Langzaam maar zeker zijn de temperaturen aan het dalen. Nog even en we gaan overdag en in de nachtelijke uren onder het vriespunt zitten. Dan komt er ook het onvermijdelijke ijs op de forelvijvers. Voor velen is dat de reden om het forelvisseizoen te sluiten. Voor de forelvissers breekt dan de tijd aan om hun materiaal in orde te maken en/of te gaan vissen op forelvijvers die nog open zijn.

Zij laten dan gewoon hun sproeiinstalatie aanstaan en hierdoor kan er in een gedeelte van de vijver nog goed gevist worden. Bij andere vijvers mag je op het ijs vissen. Dat heeft wel iets. Het maken van een wak en dan rustig vissen en wachten op de aanbeet. Zelf ga ik in die periode zeker twee keer ijsvissen. Een keer in Zweden en een keer in ons eigen land. Ik wil gewoon graag die ervaring hebben en delen. Diep in mijn hart zou ik zelfs voor een winterstop op het vissen op forel zijn. Vroeger had je dat ook tijdens het visseizoen. Door het wachten ontstond er gretigheid en verlangen om weer te gaan vissen. De voorbereiding duurde altijd langer, maar dan was die daar. De opening van het visseizoen.

Dat geldt bij mij ook voor de forelvijvers waar ik nu graag kom. Als zij door bevroren ijs gesloten zijn, zal ik zeker bellen wanneer ze weer open gaan. Van de andere kant kan ik me voorstellen dat sommige vijvers het hele jaar geopend zijn. Ze moeten er van leven. Anderen laten de natuur hun werk doen en sluiten. Aan het eind van het jaar zijn er acties om de vijvers leeg te vissen. Voor beide is en blijft iets te zeggen. Het voordeel voor de forelvisser is dat hij altijd iets heeft om te kiezen.

Frans van den Broek

Winterslaap? Niks winterslaap …

Wil je de leukste meest aparte, maar vooral ook gezelligste tijd van het vissen op forel niet missen? Ga dan lekker snertvissen, oliebollenvissen, wintervissen, nieuwjaarsvissen, wakvissen, kanjervissen, wedstrijdvissen, Snert/Sauto soep vissen of gewoon lekker met vismaten vissen. Want, dat is allemaal mogelijk in de winter aan de visvijvers!
Kijk maar even voor leuke ideeën op onze Forelvis evenementen kalender >>

Wintertips voor het forelvissen met de bodemtaster:
Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs (1) >>
Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs (2) >>
Vissen op Forel in de winter: extra tips & Trucs (3) >>

Hier vindt je nog meer handige tips voor het vissen op forel:
Wat is het beste seizoen om te gaan forelvissen? >>
Vistips: Welke invloed heeft het weer op forelvissen?
Vistips: forelvissen met levend aas of kunstaas? >>
Het bevestigen van levend aas op de haak >>
Hoe zet je deeg op de haak? >>
Vissen op forel met Gulp Trout succesverzekerd >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com