Een geweldig evenement het NK Forelvissen, georganiseerd door de NVVF, in een schitterende entourage bij Toms Creek – Fishing Adenture. Dit zijn de ingrediënten voor een mooi spektakel op die zaterdag 11 oktober 2014 daar in Lelystad.

Voor dag en dauw.

Voor mij is het die ochtend vroeg dag. Om 4 uur naast het bedje. Dré komt om 4.45 uur langs met zijn camperbusje. We halen nog 2 mensen op uit de omgeving en om precies 5 uur rijden we richting Lelystad. Het weer is prima, Nederland is nog niet wakker, dus het rijdt lekker weg. Om iets voor half zeven draaien we de parkeerplaats van Toms Creek op. Door de parkeerbegeleiders worden we naar een vrije plaats gedirigeerd. We zijn ruimschoots op tijd en hebben nog een zee van ruimte. Toch is het op dit tijdstip al aardig druk aan het worden.

Drukte.

Kan ook niet anders want er doen deze dag maar liefst 22 team mee uit geheel het land. Ieder team bestaat uit 5 vissers plus 2 controleurs. Tel daarbij nog de supporters, vrienden, bekenden en belangstellenden op dan kom je al snel aan zo’n twee/drie honderd man. De koffie in Toms Lodge gaat gretig van de hand en smaakt voortreffelijk. Om 7 uur begint de inschrijving en loting. Om kwart voor acht hebben de controleurs een briefing. Tussen acht en half negen worden de hengels in orde gemaakt en kunnen de deelnemers met hun materiaal naar hun, door het lot bepaalde plaats. De eerste 110 forellen worden te water gelaten. 10 seconde voor half negen telt de organisatie af en precies half negen is het voor de eerste 55 deelnemers vissen geblazen.

Controleur.

Ikzelf ben vandaag een van de controleurs samen met Koos Reuvers en wij nemen de belangen waar voor het team Schutskooi uit Oijen. Het eerste half uur zijn we vrij maar daarna moeten we de gehele dag regelmatig aan de bak. We controleren de namen en plaats-nummers en noteren de gevangen vissen. Daarnaast houden we een oogje in het zeil dat er geen onregelmatigheden plaatsvinden. Gelukkig verloopt alles voorspoedig en de enige aanmerking die ik heb moeten maken deze dag is, dat een paar vissers buiten hun vak gingen vissen. Ik snap het wel, als er drommen forel links en rechts van je bovenin zitten, dan ben je snel geneigd om een beetje die kant op te gooien. Maar goed alles is in goede harmonie verlopen. Het mooie van controleur zijn is dat je bovenop de vissers staat en je dus perfect kunt zien hoe iedereen op zijn manier een forelletje probeert te verschalken. Je ziet diverse montages, hengels, materialen en verschillende manieren van vissen. Het is een prachtige leerschool en je steekt er veel van op.

Vissen.

Zoals gezegd om precies half negen gaan 55 aasjes te water en stijgt de spanning. Is de forel bereid te bijten, zit men in het goede vak, heeft men de juiste montage, wie vangt de eerste forel? Allemaal vragen die vanavond om half vijf beantwoord zullen zijn. De eerste forellen worden geland. Na 25 minuten is het over en uit en komen de volgende 55 vissers in beeld. Wéér worden er 110 forellen uitgezet. Wéér wordt er 10 seconde voor het half uur afgeteld en wéér precies op tijd kunnen zij aan de bak. Dit ritueel herhaalt zich deze dag 16 keer. Dat betekent dus dat ieder deelnemer 8 keer 25 minuten vist en dat er deze dag maar liefst 16 x 110 = 1760 forellen worden uitgezet. Zou een garantie moeten zijn voor super vangsten maar helaas al snel blijkt dat het een moeilijke visserij wordt deze dag. Vele nullen worden genoteerd en men is al blij met 1of 2 visjes per sessie. Echte uitschieters zijn er ook niet dus blijft het wel spannend voor iedereen.

Weergoden.

Voor de middag zijn de weergoden ons goed gezind. Het is rustig weer, het zonnetje komt regelmatig tevoorschijn en de temperaturen zijn met zo’n 15 tot 18 graden zeer aangenaam. Na de middag, zo rond 14.00 uur komt er plotseling een wolkendek over schuiven en de regen komt met bakken uit de hemel. Gelukkig is het na een uurtje wat minder maar tot 17.00 uur wordt het niet meer droog. Voor de vissers vervelend want het gebruik van powerbait wordt een stuk moeilijker. Voor ons als controleurs ook lastig daar schrijven op nat papier niet meevalt. Later zal nog blijken dat deze regen vervelende consequenties met zich mee heeft gebracht.


Uitslag en prijsuitreiking.

In de loop van de dag is al duidelijk geworden dat er weinig forel in het net beland. Kreten als triest, ongelofelijk, frustrerend en dramatisch heb ik meerdere keren horen vallen. Dat is het ook als de vis met scholen voor je voeten zwemt en ze maar niet willen bijten. Toch is het, zoals bij iedere wedstrijd, dat er uiteindelijk winnaars zijn. De individuele winnaar mag er zijn. Voor de tweede keer op rij is Gregory Kort de beste. Hij wist 14 forellen te vangen. 2e Peter Negerman en 3e Mathieu Dobbe. Het team van Toms Creek heeft het thuisvoordeel meer dan waar gemaakt en mag zich een jaar lang het beste forelvisteam van Nederland noemen. Op de tweede plaats het team van Wild bijzonder vissen uit Reutum en zeer verrassend op de derde plaats ons team De Schutskooi uit Oijen.

Foutje in de einduitslag.

Het team van De Schutskooi is uitermate in hun nopjes met hun derde plek. Na vorig jaar in de onderste regionen te zijn geëindigd is deze derde plaats natuurlijk een verrassing. Met veel plezier worden beker en prijzen in ontvangst genomen. Via sociale media is al snel dit resultaat bekend in het Brabantse. Bij thuiskomt wordt er nog een neut op genomen. Kortom euforie alom.

Des te groter is de andere ochtend de teleurstelling en het onbegrip als er wordt gebeld door André Hilbrink, de voorzitter van de wedstrijdcommissie, dat er een telfout is gemaakt. De Schutkooi uit Oijen en De Kamphoeve uit Ommeren hebben beide 34 forellen gevangen. Doordat De Schutskooi 90 gram meer gewicht heeft, wordt hen de 3e plaats toegekend tijdens de officiële prijsuitreiking.

Het team van de Kamphoeve uit Ommeren heeft na deze uitslag een protest ingediend. Zij claimen dat er 1 forel te weinig is geteld. Zij hebben geen 34 maar 35 forellen gevangen en opgegeven. Er vindt een hertelling plaats en hieruit blijkt dat er inderdaad iets is misgegaan. De uitleg van André is, dat zij op één van de formulieren een 1 hebben aangezien voor een nul. Dit komt doordat het papier nat is geworden van de regen en de inkt is doorgelopen. Een plausibele verklaring. Blijft echter over dat op het einde van de dag de gevangen vis per visser weer wordt geteld en daarna gewogen. Ook dit is gebeurd volgens Hendrik Hamstra, door een van de mannen achter de computer. Toen is inderdaad het verschil van 1 forel opgemerkt maar na nogmaals een check is men uitgegaan van de “papierentelling”. Dus 34 forellen. Na het protest van De Kamphoeve heeft men met desbetreffende visser de papieren nogmaals gecheckt en is de fout naar voren gekomen. Heel vervelend voor de organisatie. Vervelend voor De Kamphoeve uit Ommeren vanwege de gemiste roem op het moment van die dag. Maar het meest vervelend en frustrerend voor De Schutskooi uit Oijen daar ze na hun euforie de 3e plaats moeten inleveren. De organisatie heeft haar verontschuldigingen aangeboden, het team van De Schutskooi mogen hun prijzen behouden en krijgen een beker voor de 4e plaats. De beker voor de 3e plaats gaat naar De Kamphoeve en de teamleden krijgen achteraf hun verdiende 3e prijs.

Tot slot.

Ondanks deze onregelmatigheid kan men terug zien op een geslaagd NK-forelvissen 2014. De locatie is schitterend en Tom Bremer heeft met zijn crew de zaken perfect georganiseerd. Mooi onderdak, goede timing, uitstekend lunchpakket, prima bediening en alles tot in de puntjes geregeld. Het weer en wel of niet bijtende vissen is niet te regelen. Dat moet men nemen zoals het komt. Wat die vissen betreft, die zitten er nog genoeg dus de komende weken is het nóg aantrekkelijker om een hengeltje uit te werpen bij de forellenvijvers van Toms Creek. De putten zitten barstens vol met niet-gevangen forel van dit NK-Forelvissen. Er zijn tijdens de finale 593 van de 1760 forellen gevangen. Het moet al gek lopen als je er daar niet een paar van kunt vangen.


Nol van Zoest

Bekijk hier de uitslagen en vele foto’s van het NK Forelvissen 2014:
Gregory Kort wederom Nederlands Kampioen Forelvissen 2014 >>
Bekijk hier de Fotoimpressie van het NK Forelvissen 2014 met 140 foto’s >>
Gregory Kort wederom Nederlands Kampioen Forelvissen 2014 >>

Lees hier meer boeiende artikelen over Toms Creek in Lelystad:
Sfeerverslag: Toms Creek – Fishing Adventure een en al avontuur! >>
VIP-Vrienden: Vangstverslag Toms Creek Forellen vijver 5 >>
VIP-Vrienden: Vangstverslag Toms Creek op één van de Avonturenvijvers >>
Educatieve Zorgboerderij De Huif bij Toms Creek, Lelystad >>
Ger Gilissen: Het was een echt avontuur bij Tom’s Creek Fishing Adventure! >>
Afsluiting jeugdcompetitie 2014 bij Toms Creek >>

Tot ziens bij:

Toms Creek Fishing Adventure
( Voorheen: Forellenvisvijvers De Huif )
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad kaart >>
Tel.: 06-57391850
Internet: www.tomscreek.nl
Email: info@tomscreek.nl

Toms Creek – Fishing Adventure een en al avontuur! >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel en ben je ook van plan om Toms Creek Fishing Adventure te gaan bezoeken? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.