Momenteel is het zeer actueel dat de hoeveelheid paling gevangen in de Nederlandse wateren drastisch vermindert. Op basis van die bevinding is het terecht dat de overheid de palingvangst aan strenge regels bindt.

Met politiek laat ik mij niet in dus durf ik ook niet met zekerheid te zeggen of de afgekondigde maatregelen afdoende zijn. Wel weet ik zeker dat er veel niet professionele vissers graag op paling vissen. In de eerste plaats om de sport (hoe benader en vang ik de paling) en ten tweede we hebben het over een zeer smakelijke vis.

Vrij recent was ik er getuige van dat een forelvisser van de Berenkuil een pracht van een paling ving op de meelworm. Niet overdreven maar die aal was wel twee duimen dik; niet de duimen van een stratenmaker overigens. Helaas had dat beest zich letterlijk en figuurlijk verslikt in de lekkere hap. Na verwijdering van de haak kon van “laat maar weer zwemmen geen sprake zijn”. Het beest zou zo wie zo dood zijn gegaan.

Toen ik dat zo zag moest ik denken aan barpraat van een akkerboer uit Flevoland. Hij beweerde dat hij net zo veel paling kon vangen als hij wilde. De drainagesloten op zijn kavel zaten ermee vol. Samen met een visvriend moest ik maar eens komen kijken hoe hij dat deed. Ok, afspraak gemaakt, mee in de jeep naar de kavel. Een paar grote houten schotten in de auto en een soort van sleepnet van dubbeltjes gaas. Op de plaats aangekomen, het slootje aan beide zijden dicht gedrukt met de houten schotten. Treknet in het water….. En zie daar. Een cementemmer tot de rand toe gevuld met drab en palingen, waaronder flinke exemplaren. Schoonmaken het zooitje, vies werk overigens. Helaas bleek dat er nog maar een flinke bodem paling overbleef. Dat viel de boer tegen. Beter, zo zei hij hadden we een ander slootje kunnen nemen maar daar was hij een paar maanden geleden al geweest en toen viel het ook tegen. Nou ja, hij had in elk geval een bakzooitje paling.

Achteraf moet ik als me dat gevraagd zou worden of het alle moeite waard was geweest dat ik nee geantwoord zou hebben. Wees nu eens eerlijk die Ierse lijnaal is ook niet verkeerd. Je hoeft er minder moeite voor te doen en tegenwoordig ook niet onbelangrijk je verbruikt minder benzine. Je loopt niet het risico dat je gesnapt wordt door de rechtelijke macht. Doch bovenal door niet zo te vissen als de boer leveren we toch een bijdrage aan het in stand houden van de paling in ons Nederlandje.

De boer die boert inmiddels niet meer.
We hebben gezien dat in de poldersloten nog wel paling zit.
We weten met z’n allen dat een beetje stropersbloed nog bij veel mensen door de aderen stroomt.
Dus ………,niet wedden of er ja dan nee nog eens “slootje” zal worden gevist.

© Joop P.L.van Kasteren/ Redactie deforelvisser.com