Vangstverslag Toms Creek op één van de Avonturenvijvers

Vangstverslag Toms Creek op één van de Avonturenvijvers

<< Vangstverslag forellen en zalmen op vijver 5

Na anderhalf uur vissen op de forellen en zalmen op vijver 5 schakelen we nu over naar het echte Adventure werk. Steuren, kapers en meervallen liggen op ons te wachten. We zijn erg benieuwd want voor de meeste van ons is het een nieuwe ervaring. Karper en meerval heb ik als eens gevangen maar steur is toch echt helemaal nieuw. 

Monsters.

Mark, een van de crew members van Toms Creek, vertelt ons dat er werkelijk grote vissen te vangen zijn. Nou, en we worden op onze wenken bediend. Het echtpaar Dijkshoorn, dat met grote regelmaat hier komt vissen, vangt de een na de andere vis. Blijkbaar vinden zij het maar de gewoonste zaak van de wereld. Wij kijken onze ogen uit. Henk heeft weer beet maar nu ontstaat er toch enige beroering aan die kant. De dril is lang en heftig. Wij zijn natuurlijk nieuwsgierig ter plekke en de fotocamera’s draaien op volle toeren. Uiteindelijk komt het gevaarte boven water. Een prachtige steur glijdt in het net. Het monster wordt op de onthaakmat gelegd, de centimeter er langs en wat blijk: deze vis meet maar liefst 1.30 meter. Een recordvis voor Henk. Na het meten en de nodige foto’s gaat het beest weer retour richting vijver want hier geldt het Catch en Release principe.

Materiaal en Montage.

Dat je hier met een forelhengel weinig kunt uitrichten is ons al snel duidelijk geworden. Hier moet wat grover materiaal worden ingezet. Een medewerker zorgt voor vier speciale hengels waarmee we aan de slag moeten. Het zijn flinke stugge stokken met een goede molen. De hoofdlijn zal zo’n 35/00 zijn. De montage is simpel. 5 grams dobber met daaronder een schuiflood. Tussen hoofd- en onderlijn een stevige wartel. De onderlijn is 25/00 en ongeveer 50 cm lang met daaraan een sterke haak maat 2 met een hair-rig. Zoals je ziet degelijk materiaal met een stevige montage. Niks ultra licht, nee goed materiaal berekend op flinke vissen.

Aas.
Het aas is een verhaal apart. Wij krijgen van Tom grote pellets met een centrale doorgang. Deze worden bevestigd aan de rig en komen zodoende naast de haak te hangen. Als de vis het aas pakt, haakt hij zich zelf. Met één zo’n pellet kun je meerdere vissen vangen. Naast het aas is er een bak kleinere pellets. In eerste instantie wordt er een handvol van deze pellets bij de dobber gegooid. Ons wordt geadviseerd om, wanneer de beet uitblijft, ieder kwartier een stuk of 5 van deze voerpellets bij de dobber te werpen. Niet allemaal tegelijk maar een voor een. Met name de steuren en meervallen komen op het geluid af van de vallende pellets op het water. Qua aas zijn er plenty mogelijkheden zo blijkt. Er wordt gevist met pieren, meelwormen en met made maar ook smack, kipfilet, kaas, worst en spek schijnen het goed te doen. Met name de steur en de meervallen kijken het niet zo nauw met wat er wordt voorgeschoteld. De steur van 1.30 meter is gevangen met spek.

Aan de slag.

Nadat alle hengels in orde zijn gemaakt en voorzien zijn van aas, in dit geval dus pellets, gaat het spul te water. De diepte waarop je vist is erg belangrijk. In ons geval is het zo dat de dobber aan de oppervlakte staat en het lood op de bodem ligt. Door de pellet komt de onderlijn iets omhoog zodat deze boven de bodem zweeft. Je hoeft niet ver te vissen. De meeste vis huist zo’n drie/vier meter uit de kant. Nu alles te water ligt, is het afwachten geblazen. Chantal krijgt meteen na het ingooien haar eerste beet. De dobber wipt wat op en neer en verdwijnt dan geheel onder water. Ze tikt aan maar geen vis. Wellicht te vroeg geslagen. Of toch beet? Ja, het is beet! Welke soort vis zou het zijn? Dat is altijd een verrassing op deze avonturenvijver … Ook ik krijg wat van die “wippers” maar de vis bijt niet door. Dan een hele tijd niks.

Het echtpaar Dijkshoorn blijft de een na de ander vangen. Mooie steuren en een prachtige karper. Een beetje frustrerend voor ons. Ze geven ons advies omtrent het aas, spek en smack doen het goed. Kaas is ook prima. Wij zijn hier natuurlijk niet op ingesteld maar Dré heeft nog een worstje uit Frankrijk bij zich. Er worden stukjes gesneden en aan de haak gedaan. Ook krijgen we van het echtpaar Dijkhoorn wat spek en smack. Kijk zo gaat dat met vissers onder elkaar.

Vangsten echtpaar Dijkshoorn:

Chantal is de eerste die vis landt. Het is een mooie Kruiskarper (kruising Giebel x Schubkarper, ook wel F1 genoemd).

Vangst Chantal Hermkens:

Daarna is Dré aan de beurt. De worst doet zijn werk en een prachtige steur komt, na een flinke dril, boven water. Toch wel spectaculair om zo’n vis te vangen. Wim en ikzelf zijn in mineur. Er gebeurt helemaal niks. Chantal is ondertussen de mooie steur van Dré aan het fotograferen als ze weer beet heeft. “Haal hem binnen”, zeg ik tegen Dré, want ik heb ook beet. Na het landen van de steur spurt ik snel naar mijn hengel, maar deze ligt helaas al weer roerloos in het water. Jammer! Weg beet …

Vangst Dré:

Ik besluit het wat verder op te proberen en warempel gelijk een mooie wegschuiver. Maar ook ik mis deze. Waarschijnlijk onkunde want dit is toch heel andere koek dan forellen en zalmen. Ik gooi wat voerpellets bij de dobber en na een tijdje weer een mooie beet. Ik wacht het nu af en laat alles maar gaan. Dan loopt het tuig strak en de hengel kromt zich. De adrenaline stoomt door mijn lijf. Aanslaan en …. YES …. hangen. Een steur is mijn deel.

Vangst Nol:

Wim is de enige die geen vis heeft. Dré vangt nog een kleine karper en verspeelt een mooie steur. Het loopt tegen vijf uur als ik Wim plotseling naar zijn hengel zie sprinten. En jawel ook hij heeft het genoegen om een steur te landen. En zoals we van Wim gewend zijn natuurlijk de grootse. Hij glundert van oor tot oor en heeft in een keer weer veel meer praatjes.

Vangst Wim:

Echte adventure daar bij Toms Creek.

We kunnen dus stellen dat onze eerste kennismaking met dit soort vissen zeer geslaagd is. Iedereen heeft wat gevangen in dit kort tijdsbestek. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en voor iedereen aan te raden het te proberen. Meemaken, beleven ……. een mooi avontuur op deze Adventure vijvers bij Toms Creek in Lelystad. Op het prachtige terras nemen we nog een afzakkertje op al dit moois. Ook spreken we daar het echtpaar Dijkshoorn nog. Ze doen zich te goed aan een lekker bordje eten en vertellen met trots dat ze deze dag 26 stuks hebben gevangen. Weer een record …. aldus Henk.


Nol van Zoest

Lees hier meer boeiende artikelen over Toms Creek in Lelystad:
• Sfeerverslag: Toms Creek – Fishing Adventure een en al avontuur! >>
• VIP-Vrienden: Vangstverslag Toms Creek Forellen vijver 5 >>
• Educatieve Zorgboerderij De Huif bij Toms Creek, Lelystad >>
• Ger Gilissen: Het was een echt avontuur bij Tom’s Creek Fishing Adventure! >>
• Afsluiting jeugdcompetitie 2014 bij Toms Creek >>

Tot ziens bij:

Toms Creek Fishing Adventure
( Voorheen: Forellenvisvijvers De Huif )
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad kaart >>
Tel.: 06-57391850
Internet: www.tomscreek.nl
Email: info@tomscreek.nl

Toms Creek – Fishing Adventure een en al avontuur! >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel en ben je ook van plan om Toms Creek Fishing Adventure te gaan bezoeken? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *