Paling vissen tips voor kweekvis in betaalwateren. Op de commerciële visvijvers in Nederland kan er op steeds meer verschillende vissoorten gevist worden. Nieuw is het vissen op gekweekte paling. De paling die uitgezet wordt is speciaal voor consumptie bedoelt. Met name gerookt is de paling erg lekker. Als je deze paling zelf vangt, kun je deze dus ook meteen roken. In dit artikel tips voor het vissen op paling en het bereiden van paling.

Paling vissen Tips

Paling vissen Tips inleiding

De paling is een slangvormige vis. Verwarring met de rivierprik is nauwelijks mogelijk, omdat prikken zeven duidelijke zichtbare kieuwspleten hebben. Moeilijker is het onderscheid met de congeraal of zeepaling (Conger conger), omdat de gewone paling ook in de Noordzee voorkomt. Een onderscheid is dat de paling een onderkaak heeft die langer is dan de bovenkaak (bij de conger steekt de bovenkaak uit) en de rugvin van de congeraal is langer. De kleur van de paling varieert naar leeftijd en plaats. Als ze goed gevoed worden, kunnen palingen een lengte bereiken van 1.20 meter met een gewicht van 3 á 4 kilo. Maar op deze regel bestaat een uit zondering. Paling die in geheel afgesloten water (b.v. meren) leven kunnen nóg groter en in het algemeen veel zwaarder worden.

Voedsel paling vissen

De paling die in zoetwater leeft, voedt zich met kleine visjes, insectenlarven, kreeftjes, slakken, mosselen en vooral veel viskuit ( eitjes van vissen). Grote volwassen palingen zijn in staat om grote prooidieren te verslinden. In een stadssingel leefde eens een grote paling, die regelmatig jonge zwanen op at. Ook komt het voor dat palingen soortgenoten oppeuzelen.

Oud Hollandse manier van paling vissen is peuren

Paling bevindt zich vrijwel altijd op de bodem van het viswater. Daar zoekt hij naar voedsel. Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.

Paling vissen met de werphengel

De meeste hengelaars peuren echter niet op paling maar vissen met de werphengel met daaraan wormen of dood aas. Het voordeel van de werphengel is dat je je aas zonder enig probleem op verschillende plekken kan ingooien. Zo kan je het zowel dichtbij als op afstand proberen om paling te vangen. Als lijn kiezen we ten minste voor 26/00 nylon. Als je een paling beet hebt dan dril je deze niet moe, je probeert de paling zo snel mogelijk naar de kant te halen. Zo voorkom je dat de paling zich vast kan zwemmen. Wat betreft de periode van het jaar geldt dat je het beste paling kan vangen in de zomermaanden. Vooral de avonden en nachten in de maanden juli en augustus zijn goed om te paling vissen.

Paling vissen met de worm

De worm is van oudsher een uitstekend aas voor paling.  Je kan paling zowel met dauwwormen als met een trosje mestpieren vangen. Dauwwormen rijg je bij voorkeur op de haak. Hiervoor kan je het beste echte palinghaken gebruiken. Deze karakteristieke haken zijn dundradig,  hebben een relatief smalle haakbocht, en een lange steel om er voldoende aas op te kunnen rijgen. Palinghaken in de maten 4 of 6/7 volstaan voor de meeste situaties. Als je met mestpiertjes gaat vissen dan hoe je deze niet op de haak te rijgen, je kan er beter een paar op de haak prikken. Een trosje mestpieren is voor de meeste palingen een aantrekkelijke hap. En zoals we hierboven al zeiden is paling een bodemvis. Zorg dat je wormen op de bodem liggen. Dit kan door je dobber goed uit te loden of door met een schuifloodje op de bodem te vissen.

Paling vissen met een dood visje

Vooral grote paling is gek op kleine visjes of stukjes vis. Een klein dood voorntje is een prima aas voor grote paling. Maar ook met spiering of kleine sardines kan je paling vangen. Grote paling heeft vaak een wat bredere kop en heeft geen enkele moeite met kleine visjes. Gebruik bij het paling vissen met dode visjes wel een fluocarbon onderlijn in combinatie met een klein dregje. Er is bij het vissen met kleine dode aasvisjes altijd kans op snoekbaars. Om te voorkomen dat snoekbaars je lijn doorbijt na een aanbeet is een fluocarbon onderlijntje een must. Er wordt wel eens gezegd dat paling een aaseter is en dat je ook met deels verrotte visjes kan paling vissen. Niets is echter minder waar. Paling heeft een zeer sterk reukorgaan en prefereert zonder mee vers aas. Zorg er dus voor dat de visjes waar je mee vist goed vers zijn! Dit geldt overigens niet alleen bij het vissen op paling, maar ook als je met dode aasvisjes zou gaan snoekbaars vissen.

N.B.: Vissen met een levend visje is verboden!

Bronnen: https://www.deroofvisser.com/paling-vissen / http://www.cyber-vissen.nl/vistactieken/vissenoppaling

De smaak van kweekpaling

Zit er verschil in smaak tussen de paling die in het wild voorkomt en de kweekpaling?

Ja, daar zit wel iets verschil in. De wilde paling heeft een dun, zacht vel, waardoor je hem zo van de graat kunt eten. De kweekpaling heeft daarin tegen een iets dikker vel. Wil je de kweekpaling roken in een rookoven, dan is het goed deze ook wat langer te pekelen. Een ander verschil in smaak is de wild-smaak die ontbreekt en de grondigheid die de wilde paling heeft. Ik vraag me persoonlijk echter af of dat gebrek aan grondigheid niet juist beter is. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. Gerookt smaakt deze kweekpaling heerlijk. Zie hieronder meer info over het roken van de kweekpaling.

Gerookte paling zelf roken in een rookoven

Het vangen van een paling is een hele beleving. Het is een sterke vis en een compleet andere ervaring dan het vangen van bijvoorbeeld een forel. Als je de paling gevangen hebt, wil je deze uiteraard ook graag opeten. De perfecte manier om de paling te bereiden is dan om hem te roken. Wie kent het niet, een heerlijke gerookte paling. Om de paling zelf te kunnen roken, heb je een rookoven nodig, waar je de paling in kunt roken.

Een ruim aanbod aan kwalitatief zeer goede rookovens en de benodigde accessoires zoals rookhout en mot vind je op deze pagina: http://www.visgigant.nl/rookovens

Paling doder / Aaldoder

Wanneer men vist op paling is het vaak lastig de paling vast te kunnen houden, ze zijn altijd erg glibberig. Daarom is de aal doder / paling doder ontwikkelt. Hiermee hou je eenvoudig de paling vast.

De paling komt onder de driehoek en je kunt de rode knop omlaag drukken voor grip. Beste direct de Aal doder  / paling doder >>

P.s.: Deze aal doder is bedoeld voor het doden van niet wild gevangen paling, zoals kweekvis in betaalwateren.

Paling vissen bij Het Blank Water

Wil je ook eens op paling vissen? Check dan deze pagina voor meer info: http://deforelvisser.com/paling-vissen-juli-bij-het-blank-water/

Meer artikelen over paling vissen:
Blog over Paling vissen bij Het Blank Water van Frans van den Broek >>

 

Heb jij tips voor het vissen op paling? Laat het ons weten in onderstaand reactieveld!