieder jaar weer aan een van de vijver gaan broeden, een stuk of 4, 5 meerkoetjes en de reiger die ook z’n forelletje zo nu en dan mee pikt.

Ja, als je bij Forellenvijver Heioord komt vissen, vis je midden in de natuur! De eenden zwemmen gewoon dwars door de vijver heen en het water is kraak helder. Het wordt niet voor niets een Visparadijs in een prachtige natuur genoemd!


Het einde komt in zicht

De punjes op de ‘i’

Het schilderij nadert zijn einde. Har Coenen, die constant aanwijzingen geeft vanaf de bank, wou graag nog wat konijnen op het schilderij, want die zitten er en mas. Zo gezegd zo gedaan. Ook heb ik de heide nog wat aan de rechterkant laten doorlopen, zodat het wat meer een geheel wordt en nog diverse kleine detailleringen aangebracht. Zo lopen er nog wat mieren over de rotte boomstam en zitten er enkele lieveheersbeestjes in het gras.
Dat bracht ons meteen op het idee om een prijsvraag aan dit schilderij gaan te koppelen. Welke dit precies is, gaan we nu nog even niet verklappen!

Heerlijk om zo bezig te kunnen zijn. Nu weet ik weer wat ik al die tijd gemist heb, want schilderen, daar ligt toch echt mijn PASSIE! Dat is voor mij tijdens het schilderen van dit werk wel duidelijk geworden. Het gekke is, dat iedereen die even komt spieken in de woonkamer, dat ook tegen mij zegt. Waarom zit je altijd achter de computer en ga je niet veel meer schilderen. Helemaal gelijk hebben ze!

Je kunt er nog dagen aan schilderen, maar ergens moet je er toch een punt achter zetten en zeggen, zoals Har iedere keer zei: “Niets meer aan doen!” Voor mij was het nu, ongeveer 7 weken later, voltooid.

Titel: Visparadijs Heioord
Maker: Chantal Hermkens

De montage: En nu nog vernissen

Ik heb het schilderij afgelopen donderdag voor de eerste keer in de vernis gezet. ’s Avonds moesten de Trespa-platen namelijk al gemonteerd in de nis bij Heioord. Wel SPANNEND! Met speciale schroeven zijn de platen iets los van elkaar geplaatst. Als je het terrein op loopt richting terras zie je het kunstwerk meteen ziet hangen.

Afgelopen vrijdag heb ik het schilderij ter plaatse nog een 2de keer in de vernis gezet. Gelukkig waren er geen beschadigingen op getreden tijdens de montage. Ik moet nog even bekijken of de schroeven storend zijn, anders ga ik deze nog beschilderen.

Ik heb de vorderingen van mijn schilderij in een aantal fases op mijn Facebook-pagina’s geplaatst en het is echt leuk om te zien hoe de mensen erop reageren. De reacties stromen nog steeds binnen. Uiteraard twijfel je zelf altijd of het wel goed genoeg is, maar nu ik al die positieve berichten heb gelezen, ben ik er toch nog trotser op geworden en mocht het opgehangen worden. Haha. Wel moeilijk om er afstand van te moeten doen, maar dat is toch altijd het dilemma van een kunstenaar. Afstand doen van je kindje.

Mijn kindje is gelukkig niet ver weg, dus ik kan het nog eens geregeld bezoeken. Onder het genot van een lekker pilsje, wat wil je nog meer!

Bekijk hier uitvergrotingen van diverse details uit het schilderij >>

Tot ziens bij:

Forellenvijver Heioord
Rutjensstraat 6
6015 RE Neeritter kaart >>
Tel.: +31 (0)475-566609
Internet: www.heioord.com
Email: info@heioord.com

Visparadijs in een prachtige natuur!

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com