Als je pas begint met het roken in een rookoven zul je ongetwijfelt allerlei vragen hebben over het gebruik van de rookoven, rookhout, rookmot en rookzout. Ik krijg geregeld vragen hierover binnen via de mail. Vorige week kreeg ik een vraag via de chat van Claudia over rookmot en rookzout. In dit artikel ga ik daar antwoord op geven en meer uitleg geven over wat je zoal kunt roken in een rookoven, wat rookmot en rookzout is, welke soorten je het beste kunt gebruiken en vertel ik over de bereidingswijze van rookzout. Tevens kun je een video bekijken waarin Hans Hillegers nog extra informatie geeft over de modellen en benodigdheden die verkrijgbaar zijn voor het roken.

Uiteraard vind ik het leuk als je je eigen ervaringen met het roken in een rookoven met mij wilt delen. Laat het me weten via het reactieveld onderaan deze pagina.

Rookmot voor de rookoven

Rookmot of rookzout gebruiken of allebei?

Wat kan ik roken in een rookoven?

In een rookoven kun je eigenlijk zo’n beetje alles roken, van vlees (bijvoorbeeld kip rundvlees en eend) tot vis (zalm, witvis, schaaldieren en schelpdieren). Je kunt ook groenten roken en zelfs aardappelen kun je roken in een rookoven of barbecue.

Mijn rooktip is: Probeer het gewoon uit want oefening baart kunst en het ene vind je wellicht lekker maar iets anders weer helemaal niet. Ook voor het roken geldt “Smaken verschillen”. Koop kleine stukjes van verschillende producten, rook ze apart van elkaar en proef ze daarna om de beurt. Dit geldt overigens ook voor rookzouten, rookkruiden en de verschillende soorten rookmot.

Wat is rookmot?

Rookmot is heel fijn hout dat je rechtstreeks gebruikt op het vuur als je gaat roken in een rookoven. Als je gaat roken heb je rookmot nodig, want dit wat zorgt voor de uitgesproken rooksmaak. Voor ieder soort product dat je wilt gaan roken is een bijpassende houtsoort die daar het beste aansluit. De meest neutrale rookmot is het Beukenmot en Eikenmot. Deze kun je bijna overal voor gebruiken bijvoorbeeld voor vis, vlees, kip en wildsoorten. Wanneer je wat meer ervaring gaat krijgen in het roken, ga je op zoek naar andere smaken en zul je meer gaan experimenteren. Dan kun je ook kiezen voor de vele andere soorten rookmot die er zijn zoals; Appel, Kersen en Elzen.

Nieuw in het rookmot-assortiment is het Hickory rookmot. Het allerfijnste voor het roken in een rookoven of op de B.B.Q. De rijke lichte zoete smaak van Hickory hout combineert perfect met ham en ander varkensvlees.

Hickory Rookmot ideaal voor varkensvlees

Welke soort rookmot of schaafsel moet ik gebruiken?

Wil je paling of forel roken dan kun je het beste beukenmot of eikenmot gebruiken. Voor zalm of gevogelte past het beste het hout van de elzenboom. Wildliefhebbers geven de voorkeur aan houtmot van de appelboom of van wijnstokken. De smaak van varkensvlees combineert mooi met die van gerookt notenhout, wat in de handel meestal hickory heet. Ook schaafsel of mot van de esdoorn is geschikt om te roken.

Ik kan me voorstellen dat je graag alle soorten rookmot eens zou willen uitproberen. Dat kan nu met Multismoke Geschenkkistje waarin 6 soorten rookmot zitten namelijk  Appel, Hickery, Beuken-eiken, Kers, Kruiden en Els. Bij het geschenkkistje krijg je ook het Rookboek “Rook jij Rook ik”. Een gedrukt rookboek boordevol tips en trucs over het roken van vis en vlees. Tevens is dit geschenkkistje erg leuk om cadeau te geven aan je vrienden die ook van roken houden. Link naar het Geschenkkistje >>

Multismoke Geschenkkistje waarin 6 soorten rookmot zitten namelijk Appel, Hickery, Beuken-eiken, Kers, Kruiden en Els.

Moet ik rookmot of rookzout gebruiken of allebei?

Claudia vroeg het volgende; “Wij beginnen net met onze rookoven te leren roken en nu hoorde ik mijn man over kruiden die je op het hout kan doen. Moet ik dat kruidenmot hebben of rookzout of misschien allebei?”

Beste Claudia, n.a.v. ons chat-gesprek kan ik je de volgende informatie geven en hoop dat zo je vragen beantwoord worden over het gebruik van rookmot en rookzout.

Rookzouten

Rookzout gebruik je om de vis of vlees te pekelen nadat je deze hebt afgespoeld. Voor een fijne smaak en een eenvoudige manier van het rookklaar maken van kleine hoeveelheden vis of vlees kun je Rookzout Kruidenmix gebruiken.

Rookzouten in diverse smaken

De bereidingswijze van Rookzout

Het rookzout kan als pekelbad worden gebruikt, maar kan ook direct op de vis en het vlees. Bij gebruik direct op de vis; het zout even (een uurtje) laten intrekken en daarna droog deppen alvorens te gaan roken.

Gebruik niet meer Rookzout Kruidenmix dan wat je zou gebruiken bij het zouten van vlees. Rookzout Kruidenmix is zeezout met de aromatische kruiden. Bij geen gebruik ervan kun je deze het beste donker weg zetten.

Er zijn nog meer soorten rookzout, bijpassend bij het product dat je wil gaan roken in de rookoven bijvoorbeeld;

  • Rookzout Toscane (met de Italiaanse kruiden voor vis en vlees)
  • Multismoke Rookzout Toscane (met Italiaanse kruiden voor forel en andere vis)
  • Multismoke Rookzout Poesta (zeezout met Hongaarse kruiden voor vis en vlees)
  • Multismoke Rookzout Zalm Mix Alaska (zeezout, suikers en kruiden, met een wat kruidigere smaak voor zalm)
  • Multismoke Rookzout Zalm-Mix met een vleugje gember (zalm-mix met vleugje gember)
  • Multismoke Rookzout Kruidenmix (fijne smaak voor vis en vlees)

Shop direct voor rookzout >>

Rookzout

Rookmot of Kruidenmot

Kruidenmot is voor gebruik op het vuur. Kruidenmot is een soort rookmot waar kruiden aan toegevoegd zijn. Rookmot met kruiden geven tijdens het verbranden een lekkere smaak aan de vis of vlees.

Het Beukenmot / Eikenmot is het meest neutrale rookmot en kan gebruikt worden voor vis, vlees, kip en wildsoorten. Beukenmot / Eikenmot is leverbaar in 1kg, 5 kg en 20 kg verpakking.

Rookmot is ook verkrijgbaar in de smaken Appel, Kersen en Elzen in 1 kg en 5 kg verpakking.  Voor de vleessoorten zijn de houtsoorten van fruitbomen een aanrader. Voor het roken van de fijnere vissoorten zoals forel en zalm is Elzen het meest geschikt en erg lekker.

Nieuw in het assortiment van Visgigant is het Hickory rookmot. Het aller fijnste voor het roken of op de BBQ in 1kg verpakkingen.

Aslade voor rookovens

Claudia had ook nog een aslade nodig voor onder de rookkast en zou die dan gelijk mee bestellen. Bij Visgigant kun je terecht voor aslades in allerlei maten voor de verschillende maten rookovens. Deze aslades zijn verkrijgbaar in Galva- en RVS-uitvoering. Bekijk hier de diverse rookoven aslades.

Aslades voor rookovens

Ik hoop je (en alle anderen die dezelfde vraag hadden) hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Heb je nog vragen, dan laat het me maar even weten. Bekijk dan meteen even onderstaande video voor nog meer info over het roken van vis.

Multismoke rookovens

In onderstaande video kunnen jullie een interview bekijken met Hans Hillegers, waarin hij vertelt en laat zien welke rookovens en rookoven tafelmodellen er zijn om je vis, vlees, wild of gevogelte bijvoorbeeld kip of eend heel eenvoudig te roken in een rookoven:

Bron: http://youtu.be/B0YxuyJodWw

LET OP: Het tafelmodel dat getoond wordt in bovenstaande video is inmiddels gewijzigd en nu compleet uit RVS gemaakt. Verkrijgbaar in 3 afmetingen. Heel eenvoudig in gebruik en makkelijk schoon te maken. Bekijk hier de 3 modellen die verkrijgbaar zijn van het tafelmodel rookoven: http://www.visgigant.nl/rookoven-tafelmodellen

Binnenkort ga ik met mijn VIP-Vrienden Wim ter Wielen en Nol van Zoest enkele rookovens testen en ga ik een complete review hiervan maken. Je leest het binnenkort allemaal op deze website.

Wil je nog meer info over rookzout. Lees dan dit artikel: Nog lekkerder roken met rookzout: http://deforelvisser.com/forelvistips-tips-voor-het-forelvissen/roken-van-forel/nog-lekkerder-roken-met-rookzout/

Alles over rookmot, rookhout en aanmaakhout kun je bekijken incl. video’s op deze pagina: Rookmot geeft heerlijk gerookte smaak aan vis en vlees.

Ken je vrienden die ook graag roken in een rookoven en die deze informatie wellicht ook nuttig zullen vinden? Deel dit artikel dan met hun. Ik wens je heel veel plezier met roken!

Chantal Hermkens; forelvis-expert!

Chantal Hermkens

 

Welk rookmot en rookzout gebruik jij het liefste en hoe rook jij in een rookoven. Deel het in onderstaand venster.