<< Lees hier deel 1

Een bevriende familie van ons nodigde ons uit het gehele carnaval (Fasnacht) mee te maken van begin tot het einde. Dus ook het ritueel voorafgaande aan…..
Die woensdag was zo wie zo bijzonder. We moesten al om 12.00 uur in de stad zijn. Na acht uren autorijden waren we natuurlijk doodmoe. Dus eigenlijk waren we blij dat we in de stad niet zoveel merkten van de oefenactiviteiten. Het liefst hadden we rust want er stond ons nog wel wat te wachten zei men.
Hoe het in de middag er aan toe ging beschreef ik al eerder. Van uitbundigheid was echt niets te merken. Het tegendeel is eerder waar. Het leek wel of het leven in de stad altijd zo ingetogen was.
Na het eten moesten we huiswaarts. De nacht zou immers maar kort zijn. Onderweg kwamen we een groepje zielige figuren tegen die de Guggenbaum (boom met vlaggen en vaandels van deelnemende groepen) gingen opzetten.

In het donker zag je zo nu en dan wel een berggeest voorbij flitsen. Voor vreemdelingen is slechts een devies. Negeren want je komt er niet meer vanaf.
De volgende morgen stonden we vanaf 04.00 uur naast het bed. Van slapen was niet veel gekomen. Niet zo zeer van het lawaai maar van het verwachtingspatroon. Je weet natuurlijk niet wat je te wachten staat. Even voor 05.00 uur hadden we een mooi plekje gevonden in de binnenstad. Lekker in de warmte van de etalageverlichting. Muisstil was het. Ondenkbaar dat het zo stil was. Vooral als je bedenkt dat op dat moment misschien wel 15.000 mensen in de stad waren. Precies om vijf uur ging de traditionele bom af. De oerknal. Na die explosie was de lucht helemaal gevuld met flonkerende confetti. De lugubere dreun overstemde alles. Het leek wel of de winkelruit waar we bijstonden wel vijf centimeter heen en weer ging op het ritme. Het lawaai was in elk geval overdonderend. Stel je maar eens voor ongeveer 100 orkesten die allen hun eigen deun speelden.

Zo vindt de gedaante wisseling plaats tussen de berggeestverdrijving en het carnaval vieren. Dit feest gaat tot aan de vastentijd. Zonder onderbreking overigens. Hoe ze het volhouden blijft mij een raadsel. Koffie met pruimenjenever, bier, wijn veel worstsoorten en gepofte kastanjes. Normaal eten was er niet bij en slapen doe je dmv hazetukjes tussendoor. Ach, door de ijsgang kunnen we toch eigenlijk niet vissen. Dus doen we mee aan de carnaval.

Vrolijke narrentijd !!
Of zoals ze in Limburg zeggen: “Unne gooje Vastelaovendj saame!”

<< Lees hier deel 1

© Joop P.L.van Kasteren/ Redactie deforelvisser.com