Heioord kraakheldere sprookjesvijversOp zondag 5 mei reed ik vanuit Veghel naar Valkenswaard om Toon van Esch op te halen, want we zouden naar Heioord te Neeritter gaan om te gaan forelvissen. Buiten was het nog schemerig, langzaam werd alles weer zichtbaarder door de naderende daglicht. Om kwart over zes in de morgen kwam ik in Valkenswaard bij Toon aan. Toon stond al klaar en na het inladen van de nodige visspullen, vervolgden we onze weg naar Neeritter. Ondanks het buiten aardig fris was en er een behoorlijke wind stond, hadden we er toch ontzettend veel zin in om de Limburgse forellen te gaan belagen. Onderweg bespraken we onze tactiek en techniek die we deze dag zouden gaan toepassen. Na ongeveer een half uur rijden kwamen we bij heioord aan. Iets voor zeven uur ging de poort open en konden we gelijk onze visspullen naar de vijver brengen.

Bij aankomst mag je gelijk doorlopen naar de vijver waar je wilt gaan vissen, Je kan dus ook eerst op je gemak rondlopen om te kijken aan welke vijver je wilt gaan vissen. Heioord beschikt over 9 prachtige aangelegde vijvers.

Heb je de vijver gevonden waaraan je wilt vissen, kan je ook direct beginnen met vissen. na ongeveer een half uur komt er iemand van Heioord, zodat je aan de vijver kunt betalen en waarna er vis voor je wordt uitgezet.
Vijver 9 is de jongste vijver en is in 2011 geheel nieuw aangelegd. Op de website van Heioord kan je middel van een fotorapportage goed te zien hoe deze vijver stap voor stap is aangelegd. Erg leuk om te zien en zeer interessant als je wilt weten hoe de bodem verloopt en hoe diep het overal is, ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

Het is tot nu toe de grootste forelvijver van Heioord en tevens ook mijn favoriete vijver. Vijver 9 is ten opzichte van de andere vijvers van Heioord een vijver die niet direct omringd is door bomen, waardoor je zelfs met een vlieghengel goed uit de voeten kunt.


Vijver 9, de nieuwste vijver, aangelegd in 2011

Al gelijk bij aankomst valt het op dat Heioord anders is dan alle andere forelvijvers in Nederland. Heioord is dusdanig aangelegd dat het een sprookjesachtig uitstraling heeft met zijn kraakheldere vijvers met mooie bomen en planten er omheen.

Wat is er nou mooier dan dat je heel goed de forellen kunt zien zwemmen en jagen. Een kraak helder vijver geeft ne net een extra dementie aan het vissen vind ik. Met een polariserende zonnebril zie je nog meer wat er onder de waterspiegel afspeelt omdat deze bril de schittering van het water weg filtert. Het terrein van Heioord is netjes onderhouden en alle vijvers zijn goed bereikbaar door middel van grindpaden.

Toon en ik hadden dus ook deze dag voor vijver 9 gekozen. Normaal gesproken zou je in de inwaaihoek effectiever kunnen vissen omdat daar meestal meer forel zit, maar omdat het zo hard waaide, was dat nu geen optie. We kozen er dus voor om juist gebruik te maken van de harde wind. Omdat we nu ingooiden met de wind mee, konden we toch de inwaaihoek aan de overkant makkelijk halen. Onze hengels, de Shimano Catana Shaking Trout II werden opgetuigd.

Toon had de Shaking Trout opgetuigd met een 2.5gram dobber en met een glasloodje eronder. De techniek die hij toe paste was de tremarella techniek. Als aas gebruikte Toon een combinatie van een wasmotlarf met Trigger X foreldeeg erboven. Ik had besloten om zonder dobber te gaan vissen. Ik had een super slim (extra lang van vorm met een lage zink snelheid) glasloodje van 2.5 gram, een stoppertje, warteltje en een onderlijn van 80cm. Mijn techniek die ik hier gebruikte was slepen, dus rustig binnen draaien en af en toe van snelheid afwisselen. Als aas gebruikte ik alleen foreldeeg van Trigger X in een vorm van de al bekende ducky. We keken over het water, maar konden niet veel forellenactie ontdekken. Dit kon door de harde wind komen, want het water golfde aardig. De forellen leken daardoor rustig te zijn, of misschien was de vijver wel leeg. Toch zei ik tegen Toon, wedden, dat je bij de eerste inworp al beet krijgt! Toon gooide in en nog voordat de dobber het water kon raken, dook een forel boven op de dobber. Wow, dat is gaaf! Toon begon met de tremarella techniek. De Shaking Trout schudde ritmisch, waardoor het aas een mooie draaiende beweging maakt, maar dat was echter maar voor een korte duur van enkele seconden, want al bijna direct hing de eerste forel aan de haak.

Lees hier deel 2 >>

Zie hier een impressie van onze forellenvisvijvers en de schitterende natuur eromheen::

Lees hier meer over de uitbreiding van Forellenvijver Heioord >>

Tot ziens bij:

Forellenvijver Heioord
Rutjensstraat 6
6015 RE Neeritter kaart >>
Tel.: +31 (0)475-566609
Internet: www.heioord.com
Email: info@heioord.com

Visparadijs in een prachtige natuur!

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com