<< Deel 1

Vorige week hebben Christian van Hedel en ik het gehad over Forellenvijver Heioord. We vervolgen ons gesprek nu over de verschillende vistechnieken. Welke gebruik je het liefst en waarom? We waren bij deze vraag blijven steken:

Vis jij zelf ook regelmatig op forel? zo ja, welke techniek en materiaal gebruik jij eigenlijk?

Chantal:
Ik hoor wel als je dan tijd hebt om naar Heioord te gaan.
Die website heb ik ook zelf ontworpen en gebouwd. Daar zit inderdaad veel tijd in.
Mensen vinden hem vooral altijd erg overzichtelijk en duidelijk en dat was ook de bedoeling.

Ik heb vroeger altijd veel gevist op forel, maar heb er helaas niet zo veel tijd meer voor. Dat is wel jammer, want ik doe het erg graag.
Rustig aan de waterkant staan, terwijl je thuis bergen werk hebt, kan ik echter niet meer. Dat krijg je als kleine zelfstandige, zonder personeel, maar goed ik klaag niet!

Als ik ga vissen op forel, hou ik het graag simpel. Ik neem gewoon een hengel van die normaal verhuurd worden bij Forellenvijver Heioord. Zoek uiteraard de best draaiende eruit.
Ik vis dan altijd met dobber 3 à 3,5 gram, schuifloodje, warteltje en onderlijn 0.16 met haak nr.8. Aan de haak doe ik of powerbait of een meelworm (fleurend) / maden combi. soms een made en soms 2 maden. Dit noem ik de super-combi. Altijd succesverzekerd!
Als ik met powerbait vis, heb ik meestal maar 2 à 3 kleuren. Geen poespas, want mijn koffertje is erg klein en oud, maar werkt nog steeds prima. 1 Felle kleur groen en dan zwart en wat ze over hebben aan onze vijver. Met helder weer een donkere kleur en met bewolkt weer een felle fluoriserende kleur.

Wasmottenlarven heb ik nog nooit gebruikt. Deze hebben ze helemaal niet op onze vijver bij Heioord. Ik had er tot voor een jaar geleden ook nog nooit van gehoord, moet ik eerlijk bekennen. Ik vis altijd slepend, beetje draaien, even stil laten liggen en weer draaien of constant draaien.

Soms gebruik ik op ±6 cm boven de haak met meelwormen een klein blinkertje op een knijploodje. Dat werkt vaak ook erg goed. Als niks werkt, dan ga ik soms nog wel eens over op een witte of zwarte twister. Dat is mijn zeer simpele tactiek. Ik vang altijd wel vis en blijf ook altijd proberen.

Ik ken allerlei andere technieken en heb ze ook op de website uitgelegd.
Ik hou me echter toch nog steeds aan bovenstaande.
Vroeger ( ik praat dan toch zeker over een 25 jaar geleden, ja we worden oud …) viste ik ook nog wel eens vaker met de tijger-meelworm of tijgerworm. Daar had je verschillende maten in tot heel grote. Deze reeg ik met de fleurnaald, ooit gekregen van mijn vader, op de haak en de lijn. De worm draaide dan mooi door het water en ik heb er veel mee gevangen. Deze zijn echter aan onze visvijver niet meer te krijgen en ik vis er dan ook niet meer mee.

Heel simpel dus.

Wat vindt jij daarvan?

Christian:
Less is more wordt er wel eens gezegd, maar meestal is dat ook zo. Lekker simpel is vaak voldoende om vis te vangen. Alle nieuwe snufjes zijn vaak alleen ter commercie. Er zit wel een kern van waarheid in de nieuwe snufjes, maar vaak is het net een verfijning van het simpele.
Ik zelf houd het graag zo licht mogelijk, zodat alles lekker hanteerbaar is voor een hele dag actief vissen. Forel vangen kan iedereen wel, ik wil juist net iets meer dan een ander vangen. Dan komt de verfijning aan bod. Soms ga ik met mensen op forel vissen die gewoon een feeder hengeltje hebben en met de eenvoudige montage eraan, niet eens een onderlijn. Zelfs zij vangen ook behoorlijk. Dit gaat natuurlijk vooral op als de vissen los zijn. Maar op de moeilijkere dagen zou het verfijndere techniek misschien wel wat uit kunnen maken. In ieder geval leek dat afgelopen weekend wel het geval te zijn.

Forel vissen met made heb ik nog niet geprobeerd, meelworm ook niet, wel met een mario, dit zijn van die grote meelwormen, van een cm of 5 a 6 en wasmotlarven. Deze heb ik altijd in huis i.v.m. twee baardagamen (hagedissen) en een uiltje die we als huisdier hebben.
Tijger meelworm ken ik niet en wat je bedoeld met fleurend, weet ik ook niet, Ben wel benieuwd er naar.

Penvissen op karper, houd ik ook altijd zo simpel mogelijk. Een blik mais, lijn 0.22mm, haakje 4 een paar knijploodjes en een karperpennetje en natuurlijk een licht stokkie. Daarmee, vang ik veel meer dan de tentenbouwers die de hele nacht statisch aan het vissen zijn. Ik heb wel eens meegemaakt dat men met rodpots aan het vissen waren en daar al een nacht hadden gezeten. Ze hadden er 1 weten te vangen. Ik met mijn blikje mais een liep rond hier en daar een handje mais in het water gedropt en na een kwartier/ 30 min liep ik deze stekjes af. Laat het pennetje voorzichtig zakken en binnen 5 seconden haakte ik een karper,dit tot enkel malen toe. Dat is lachen…….

Lees hier deel 3: Over mario’s gesproken; met Christian van Hedel >>
<< Lees hier deel 1

Lees ook:
Het bevestigen van levend aas op de haak >>
Hoe zet je deeg op de haak? >>
Maden het meest gebruikt >>
Vissen op forel met Gulp Trout succesverzekerd >>

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com