Alle sites over vissen op meerval en Afrikaanse meerval bezocht. Overal informatie ingewonnen en zelfs een blog geschreven om nog meer informatie te krijgen. Vandaag was dan de grote dag. Samen met mijn maat Louis van Dalen ging ik naar Het Blank Water in Someren. Sinds kort zitten daar nieuwe beheerders in en wel Ronnie en Karolien Bruchem. Zij doen er alles aan om het iedereen naar de zin te maken.

Ronnie geeft aan de waterkant veel advies. Ik ken Het Blanke Water niet en dat kon ik wel gebruiken. Aas hadden Louis en ik in overvloed. Rivierkreeftjes, morio’s, pieren, kipfilet en zelfs pallets. Er zat genoeg vis op de vijver. Ik gooide in en na vijf minuten pakte een meerval al mijn rivierkreeftje. Toen ik hem wilde gaan scheppen gaf hij nog een flinke ruk en zwiepte hard tegen en rond de onderlijn. Die brak. Reden genoeg om zwaarder materiaal in te zetten. Ik ging nu vissen met een lijn van 2500ste en weer met een rivierkreeftje. Na verloop van tijd een mooie klap op de lijn. Na een mooie dril van vijf minuten had ik mijn eerste meerval aan de kant. Mooie vis van rond de drie kilo. Een tijdje later ving ik mijn tweede meerval met pieren. Vervolgens nog wat kleine aanbeetjes. Zelf was ik tevreden. In een teil zwommen mijn meervallen. Louis heeft ze mee naar huis gekregen.

Ik vind het een sterke en mooie sportvis. Hij zoekt de bodem op. In tegenstelling tot vissen op forel is het vissen op meerval wel een stuk passiever. Het vangen van een Afrikaanse meerval vergoed veel. Voor mij was het de tweede keer dat ik ging vissen bij Het Blanke Water. Het is een mooi complex en Ronnie en Karolien zijn erg gastvrij. Toen we onze meervallen hadden gevangen zijn we ook nog op de forel gaan vissen. Louis ving zes mooie forellen met zijn nieuwe tremarellahengel. Gewoon op gevoel met een glasketting en dat werkte perfect. Na twee uur, geen forel gevangen, hield ik het voor gezien. Mijn doel was Afrikaanse meerval en die heb ik gevangen. Ik ga zeker nog een keer. Heb ik nu de Meervalkoorts? Na afloop kreeg ik van Ronnie van Buchem een Afrikaanse meervalfilet. Deze ga ik bereiden en na de vangstsensatie volgt dan de smaaksensatie. Ik ben zo eerlijk om te zeggen dat ik zelf geen Afrikaanse meerval durf schoon te maken.


Frans van den Broek

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op meerval en forel van Frans:
Meervalkoorts! Welke ervaring hebben jullie op Afrikaanse Meerval? >>
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk blog-artikel? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.