‘Ook de vis werkt aan zijn/haar eigen persoonlijkheid’. Er blijkt meer in een vissenkop om te gaan dan gedacht werd.

Brits onderzoek wijst uit dat een vis zijn/haar gedrag verandert door naar andere vissen te kijken, of door het verwerken van een nederlaag. Zo blijkt een stoere vis ineens een stuk minder dapper als hij/zij een tijdje naar een schuchtere soortgenoot heeft gekeken. Een vis heeft niet alleen een eigen persoonlijkheid, dit onderzoek toont aan dat vissen, net als mensen, door het leven zijn getekend.

Het onderzoek werd gedaan met regenboogforellen, een vrij agressieve vissoort. Allereerst werden de vissen getest door een lego blokje in het aquarium te leggen. De ene vis ging binnen een paar minuten al op onderzoek uit, terwijl andere vissen tien minuten nodig hadden om zich over hun angst voor het vreemde blokje heen te zetten.

Op deze manier werden de stoere en de verlegen forellen herkend. Daarna zetten de onderzoekers de vissen tegen elkaar op. Wat blijkt: als een dappere vis een gevecht verliest, is hij daarna een stuk minder stoer. Verlegen vissen die een gevecht wonnen, werden juist stoerder. Het zijn dus net mensen: ook vissen ontwikkelen een persoonlijkheid aan de hand van de belangrijke momenten in hun leven.

© Tekst / Fotografie: Alfons de Meijer / Redactie deforelvisser.com – Geplaatst op:Jul 2, 2010 @ 17:15.