Vangstverslag forelvissen in een “gewone” visvijver in Veghel.

Op eerste en tweede paasdag kon er op forel gevist worden in een tamelijk mooi en groot viswater Het Ven in Veghel. Het Ven is een verenigingswater, maar op deze dagen kon iedereen die wilde komen forelvissen.

Er zou deze dagen 750 regenboogforellen en 10 zalmforellen uitgezet worden. Je kon vissen voor 15 euro per dag, of 25 euro voor de twee dagen. Daarnaast zouden er drie zalmforellen gemerkt worden voor een extra prijs. Aangezien ikzelf in Veghel woon, kon ik dit gebeuren natuurlijk niet langs mijn neus laten gaan. Ik had me ingeschreven voor alleen de eerste paasdag. Mijn broer Daniel was natuurlijk ook van partij, ook hij heeft het virus wat forelvissen wordt genoemd aardig te pakken.

Om 7:00 uur in de morgen stonden we bij het clubhuis aan de visvijver. Wij waren een van de eerste, wat me toch wel enigszins verbaasde, maar dat mocht de pret niet drukken, het was immers nog vroeg. In het clubhuis maakte we even een babbeltje met de organisator van dit evenement. We wilden natuurlijk ook weten hoe laat de vis uitgezet zou worden. Helaas was de vis om de een of ander reden al een avond eerder uitgezet en konden we dit spektakel nu niet mee maken. We betaalden voor deze dag en pakten onze visspullen uit de auto. Eerst maar eens kijken waar er actie te beleven was. Eigenlijk was er overal wel wat actie van de forellen te zien. We liepen niet meteen de hele vijver rond, dat zou zonde van de tijd zijn, want daar doe je toch al vlug een 15 minuten over schat ik zo. We zochten een plaats recht in de inwaaihoek, dat moest wel goed zijn.

Ik begon te vissen met een bombetta van 8 gram, langzaam zinkend tot 1 meter diep. Een onderlijn van ongeveer 1.65m van fluorcarbon 0.17mm dik en nylon hoofdlijn van 0.16mm dik. Onderlijn was bevestigd met een drieton wartel en een stoppertje erboven om de knoop te op breuk te beschermen. Dit geheel had ik gemonteerd op een tremarella hengel van Shimano de Speedmaster 3 van 3.8meter lang. Ik begon met dit geheel omdat ik verre afstanden wilde gooien. Ik moest immers kijken waar de forel zich ophoudt in dit groot water. Na enkele keren te hebben ingegooid en even wachtte totdat de bombetta op diepte was gekomen begon ik heel langzaam met de lijn binnen vissen. Als aas gebruikte ik forellendeeg met de geur van knoflook in een vorm van een ducky (eendevoetje). Deze kan je heel langzaam binnenvissen, terwijl het behoorlijk spint in het water en waar de nodige trillingen vanaf komen, wat de forellen aan zal trekken. Doordat het wat waaide hing de lijn in een bocht over het water. Op een gegeven moment zag ik dat de krullen van de lijn langzaam het water optrok, dus van me af. Even wachten totdat de lijn strakker begon te staan. Dit betekende dat er toch wel enkele meters lijn meegenomen werd. Nu begon de lijn strakker te staan. De supergevoelige top van de Shimano Speedmaster 3 begon te buigen en toen kwamen de verwachtte schokken en hup aanslaan: hangen…..even later lag de eerste regenboogforel op de kant.

Een half uur later herhaalde dit ritueel zich en ik telde mijn tweede forel. De eerste uur maar twee forellen weten te haken. Tja de vijver was ook zo groot met veel hoeken en verschillende dieptes. Er is zelfs een dicht begroeide eiland aanwezig, waar de forel ook omheen kan zitten. Zelfs met de 8 gram bombetta gooi je niet tot het midden in de breedste kant van de vijver. Daniël had inmiddels ook een regenboogforel gevangen, met dezelfde techniek en materiaal.

De zon begon nu zelfs door te komen, terwijl er eigenlijk niet zo’n goed weer voorspeld was. Naast mij zat een visser op een stijger te vissen en hij ving al redelijk snel een regenboogforel en even later een mooie zalmforel. Op de stijger had je veel uitzicht over het water en kon je veel kanten op werpen. Ik raakte aan de praat met deze visser en na wat kletsen over de 750 uitgezette forellen, besloten we om toch maar naar de andere kant van de vijver te lopen om te kijken waar er een school forellen zou zitten. Tegen Daniël zei ik, dat we even op zoek zijn naar de forellen, maar weer zo terug zouden zijn. Ik pakte mijn schepnet, een priest (knuppeltje), twee potjes forellendeeg, onthaker en mijn Speedmaster mee. Aan de overkant van de visvijver in een hoek, recht tegenover de inwaaihoek, was er veel meer actie in het water te zien. In deze hoek was het wind stil, maar de zon stond hier wel op, de rest van de vijver lag nog in de schaduw. Ik gooide de bombetta naar de bewuste hoek en al vrij direct gaf de top van de Speedmaster te kennen dat er een forel aan het bijten was en een paar tellen later telde ik mijn derde forel. De visser die mee was gelopen had ook direct prijs. We hadden een school forellen gevonden en niemand anders zat hier.

Inmiddels was het al wat drukker geworden, maar niet meer dan 20 vissers. De mede vissers zagen ons actief bezig en enkelen snelde ook onze kant op om de school forellen te belagen. Ondertussen had ik op deze stek nu 3 regenboogforellen gevangen. Ik gooide weer in en draaide langzaam binnen.

Even later voelde ik een paar hele lichte tikjes op de hengel en wachtte, gaf ook direct lijn, maar het bleef stil. Mijn ervaring in het forelvissen zei dat ik gewoon geduldig moet wachten. Na een 30 seconden, voelde ik weer een paar tikjes. Keek naar de lijn en zag deze heel langzaam naar rechts gaan. De lijn begon slapper te hangen omdat de vis mijn kant opzwom en ik draaide de lijn strakker, keek nar de top en deze begon verder te buigen. Ik sloeg en direct aan en hoorde ik de slip van de molen gieren. Zo dit moest wel een dikke zalmforel zijn! De hengel stond helemaal krom, de vis nam enkele sprints en nam daarbij ook enkele tientallen meters lijn. Tjee, wat een mooie sport is dit met zulk licht materiaal. Deze vissen waren behoorlijk sterk, maar met een goed afgestelde slip en een beetje geduld en door beheerst te drillen van de vis totdat deze moe begint te worden, moet het toch wel lukken om de zalmforel te scheppen. Het is alleen goed opletten dat de vis niet in de takken van de beschoeiing komt, want dan ben je hem kwijt. Na een minuut of 10 had ik een hele mooie dikke zalm op het gras liggen. Dit is zo cool om mee te maken, echt super! Hierna ving ik nog enkele regenboogjes.

Christian van Hedel

Lees hier deel 2 >>

Hier vindt je meer info over de ducky-techniek >>

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com