Hier kunt u een leuk verhaal over nachtvissen lezen, deel 1 van 2 delen, geschreven door onze vaste redacteur Joop P.L.van Kasteren.

Het was koud, nat en bijna aardedonker. Het visclubje uit Soest had afgesproken in die nacht aan het wad te gaan vissen. Rond 21.00 uur zouden ze wegrijden naar de kop van de afsluitdijk om daar ergens te kunnen gaan vissen.

De verzorging was goed. Zij hadden koffie bij zich. Hete erwtensoep, brood en rookworst die kon worden warm gemaakt op zo’n petroleumbrander die je moest oppompen. Voor de stemming hadden ze ook nog een literfles Berenburg meegenomen.

In Zurich aangekomen op naar het adresje waar ze het aas hadden besteld. Heerlijk warm was het er. Na wat nagevraagd te hebben (wat die nacht de beste stek zou kunnen zijn) en een paar Berenburgers was het lastig toch in beweging te komen. Maar ja, ze hadden gezegd te gaan vissen en dat deden ze dan ook. Gevist werd op het Kornwedderzand. Alles keurig op tijd.

Vloed kwam net op. Heel vertrouwd, je hengel stond krom van het zeewier, sla en andere waterplanten. De stek bleek goed. Al vrij snel werd ondanks die sla-troep een kanjer van een bot gevangen. Dat bleef even zo doorgaan. Er zaten ook veel postzegels bij. Doch het bleef alleen maar bot. Andere vis zagen ze niet. Zo te blijven zitten tot dat het weer eb werd had ook niet veel zin.
Algemeen besluit: we stoppen ermee.
Om toch met wat fatsoenlijke consumptievis thuis te komen reden ze naar de Berenkuil in Putten.

Met uitzondering van de chauffeur lag iedereen te maffen in de auto. De vermoeidheid en de Berenburg hadden hun werk goed gedaan. Hendrik Hamstra had net geopend toen ze daar aankwamen. Gammel van de nacht werd snel een kop zwarte koffie gedronken en vissen geblazen. Overigens slechts twee van de vier gingen vissen. De anderen kropen weer in de auto en wisten na verloop van enkele minuten echt niet meer waar ze waren. De vissers onder hen maakten de nacht(dag) toch weer goed. Zij hadden met z’n twee zowaar nog 12 forellen gevangen. Toen ze om 11.30 uur stopten maakten ze hun maatjes wakker met de opdracht de vis schoon te maken. Inclusief de gevangen bot. Na een kopje koffie ging het spul huiswaarts. Of ze thuis allemaal even welkom werden ontvangen hebben ze nooit willen vertellen. Wel lieten ze los dat de zaterdagmiddag voor het overgrote deel een fiasco was geworden.

Lees hier deel 2 >>

© Joop P.L.van Kasteren/ Redactie deforelvisser.com