Vangstverslag_van_Langeraad

In het kader van de vijver van de maand zijn we zo eind april op bezoek geweest bij Peter en Astrid van Langeraad. Uiteraard hebben we daar ook onze hengels uitgegooid en deze ervaring willen wij jullie niet onthouden.

Ochtend.

In de ochtend zijn we druk in de weer geweest met Peter en Astrid over hun Recreatieboerderij van Langeraad. Hoe een en ander is ontstaan en gegroeid en de laatste ontwikkelingen. Daarnaast hebben we een rondleiding gehad over het 28 hectare grote terrein. Ook heeft hij zijn filosofie over de forellenvijver uitgelegd. Dit alles is te lezen in het sfeerverslag van de vijver van de maand mei.

Van_Langeraad_vangstverslag1

Uitdagend viswater.

Na de middag gaan we zelf aan de slag op dit uniek water. Het is een schitterende locatie midden in een aangelegd populierenbos. Alles is zo natuurlijk mogelijk gehouden. Mooie rietkragen, natuurlijke oevers en prachtige bomen er omheen. We zijn erg benieuwd hoe het ons zal vergaan.
Van_Langeraad_vangstverslag1a Van_Langeraad_vangstverslag1b

Dat dit geen makkelijk viswater is, hebben we al bij onze voorinformatie op internet gezien. Het is namelijk een vijver van maar liefst 1 hectare groot gelegen in een L-vorm. Een uitgegraven water met een flinke diepte van 8 meter. Zo zie je er maar weinig in Nederland. Forellenvijver de Schutskuil in Oirschot is ook zo’n water.

Van_Langeraad_forellenvijver

Denemarken.

Ik hou wel van dit soort vijvers. Ze hebben alles gemeen met de vijvers in Denemarken en aangezien ik daar redelijk bekend mee ben, voel ik me gelijk thuis op zo’n uitgestrekte waterplas. Het zal duidelijk zijn dat je hier toch anders te werk moet gaan dan op de meeste vijvers de wij gewend zijn. Er zullen grotere afstanden overbrugd moeten worden en de dieptes zijn hier ook van een andere orde.

Van_Langeraad_vangstverslag3

Diepte en Afstand.

De meeste forellenvijvers in Nederland zijn niet dieper dan 1.50 tot 3.00 meter. Hier heb je een paar meter uit de kant al 3 tot 4 meter water en verder naar het midden zelf 8 meter. Ook de te gooien afstanden zijn veel groter. Wil je hier in het midden van de vijver vissen dan zal je toch al gauw zo’n 30/40 misschien wel 50 meter moeten overbruggen. Dit alles vergt natuurlijk een andere aanpak. Toen ik vanmorgen van huis ging heb ik boven nog snel mijn Shimano Feerderhengel met een 4000 molen erop meegenomen. Hier kun je gemakkelijk een 20 grams sbirolino zo’n 50 meter mee weg zetten. Met mijn 2-6 grams Lybra Trout Tec van Berkley gaat dat niet lukken. Achteraf bleek het niet nodig te zijn want de forel huisde niet in het midden maar veelal in de kant. Maar dat weet je niet van tevoren en je moet op alles voorbereid zijn.

Van_Langeraad_vangstverslag2

Vissen.

Rond 13.00 uur zijn we geïnstalleerd en brengt Peter de vis. Voor ieder 5 forellen en als bonus een mooie zalmforel van 1.5 kilo. De vis wordt op een centraalpunt uitgezet. Dit gebied is afgezet met drijvers en daar mag men niet vissen. Ik begin rechts van dit centrale punt vlak tegen de drijvers aan. Wim gaat ook naar rechts maar meer in het midden en Chantal probeert het links van het uitzetpunt. Ik zet als eerste mijn Lybra no. 2 in. Deze is opgetuigd met een 2 grams tremarelladobber + lood. Een drievoudige wartel met een 16/00 onderlijn van zo’n 1.50 meter en haak 8. Als aas PowerBait oranje/zwart met op de punt een wasmot. Ik begin slepend maar mijn ervaring is, dat het de laatste tijd vooral statisch moet. Dus na een kwartiertje gooi ik het spul zover mogelijk in en laat het op de wind naar de kant toe komen. Het aas drijft dan heel natuurlijk op een diepte van 1.50 cm tegen een talud zo’n 4 meter uit de kant. Dit levert gelijk vis op. Op deze manier vang ik in dat hoekje drie forellen binnen 20 minuten.

Van_Langeraad_vangstverslag4

Van_Langeraad_vangstverslag5

Chantal is begonnen met haar Shimano Shaking Trout maar ze komt er al snel achter dat dit veel te licht spul is voor dit water. Na een uurtje schakelt ze over op haar vlieghengel maar in eerste instantie levert haar dat door de wind alleen “boomvissen” op.

Boomvissen_chantal

Wim is ook te licht begonnen maar hij heeft een hengel bij zich met een wat stevigere body en schakelt daar op over zodat hij het aas wat verder weg kan zetten. Wim blijft slepend vissen met PowerBait en mot maar dat brengt geen vis aan de kant.

Struinen en verkassen.

Mijn ervaring uit Denemarken is, als het na een tijdje minder wordt met de vangsten, je moet gaan verkassen en rond struinen. Blijf niet de hele tijd op dezelfde plaats staan. Er is verder niemand aan de put dus we kunnen alle hoeken en kanten af vissen. Ik loop al slepend naar de uiterst rechtse hoek en jawel onderweg daar naar toe een mooie aanbeet en hebben. Nummer vier ligt op de kant.

Van_Langeraad_vangstverslag8

Op dit punt probeer ik het een tijdje maar ga dan verder en vis zo de hele vijver rond.

Van_Langeraad_vangstverslag6 Van_Langeraad_vangstverslag7

Ook Chantal is aan het struinen met haar vlieghengel. Ze kan er al aardig mee uit de voeten en ik ben een beetje jaloers op haar. Ikzelf kan er namelijk niks van.

Vliegvissen_chantal1 Vliegvissen_chantal2

Wim blijft op zijn stekkie, echter we hebben alle drie geen aanbeten meer.

 

Van_Langeraad_vangstverslag9

Van_Langeraad_vangstverslag10

Het is inmiddels 15.00 uur geworden en ik ga het eens met mijn feerderhengel in het midden proberen. Eerst bovenin later steeds dieper. Maar de vis huist echt niet in het midden. Dit is ook Wim zijn ervaring. Dus na een poosje maar weer terug naar de lichtere hengels en de kanten af vissen. Ik laat alles weer met de wind meedrijven tot tegen de kant en dit levert mij nog twee forellen op. Op het einde vang ik er nog een slepend met een zinkend glasloodje maar ook weer tegen het talud aan zo’n drie á vier meter uit de kant. Wim en Chantal hebben geen beet gezien en dat is natuurlijk een beetje frustrerend. Maar goed ook dat is vissen.

Van_Langeraad_vangstverslag11 Van_Langeraad_vangstverslag12

Einde verhaal of toch niet?

Rond 16.30 uur houden we het voor gezien. Wim gooit nog een hengel uit en begint zijn andere hengels op te ruimen. Plotsklaps, we staan alle drie met de rug naar het water onze spullen in te pakken, een hels spektakel. Een dikke zalm klapt boven het water uit. Het blijkt de hengel van Wim te zijn die helemaal krom staat. Snel de zaak onder controle gebracht en na een minuut of vijf glijdt er een mooie zalm van zo’n 1.5 kilo in het schepnet van Wim. Dit maakt zijn middag nog helemaal goed.

Wim_zalm_kangeraad

Het uiteindelijke resultaat is 7 forellen en 1 zalm. We mogen niet klagen want nogmaals dit soort water vergt wel enige ervaring, zeker in het voorjaar als de forel nog niet echt los is. Dadelijk in de zomer als er veel meer wordt gevist dan kan iedereen hier wel zijn visje vangen. En wat de forel betreft, het zijn mooie dikke jongens die super sport geven en in de pan of uit de rookton een heerlijke delicatesse zijn.

Deze vijver in het Zeeuwse Kerkwerve is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Daarnaast zijn er nog zoveel andere dingen te beleven op Recreatieboerderij Van Langeraad dat de gehele familie rustig mee kan.

_Nol_van_Zoest

Nol van Zoest

© Tekst & fotografie: Nol van Zoest, Wim ter Wielen & Chantal Hermkens – Deforelvisser.com

 

Meer interessante artikelen over Recreatieboerderij van Langeraad:

Forellenvijver Van Langeraad in Kerkwerve; Zon, Zee, Strand, Natuur … >>

 

Recreatieboerderij van Langeraad
Meer info over Recreatieboerderij van Langeraad >>

Weelweg 3
4321 AH Kerwerve
Tel.: 0111412547
Internet: www.recreatievanlangeraad.nl/
Email: info@recreatievanlangeraad.nl