Deze maand is Toms Creek – Fishing Adventure vijver van de maand. Na wat speurwerk op internet zijn we erg nieuwsgierig geworden. Met 10 vijvers, een scala aan te vangen vissoorten en omzoomd door de Oostvaardersplassen, strand en recreatieplas ’t Bovenwater en de bossen van het Hollandse Hout moet het inderdaad een beleving zijn om hier te vissen en te vertoeven.

De reis.

Met 4 personen zijn we afgereisd naar Lelystad om daar de eigenaar Ingenieur Tom Bremer te ontmoeten en zijn vijvers te bekijken. Daarnaast moet er uiteraard ook een paar uur worden gevist. Wim is vanuit Rhenen op eigen gelegenheid naar Lelystad gereisd. Dré en ikzelf zijn vanuit Lith naar een parkeerplaats in Rosmalen gereden waar Chantal, komende vanuit het Limburgse Ittervoort ons oppikt. Gedrieën rijden we rond 9.15 uur richting Flevoland. Al babbelend, verloopt de reis voorspoedig. Er zijn deze vrijdagochtend geen files en we kunnen lekker doorrijden, doch op zo’n 70 km voor Lelystad plotseling een geraas van onder de auto ………. Lekke band !!! Gelukkig zijn we vlak bij een parkeerplaats en daar kunnen we op ons gemak een thuisbrengwiel aanbrengen. Met 30 minuten oponthoud, rijden we nu met een gangetje van 80 km per uur, toch nog redelijk op tijd het land van de windmolens binnen (over horizonvervuiling gesproken ….) Via de Oostvaardersplassen komen we net na 11.00 uur aan op de Uilenweg 2C in Lelystad.

Als we via de ingang de parkeerplaats opdraaiend, ontwaard zich voor onze ogen een prachtig complex: Toms Creek – Fishing Advendure.

Onder de indruk

Wim is al aanwezig en reeds aan het fotograferen. In een van de vijvers wordt namelijk net een steur gevangen van rond de meter en dat moet natuurlijk worden vereeuwigd.

Tom komt ons tegenmoet en we worden hartelijk ontvangen. Ook zijn vrouw Jedidja is van de partij.

Het ontstaan van Toms Creek

Op het prachtige terras drinken we koffie. Hier horen we hoe Tom, na 4 jaar Agrarisch Hogeschool te hebben doorlopen in Dronten plus een stage bij Forellenvijvers Heioord in Neeritter, op 18-jarige leeftijd in 2004 zijn eerste vijver heeft gegraven. Vader en moeder Bremer, beide werkzaam in het onderwijs, hebben zo’n 25 jaar geleden een stuk grond gekocht hier in de polder om er een zorgboerderij te beginnen. Dit complex is inmiddels een begrip en uitgegroeid tot educatieve zorgboerderij genaamd De Huif. Tot begin dit jaar is dat overigens ook de naam van de forellenvijvers geweest. Met wat eigen geld, een kleine subsidie en een gepacht stuk grond van pa ging Tom in 2004 van start. Daarna is er drie jaar op rij een vijver bijgekomen zodat in 2007 het geheel uit vier vijvers bestaat. Dit alles runt Tom naast zijn baan, eerst bij het Ministerie van Economische Zaken en nu nog steeds voor 32 uur bij de Provincie. In de tussenliggende jaren worden er grootse plannen gesmeed die in 2013 ten uitvoer zijn gebracht. Maar liefst 6 vijvers plus een prachtige horecagelegenheid worden toegevoegd. Vier vaste krachten komen in dienst. Toms vrouw Jedidja zegt na de geboorte van hun zoontje in 2013 haar baan op om full-time de planning, de PR., de boekhouding en communicatie op zich te nemen. In april 2014 is alles gerealiseerd en volgt de naamsverandering in Toms Creek – Fishing Adventure. Wij zijn echt onder de indruk hoe zo’n jong stel in 10 jaar tijd dit alles van de grond heeft gekregen. Het enthousiasme en de betrokkenheid druipt er vanaf en zo te zien niet zonder succes. En we zijn er nog niet want toekomstplannen liggen al weer klaar. Men wil nog meer “Adventure” bieden door samen te werken met andere ondernemers op het gebied van totale Outdoor beleving.

De vijvers

Forellenvisvijvers
Hierna neemt Tom ons mee over het terrein te beginnen bij vijver 1 waar alles is ontstaan. Hier zwemmen zalmforellen en forellen rond. In vijver 2 worden alleen maar forellen uitgezet. Zo ook in vijver 3 en 6. Vijver 4 en 5 zijn combivijvers met zalmforellen en forellen. Vijver 4 is tevens de grootste vijver. De diepte van deze vijver is 3-4 meter. De andere vijvers zijn allemaal rond de 2 meter diep.

Impressie van de forellenvisvijvers met forellen en zalmforellen:

Vliegvisvijver
Naast deze 6 forel- en zalmforelvijvers zijn er nog de vliegvisvijver, 2 avonturenvijvers en de karpervijver. Op deze vier vijvers geldt het principe van catch-and-release. De vliegvisvijver ligt apart in een rustige hoek met voldoende ruimte voor het werpen. Er zit veel vis op deze vijver zoals regenboog- en grote zalmforel. Daarnaast goudforel, beekforel, beekridders en karper.

De vliegvisvijver met regenboog- en goudforel, beekforel, beekridders en karper:

Avonturenvijvers
Op de avonturenvijvers kun je bijzondere vissen vangen. Hier huizen Russische en Siberische steuren. Europese en Afrikaanse meervallen en verschillende soorten karper. Deze dag hebben wij met eigen ogen een steur van 1.30 meter zien vangen.

De avonturenvijvers met meervallen, steuren en karpers:

Karpervijver
De karpervijver is speciaal ingericht voor het alleen vangen van karper. Er zwemmen vele honderden karpers rond en de gemiddelde maat is tussen de 1 en 5 kilo. Er zitten verschillende soorten in zoals Spiegel-, Schub-, Kruiskroes- en Graskarper. Op deze vijver krijg je een “bijna” vangstgarantie. Het blijft echter altijd een verrassing wat voor karper je zult vangen. Er is een speciale toegang naar deze vijver vanaf de parkeerplaats. Zo hoef je nooit ver te sjouwen met je visspullen. Een mooie service voor de visser.

De Karpervijver met Spiegel-, Schub-, Kruiskroes- en Graskarper:

De waterkwaliteit bij Toms Creek
Het water van al deze vijvers is van uitstekende kwaliteit. Tijdens zijn stage bij forellenvijvers Heioord in Neeritter heeft Tom het principe van het rondpompen van het water door alle vijvers mee gekregen. Dit wordt ook hier toegepast. Achter de dijk ligt het Markermeer. Tussen dit meer en de vijvers ligt weer een recreatieplas ‘t Bovenwater. Vanuit deze plas wordt water ingenomen op de diepe vijver 4. Vandaaruit wordt het naar de lager gelegen andere vijvers gepompt.

De visuitzet
De forellen en zalmforellen worden aangeleverd vanuit Denemarken. Prima vis, goed aan de maat en uitstekend te consumeren.

Forellen en zalmforellen uit Denemarken:

Ook het principe van meerdere kleinere vijvers is hier overgewaaid vanuit het Limburgse. Deze zijn gemakkelijk te verhuren voor o.a. kinderfeestjes en familie-uitjes. De prijsstelling ligt hier wat hoger maar het blijkt een schot in de roos.

Uiteraard gelden ook op deze wateren wat reglementen. Zo is alleen vissen met natuurlijk aas en forellendeeg toegestaan. Kunstaas mag je niet gebruiken. Voor de rest van de reglementen, de openingstijden (let op: zondags gesloten) de tarieven en meer informatie, raadpleegt men de site: www.tomscreek.nl Voor het schoonmaken van de vis is een uitstekende schoonmaakplek beschikbaar met stromend water. Een mooie uitvinding zijn de afvalgaten met deksel in de aanrechtbladen. Al het visafval verdwijnt door deze gaten via een pijp naar de afvalbakken. Zeer hygiënisch, weinig stank en altijd netjes opgeruimd.

De schoonmaakplek:

De horeca

Tussen het oude en het nieuwe gedeelte is een compleet nieuwe horecagelegenheid neergezet. Het is een Lodge met aan beide zijden een overdekt terras met zitjes. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de vijvers. Binnen zijn de toiletten. Aan de rechter kant de receptie met bar en een verhuur- en verkoop afdeling van visspullen. Aan de linker kant een mooie ruimte waar men gezellig kan zitten bij de open haard. Deze ruimte is ook af te huren voor bijv. een teambuildingsessie, cursus, vergadering of familiefeestje. De Lodge en het vispark zijn vrij toegankelijk. Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. De menukaart biedt voor elk wat wils. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Het is voor visser en niet-visser goed toeven op deze locatie.

De lodge, ruimte om af te huren, terras, verkoop van visspullen:

Evenementen

Aan evenementen is geen gebrek hier bij Toms Creek – Fishing Adventure. Zo is er de welbekende Suriname-dag. Er is Surinaams eten, drinken, muziek en er wordt die dag gevist om de ‘Oom & Tante Cup’. Er zijn koppelwedstrijden, Snert/Saoto vissen, Mega Zalm vissen, Zomercompetitie, Dutch Carp Lakes competitie. Vanuit het Peuterfonds is er ieder jaar een dag voor de gehandicapte vissertjes. Ook een jaarlijks terugkomend evenement is de Open Dag samen met de educatieve zorgboerderij De Huif. Dit gebeuren trekt ieder jaar tussen de 1000 en 1500 mensen.

Finale NK forelvissen 2014 georganiseerd door Toms Creek
Als klap op de vuurpijl wordt dit jaar hier bij Toms Creek het NK forelvissen 2014 georganiseerd. Dit kampioenschap, waar 110 vissers aan deelnemen, vindt zaterdag 11 oktober 2014 plaats. Aanvang 8.30 uur. Hier kun je de top van Nederland bezig zien wat betreft het wedstrijdforelvissen. Zeer de moeite waard om te komen kijken. Je steekt er altijd wat van op.

Sfeerimpressie van Toms Creek – Fishing Adventure:

Toms Creek een beleving !!!

Het is inderdaad avontuur en beleving hier bij Toms Creek – Fishing Adventure. De filosofie achter dit alles is even simpel als eenvoudig: “Bied mensen een leuke dag en laat ze wat vangen ………” Hoe simpel kan het zijn. En dat vangen gaat hier wel lukken met 10 vijvers en zoveel verschillende soorten vis.

Er is een scala aan mogelijkheden en voor elk wat wils. De wedstrijdvisser, de gevorderde visser, de recreant, de voorbijganger, de fietser of de wandelaar iedereen komt hier bij Toms Ceek tot zijn recht. Ik zou zeggen: “Tot ziens in Lelystad”.


Nol van Zoest

Lees hier meer boeiende artikelen over Toms Creek in Lelystad:
VIP-Vrienden: Vangstverslag Toms Creek Forellen vijver 5 >>
VIP-Vrienden: Vangstverslag Toms Creek op één van de Avonturenvijvers >>
Educatieve Zorgboerderij De Huif bij Toms Creek, Lelystad >>
Ger Gilissen: Het was een echt avontuur bij Tom’s Creek Fishing Adventure! >>
Afsluiting jeugdcompetitie 2014 bij Toms Creek >>

Tot ziens bij:

Toms Creek Fishing Adventure
( Voorheen: Forellenvisvijvers De Huif )
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad kaart >>
Tel.: 06-57391850
Internet: www.tomscreek.nl
Email: info@tomscreek.nl

Toms Creek – Fishing Adventure een en al avontuur! >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel en ben je ook van plan om Toms Creek Fishing Adventure te gaan bezoeken? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.