<< Deel 1
<< Deel 2

Even verder babbelend over ons vorige gesprek;
Je vroeg wat tijgerwormen zijn en fleurend.

Chantal:
Toen ik zo’n 25 jaar geleden voor het eerst ging vissen bij Forellenvijver Heioord viste ik veel met tijgerwormen. Die kocht ik toentertijd bij de hengelsportzaak in een dorp verder. Het zijn een soort grote meelwormen van een cm of 4 à 5.

Om ze helemaal over de haak en de lijn te krijgen gebruikte ik een fleurnaald. Deze kreeg ik van mijn vader toen ik pas begon met vissen. Hij is erg handig om dit soort lange wormen mooi op de haak te zetten. De wormen zijn ook erg sterk en als je ze vast pakt dan grijpen ze heel stevig je vinger vast met hun voorpootjes. Met de fleurnaald haal je heel gemakkelijk de worm over de fleurnaald en vervolgens over de onderlijn tot aan de weerhaak, zodat deze mooi op de haak zit.
Aan de fleurnaald zit namelijk oogje met een klepje waar je het lusje van de onderlijn in kan hangen. Fleuren is dus eigenlijk het rijgen van het aas op de lijn en haak.

De worm gaat zo heel soepel draaien en ik heb er dan ook heel veel forellen mee gevangen. Ander voordeel is dat de worm ook mooi in model blijft, want als je het zonder naald doet loop je het risico dat je de worm plat knijpt.

Helaas ben ik enkele jaren mijn fleurnaald verloren en heb ik deze techniek ook niet meer toegepast. De fleurnaald is blijkbaar wel nog steeds te verkrijgen en wordt ook gebruikt voor boilies, dood aas, maïs, pallets, wormen enz., maar het is bijvoorbeeld ook een geschikte montage om visjes op de lijn en haak te rijgen voor het vangen van snoekbaars en paling. Misschien is het ook geschikt om te gebruiken bij het karperen?

Christian:
Ik dacht eerst dat je andere wormen bedoelde als tijger wormen. De benaming tijgerwormen worden ook voor een soort van regenworm gebruikt zie :


Tijgerwormen

De tijgerwormen die jij bedoelt, ken ik onder de naam moriowormen zoals hier onder:


Moriowormen

Deze wormen heb ik ook vaak thuis voor mijn baardagamen (hagedissensoort), net als wasmotlarven.
Dus ik ken deze wormen wel, alleen onder een andere naam. Ik gebruik ze zelden met het forelvissen. Ik heb de indruk dat de forellen meer van de wasmotlarf houden…waarom weet ik niet. Zonder fleurnaald kan je ze ook heel gemakkelijk op je haak zetten. Je knipt met een schaar de kop eraf, waarna je het op de haak rijgt. De haak steek je in de afgeknipte stuk (is zacht) en schuif het zo helemaal tot de uiteinde op de haak. Daaronder kan je er nog een zetten, of je zet er een wasmot op, om een L te vormen voor een twist in het water.
Fleurnaalden worden veelvuldig gebruikt bij het zeevissen, met zeepieren of zagers.
In ieder geval bedankt voor je uitleg, het is me een stuk helderder geworden wat je er mee bedoelde.

Lees ook:
Het bevestigen van levend aas op de haak >>
Hoe zet je deeg op de haak? >>
Maden het meest gebruikt >>
Vissen op forel met Gulp Trout succesverzekerd >>

Chantal:
Hey Christian,
Bedankt voor jouw reactie. Dan hebben wij al die jaren blijkbaar een foute benaming gebruikt voor deze wormen. Bij ons aan de vijver noemde we ze altijd tijgerwormen, maar ook in de hengelsportzaak waar we ze kochten werden ze zo genoemd. Hoe dan ook, je kon er wel goed forel mee vangen. Met name in het voor- en naseizoen, als de forel wat aarzelend aanbeet heb ik er veel mee gevangen.

Zijn er nog vissers die met moriowormen vissen en een fleurnaald gebruiken?
Ik hoor het graag!
Laat het ons weten door een reactie achter te laten op dit artikel onderaan dit bericht!

Wordt vervolgt …

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com