Het is onderhand weer zo ver. De vakanties komen er weer aan. Voor de één een weldaad, voor de ander hoeft het niet zo. De spullen worden ruimschoots van te voren opgezocht en klaargezet. De vissers onder ons kijken nog eens extra na wat ze het afgelopen jaar vergeten hadden of er onvoldoende van wisten. Bijvoorbeeld informatie over de mogelijkheden en de benodigde papieren.

Voor hen die in Nederland blijven zou ik zeggen; lees de sites van onze verenigingsleden of deforelvis-ser.nl. Informatie genoeg, mogelijkheden zat en tarieven die aanvaardbaar zijn.
Voor hen die naar het buitenland gaan ligt het wat anders. Dikwijls moet je je ter plaatse informeren wat mag en niet mag. Houdt er rekening mee dat als je de regels niet opvolgt en je wordt gesnapt dat je va-kantiegevoel vanwege de bekeuring een flinke deuk oploopt.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we maar zeggen.

Deze keer wil ik u graag wat vertellen over de bergmeren en de vissoorten die er te vangen zijn.
De Saibling o.a. is een forelachtige vis. Men vindt hem bijna overal waar ook forellen zijn. Het liefst zit hij op wat dieper water. Net als de forel is het een perfecte sport– en consumptievis. Die Saibling kent nog een variant. Ze noemen hem de tijgersai-bling. Die naam dankt hij aan de tekening op zijn huid.

Het verhaal gaat dat hij zo agressief is dat hij in alle soorten aas bijt, inclusief uw vinger, bijna een Pirhanna. Gelukkig is het een verhaal van het leugenbankje op het Dorpsplein.

De vis is een kruising tussen de gewone Saibling en de Beekforel. De vis is steriel dus nakomelingen kennen ze niet. Z’n smaak is opperbest. Gewoon opsteken op een houten twijg, ongeveer 30 cm boven een open vuurtje, een beetje peper en zout erop en eten maar. Omdat de vis veelal uit mooi water komt behoeft hij niet zo lang af te sterven. Dus vangen en opeten. Daar komt dan nog een klein beetje van ons jachtinstinct vrij. Als je zelf niets hebt gevangen en je ziet de inheemse bevolking zo lekker smullen dan loopt het water je in de mond. Maak gebruik van uw aanwezigheid in de buurt van de bergmeren. Voor die korte vakantieperiode zal het u zeker niet spijten.

Alle leden van de wensen u een mooie vakantie en een behouden thuiskomst .
Tot ziens op “deforelvisser.nl” en uiteraard heten de forelvisvijvers u ook weer welkom.

© Joop P.L.van Kasteren/ Redactie deforelvisser.com