Meer en meer raakte ik twee jaar geleden in de ban van het vissen op forel. Ik wilde een betere forelvisser worden en werd actief voor TFN. Tijdens een kennismakingssessie met de kernleden leerde ik van Ron Rothuis de vingertje tiktechniek. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.

Ik zie ons nog steeds vissen op een forelvijver. Iedereen met zijn eigen techniek. Ik was toen een verwoed werphengelvisser en moest niks van het tremarella vissen weten. Ron had hier het antwoord op. Vingertje tik. Hij deed het een paar keer voor en niet zonder succes. De techniek. Het is te vergelijken met het slepend vissen. Je doet alles zoals je gewend bent. Je gooit in naar de gewenste plek. Als je nu indraait buig je je wijsvinger zo dat je wijsvinger de lijn raakt. Dit moet je zo doen dat je de lijn een beetje schokt. Hierdoor gaat de dobber ook schokken als je hem inhaalt. Door de extra trilling die ontstaat krijg je een imitatie van de tremarella-techniek.

Tot op de dag van vandaag vind ik dat nog altijd een leuke techniek om toe te passen. Ik gebruik in hoofdzaak wasmotten en ook powerbait. Het afgelopen jaar ben ik een steeds betere forelvisser geworden. Dat heeft als voordeel dat ik steeds lichter ga vissen. Je moet de techniek toepassen die het beste bij je past. Dat geldt bij deze techniek zeker in mijn geval. Sterker nog. De vingertje tiktechniek gebruik ik ook bij mijn tremarellahengel.

Frans van den Broek


BEET! Het geheim van Frans van den Broek: De vingertje tiktechniek.
Tijdens het suprisevissen bij de Zuilen op 22 februari landde hij er een zalmforel van bijna 5 kilo mee.

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.