‘Vallei vis’ op terrein Parenco in Renkum

22-12-2011 08:53

RENKUM – Drie bassins vol met beekforellen in een oude fabrieksruimte bij Norske Skog Parenco in Renkum. Is dat vreemd? Niet dus. Sterker, de 400 beekforellen worden door Harm Luisman en Jeroen Schuphof van Vallei vis duurzaam gekweekt met gebruikmaking van warmte en water van Parenco. Een eerste stap naar misschien een nog grotere viskwekerij op het fabrieksterrein.

Nederlanders zijn geen grote viseters. ,,We eten de minste vis van alle Europeanen,” legt Harm Luisman bij de drie bassins uit, waar nu nog kleine beekforellen vrolijk maar een tikje schuw rondzwemmen. ,,Wij eten hooguit 3,6 kilo, en dat is vrij weinig. En de viskweek daalt alleen maar in Nederland.”

Zo’n twee jaar geleden borrelde het idee bij Jeroen en Harm op om duurzame vis te gaan kweken. Die aanzet was een logische optelsom achteraf bekeken. Jeroen Schuphof studeerde jaren geleden visteelt in Wageningen. ,,Elke keer dat ik toen langs de fabriek reed dacht ik voortdurend; daar moet ik iets mee doen.” Hij leerde Harm in Wageningen kennen die bij adviesbureau Wing werkzaam is. Een bureau dat vaak al nauw betrokken is bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Pilot
Beide jonge ondernemers trokken in 2010 de stoute schoenen aan en kwamen in gesprek met Norske Skog Parenco. Het bedrijf stond wel open voor het idee van een viskwekerij. ,,Het gaat voorlopig wel om een pilot,” benadrukt Harm. ,,We zijn erg blij dat de fabriek ons de kans geeft.”

De band met de papierfabriek en Renkum kent nog meer logische kanten. Zo kwam de beekforel vroeger voor in de Renkumse beken. Verder is de huidige infrastructuur ook prima geschikt voor viskweek. Zo gezegd, zo gedaan. De twee ondernemers haalden 400 beekforellen uit Duitsland, stelden de bassins en de systemen in werking, de kweek kon beginnen.

Duurzaam kweken
Nu gaat het nog om een proef, maar de eigenaren van het bedrijf willen in de toekomst meer soorten vis duurzaam gaan kweken. ,,Het is wel even de vraag of beekforellen, die nu nog wat schuw zijn, zich ontwikkelen,” vertelt Jeroen. Maar er is een plan b: ,,Desnoods schakelen we over op regenboogforellen.”

De twee kijken duidelijk en gericht naar de toekomst. Ze leggen slim verbanden tussen ontwikkelingen die mogelijk in Renkum op stapel staan. ,,Stel er komt hier op deze plek weer een Renkumse pont. Dan kunnen wij onze vis daar gaan verkopen. Verder kunnen we enkele grote bassins die op het terrein staan ombouwen tot heuse viskweekbassins,” legt Harm uit.

Vallei vis staat voor het kweken van ‘eerlijke’ vis. ,,Onze vis is goed voor mens, dier en milieu. We gebruiken gegarandeerd geen antibiotica, hormonen of andere schadelijke stoffen. Het voer voor onze vis bevat zo min mogelijk vismeel en we gaan met proeven snel alternatieven zoeken. Doordat we gebruik gaan maken van een gesloten kweeksysteem is ons effect op het milieu heel klein,” stelt Jeroen.

* Zie ook Internet: www.valleivis.nl

Geschreven door Feike Klomp


Harm Luisman (links) en Jeroen Schuphof bij een bassin.

Alfons de Meijer / Redactie deforelvisser.com