Vangstverslag ’t Smallert – forelvissen & vliegvissen; Een koele maandag, met zelfs wat korte regenbuien, na dagen van heet zomerweer was de dag waarop ik met Chantal Hermkens en Wim ter Wielen afgesproken had bij Forellenkwekerij en Visvijvers ’t Smallert in Emst. Na een rondleiding door een van de medewerkers, een gesprek met eigenaar Gerrit waarin hij uitleg gaf over de geschiedenis van ’t Smallert en een snelle maar lekkere lunch, was er nog circa 2,5 uur tijd over om wat te vissen.

Vangstverslag 't Smallert; forelvissen & vliegvissen

Vangstverslag ’t Smallert; Op naar vliegvisvijver 3

Op dit moment is het alleen op vijver 3 toegestaan om met de vliegenhengel te vissen, vijver 4 wordt hier later in het seizoen nog aan toegevoegd, dus zochten Wim, Chantal en ik hier een plekje op. Er waren al een stuk of zes mensen aan het vissen hier, waaronder twee vliegvissers, waarvan een van beide al drie mooie forellen had weten te landen. Dat geeft de burger moed! Hier volgt  het vangstverslag ’t Smallert.

Terug in de tijd bij ’t Smallert

Mijn gedachten dwaalden af naar zo’n 35 tot 38 jaar geleden toen ik al voor het eerst met de vliegenhengel viste op vijver 1 van ’t Smallert, toen nog samen met Ton Leerentveld en wat andere vismaten uit die tijd. We visten in die tijd nog met glasvezel of splitcane vliegenhengels, ik weet nog dat de Butcher een natte vlieg was die me toen aardig wat forel opleverde. Het water was indertijd een stuk minder helder dan nu op vijver 3, met een polariserende zonnebril kon je nu de bodem tot ver uit de kant zien en ook de goudforellen waren goed te volgen. Regenboogforellen van een mooi formaat waren eveneens zichtbaar, sommige vissen waren bijna zwart van kleur; bij tijd en wijle liet zich ook een van de schitterend getekende beekforellen zien.

Terug in de tijd bij 't Smallert

Vangstverslag ’t Smallert; lichte vliegenhengel voor warme zomerperiode

De warme zomerperiode zou zeker haar invloed hebben op het vissen, hoewel de forellen allerminst loom in een waterlaag hingen, ze stonden in de uitstroom van een pijp of zwommen actief rond. Om een dunne leaderpunt heel te kunnen houden, dun en licht vissen is doorgaans noodzakelijk wanneer de forellen moeilijk tot aanbijten te verleiden zijn, koos ik voor een lange, lichte vliegenhengel; een hengel van drie meter lang voor de lijnklasse #3. Aan de drijvende lijn kwam een leader van ruim vier meter met een punt 13/00 fluorocarbon. Een stukje van twee centimeter feloranje gekleurd wedstrijdelastiek schoof ik bij wijze van beetverklikker tot vlak voor de vliegenlijn op de leader. Ik koos als eerste voor een AGRHEN (American Gold Ribbed Hare’s Ear Nymph), een van de beste allround nimfen die er is; staartje, lichaam en thorax zijn van hazenoordubbing (met enkele wikkelingen dun looddraad eronder als verzwaring), de ribbing is van goudtinsel, het dakje van de thorax is van fibers van een zwarte kraaien- of hanenveer (liefst met zo’n typische groene glans er over). Na enkele worpen zag ik de leader even kort bewegen, het zetten van de haak leverde echter geen resultaat op.

Lichte vliegenhengel voor warme zomerperiode

Wim haakte 3 mooie regenboogforellen

Wim haakte links van me een mooie regenboogforel met natuurlijk aas, hij viste deze middag met wormen, meelwormen en forellendeeg waarmee hij uiteindelijk – door actief vis te blijven zoeken en aanwerpen – drie forellen van een mooi formaat wist te landen. Na het maken van wat foto’s pakte ik de vliegenhengel weer op. Ik probeerde wat andere vliegen zoals Leadhead, Bloodworm en muggenpoppen aan dezelfde leader, maar dit leverde geen solide aanbeten meer op; dit hoewel ik de vlieg telkens dichtbij in het water zichtbare forellen kon plaatsen. Ik probeerde ook een snelzinkende lijn in combinatie met een drijvende, zwarte Booby, maar ook hierop kwam geen reactie; ik haalde er alleen vlak onder de kant de nodige plukken wier mee uit het water.

Wim haakte 3 mooie regenboogforellen

Onverzwaarde, rode muggenpop angzaam strippend terugvissen

Omdat een van de forellen de rode Bloodworm wel achtervolgde, verwisselde ik de vlieg die aan de leaderpunt van de lichte uitrusting geknoopt was nu voor een onverzwaarde, rode muggenpop. Na enkele worpen waarbij ik de vlieg zeer langzaam strippend terugviste, kwam er dan toch het gehoopte resultaat. Ik voelde weerstand en kon de haak met succes zetten. Bij de eerste run verdween vrijwel alle vliegenlijn die ik voor mijn voeten had liggen door de geleideogen, zodat ik binnen korte tijd verder kon drillen vanaf de vliegenreel. Met de lichte vliegenhengel kon ik de vis toch goed onder controle houden, de vis zocht een paar keer de bodem van de vijver op maar maakte geen lange runs. Na enkele minuten kon ik de vis veilig het landingsnet in dirigeren. Chantal maakte wat video- en foto-opnamen van de dril en de vangst, de priest nam ik ter hand om de vis snel te doden en toen verdween deze in de koelbox van Wim. Vangstverslag ’t Smallert.

Onverzwaarde, rode muggenpop angzaam strippend terugvissen

Ook met de werphengel mooie forel gehaakt

Korte tijd later kon ook Chantal met de werphengel een mooie forel haken, ook zij viste met diverse soorten natuurlijk aas. De lichte werphengel boog fraai door, de slip van de werpmolen werd voor korte tijd op de proef gesteld, deze stond echter goed afgesteld. Ook deze regenboogforel kon veilig geland worden en Chantal ging met de vis (en een brede grijns) op de foto.

Ook met de werphengel mooie forel gehaakt

Aantal, formaat en kwaliteit van forellen bij ’t Smallert is indrukwekkend

Het aantal, het formaat en de kwaliteit van de forellen op Gezinspark ’t Smallert is bepaald indrukwekkend te noemen; hoewel ik verder geen aanbeten meer kon verzilveren, ga ik gauw nog eens terug wanneer het water wat afgekoeld is tot een voor forellen aangenamere temperatuur. Misschien dat de Butcher dan ook wel weer gepakt wordt…

Aantal, formaat en kwaliteit van forellen bij 't Smallert is indrukwekkend

Rudy van Duijnhoven

Speeltuin ’t Smallert, Emst

Speeltuin 't Smallert, Emst

Naast de visvijvers ’t Smallert is er ook een prachtige grote speeltuin waar de kinderen zich prima vermaakte die maandag. In de speeltuin zijn diverse glijbanen, speeltoestellen, een vlot over de vijver, stepstones en een kanovijver. Daar kunnen ook de ouders heerlijk vertoeven op de bankjes of het terras en zo een oogje in het zeil houden op de kinderen.

Naast dit vangstverslag ’t Smallert volgt er nog een uitgebreide sfeerverslag volgt over enkele weken … Even geduld a.u.b. …

 

Gezinspark ‘t Smallert
Meer info over Gezinspark ‘t Smallert >>

Smallertsweg 8
8166 KD Emst
Tel.: 0578-661621
Internet: www.smallert.nl
Email: info@smallert.nl