Rookmot wordt gebruikt in een rookoven om die heerlijke gerookte smaak aan eten te geven. Je kunt hierbij denken aan het roken van bijvoorbeeld vis zoals forel, makreel, paling of schaaldieren. Kip en gevogelte zoals eend kan ook gerookt worden. Daarnaast is het mogelijk om wild te roken in een rookoven of wat dacht je van varkensvlees. Er zijn zelfs mensen die pizza’s aardappelen en groenten roken. Het is maar net wat je lekker vindt. Experimenteer en probeer het gewoon allemaal uit met kleine hoeveelheden. In dit artikel meer info en een video over rookmot of schaafsel, rookhout en aanmaakhout.

Rookmot dooft het vuur maar blijft heet

Wanneer wordt rookmot gebruikt?

Om die heerlijke gerookte smaak aan het eten te geven wordt er gerookt in een rookoven of in een tafelmodel en wordt er gebruik gemaakt van rookmot. Allereerst vul je de aslade met aanmaakhout. Als dit eenmaal goed brand en de vis gedroogd is in de rookoven voeg je het rookmot toe. Het rookmot dooft het vuur. Dat wil zeggen dat het hout wel nog heet is, maar niet meer brand. Door het rookmot toe te voegen begint het rookproces en komt veel rook vrij. Dan kan de vis of het vlees garen en gerookt worden.

Rook je bijvoorbeeld forel, dan heeft deze, nadat je het rookmot hebt toegevoegd, ± 30 minuten nodig om te roken. Heb je grotere zalmforellen bijvoorbeeld 1,5 à 2 kilo, dan moeten die iets langer roken voordat ze gaar zijn. Die hebben ongeveer 1 uur nodig.

Rookmot, rookhout en aanmaakhout video

Bekijk hier een video waarin ik laat zien welke benodigheden je nodig hebt voor het roken van vis of vlees in een rookoven en een verloop van het rookproces:

Bron Youtube: https://youtu.be/r3JiYlOYCt8

In de video heb ik samen met Nol van Zoest een testdag gehouden van de rookovens van Multismoke. Zo hebben we het aanmaakhout, rookhout, rookzout en rookmot kunnen uitproberen in 2 verschillende rookovens namelijk de rookoven van Multismoke HM 8530 S. Dit is de rookoven met de deksel en extra brede aslade. De rookoven is 85 cm hooge en heeft een afmeting van 30×30 cm. De voorlader die je ziet in de video is de HM 8540 VL en is 40×40 cm en ook 85 cm hoog. Beide zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en van zeer goede kwaliteit.

Welk rookmot en rookhout moet ik gebruiken?

Bij mot (ook wel schaafsel genoemd), aanmaakhout en rookhout is het belangrijk om altijd gecertificeerd hout en mot te gebruiken. Gebruik je afvalhout dat je nog ergens hebt liggen, dan kan het zijn dat er kankerverwekkende stoffen in zitten of lijmresten. Deze zijn zeer schadelijk voor je gezondheid. Tijdens het rook- en verbrandingsproces komen namelijk stofdeeltjes vrij en deze komen ook terecht in je vis of vlees. Neem daarom altijd gecertificeerd hout en mot dat 100% natuurzuiver is!

Rookoven aanmaakhout 100% natuurzuiver

Multismoke aanmaakhout voor de rookoven, dat je in bovenstaande video kunt bekijken, is 100% natuurzuiver, zonder kankerverwekkende stoffen of lijmresten. Het Aanmaakhout is speciaal gedroogd tot 8-10% vochtgehalte. Daardoor zijn ze zuiniger in gebruik en hebben ze geen schadelijke schimmels of vorming daarvan. Het beuken- en eikenhout is vrij van schadelijke stoffen en kun je dus met een gerust hart gebruiken tijdens het rookproces. Het geleverd in een zak van 1,5 KG.

Rookmot is verkrijgbaar in diverse houtsoorten

Rookhout en mot zijn in diverse soorten verkrijgbaar bijvoorbeeld van het merk Multismoke, bijpassend bij hetgeen je wilt gaan roken. Multismoke is al jaren een begrip in de rookwereld en staat bekend om haar kwalitatief zeer goede en zorgvuldig samengestelde producten. Zo is er beuken-Eiken mot, die het meest gangbare is en een neutrale smaak geeft aan het roken. Daarnaast is mot verkrijgbaar in de houtsoorten kersen, appel, elzen en Hickory. Hickory rookmot is het nieuwste mot en bijzonder geschikt voor het roken van varkensvlees. Hickory heeft een zoet en zwaar baconaroma. Dit sterke aroma werkt goed bij varkensvlees, ribben, hammen, gevogelte, en rundvlees. De houtsoorten van fruitbomen zijn een aanraden voor varkensvlees. Elzen is erg lekker voor het roken van forel en zalm. Tot slot is er kruidenmot verkrijgbaar.

Rookmot in 5 houtsoorten

Kruidenmot

Kruidenmot is speciaal samengesteld mot waar extra kruiden aan zijn toegevoegd. Dit mot is gemaakt van de houtsoorten beuken (85%) en eiken (15%). Daarnaast zijn er aan dit kruidenmot speciale kruiden toegevoegd volgens een geheim recept. Ik kan wel een beetje verklappen wat erin zit namelijk.: jeneverbes, laurierblad, selderij, peterselie en diverse pepers. Dit kruidenmot kan eigenlijk voor alles gebruikt worden als mot, zowel voor vis als vlees en wild. Mensen die al eens gerookt hebben met dit kruidenmot in een rookoven of rookoven tafelmodel willen meestal niks anders meer, want het geeft echt een extra smaak aan het eten die bijzonder fijn en lekker is.

Kruidenmot; Rookmot met speciale kruiden als jeneverbes, laurierblad, pepers en meer

Waar kan ik rookmot en rookhout bestellen?

Je kunt voor al je accessoires op het gebied van roken in rookovens en tafelmodellen terecht bij Visgigant.nl. Het rookmot, aanmaakhout en rookhout dat je bij Visgigant.nl kunt bestellen is 100% natuurzuiver en is vrij van schadelijke stoffen en daarom geschikt voor het roken van al je vis, vlees, gevogelte en wild bijvoorbeeld. Bijkomend feit is dat het samengesteld is uit speciaal daarvoor geselecteerde houtsoorten waarvoor geen bomen gekapt zijn. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Ik ga nog een complete instructie maken voor het roken in een rookoven. Hou hiervoor deze website in de gaten. In de tussentijd wens ik je heel veel plezier met roken en smakelijk eten.

Heb je vragen over rookmot of rookhout? Stuur dan gerust een email aan: info@deforelvisser.nl.

Chantal Hermkens; forelvis-expert!

Groetjes,

Chantal Hermkens

Deforelvisser.com