Meerval_vissen_Blank_Water

Het Blank Water in Someren-Eind is een van de forelvisserijen in de Benelux waar in de zomermaanden op een of meerdere van de vijvers ook op Afrikaanse meerval (Clarias gariepinus) gevist kan worden. Met Chantal heb ik deze vissoort begin augustus ter plaatse ook weer eens met de vliegenhengel bevist.

Door Rudy van Duijnhoven

Meerval_Clarias_gariepinus

Op korte afstand van de oever liggen twee Afrikaanse meervallen bewegingsloos op de bodem temidden van wat waterplanten en algen. Ik laat een Flexifloss Bloodworm met een goudkleurige messingkraal als verzwaring bij de kop van de eerste vis zakken. Ik weet dat wanneer je een van de acht bekdraden aanraakt met een nimf, dat je dan vaak een felle aanbeet krijgt, maar nu komt er geen reactie. Ik laat de nimf nu bij de tweede vis zakken, kijk even naar rechts waar Chantal pogingen doet om de vliegenlijn netjes op het water te krijgen, en wanneer ik weer wat beweging aan de nimf wil geven voel ik direct weerstand. Ik zet de haak, maar vooralsnog lijkt het alleen maar of ik aan de bodem vast zit…

Natuurlijk aas

Wanneer je vanaf de ruime parkeerplaats over de dam richting het restaurantgedeelte van Het Blank Water loopt, dan is de ruime vijver die rechts ligt degene waar Afrikaanse meerval op uitgezet wordt. Uitbater Ronald heeft al vele jaren ervaring met meerval, hij vist er ook zelf nog steeds graag op. De Afrikaanse meerval was zelfs voor Ronald en zijn vrouw een van de redenen om het beheer van Het Blank Water over te nemen.

Ronnie_Bruchem_Blankwater

Er kan ’s morgens en ’s middags op meerval gevist worden, bij aanvang van elke periode worden er per sportvisser twee Afrikaanse meervallen uitgezet. Er wordt met name met natuurlijk aas op meerval gevist: wormen, kipfilet, kippenlever en dergelijke, wat zwevend onder een dobber of op de bodem aangeboden wordt. Je kunt het echter zeker ook met de vliegenhengel op deze bijzondere vissoort proberen.

Meervalvissen_dobber

Wanneer ik de tien voets vliegenhengel voor de lijnklasse #5 flink krom trek, komt er toch beweging in de gehaakte vis. Met meer snelheid dan ik verwacht zwemt de vis weg van de oever, de diepte in. Met een diep doorgebogen hengel weet ik de run af te stoppen, waarna een periode van geven en nemen aanbreekt. Ik weet de vis tot vlak onder de oever te brengen, waarna deze weer onhoudbaar de diepte in zwemt. Ik gebruik een puntje 16/00 fluorocarbon, dus ik kan ook niet al te veel druk uit oefenen. Op een gegeven moment lijkt de vis zich zelfs in de modder te boren, alles schijnt muurvast te zitten, maar door maximale druk uit te oefenen, krijg ik er toch weer beweging in.

Rudy_van_Duijnhoven_meerval

In de schaduw

Er worden langs de vijver diverse meervallen gevangen met de werphengel. Ik had verwacht dat de vis met name in het gedeelte van het water te vangen zouden zijn waar de zon op staat, maar een stelletje wat in de schaduw hun hengels uitgeworpen heeft, is toch duidelijk het meest succesvol. Na de vangst worden de Afrikaanse meervallen levend in een grote witte ton geplaatst met ook een laagje water er in. Te veel water is niet goed, dan springen de Afrikaanse meervallen uit de ton! Na afloop van de sessie kunnen de levende meervallen ingeleverd worden en geruild voor een aantal gerookte exemplaren (een delicatesse naar het schijnt!). Ronald en zijn medewerkers verzamelen de levende, gevangen meervallen in een aparte opvangbak, deze zullen op een later tijdstip geslacht worden.

Meervalvangst_Blankwater

Chantal is inmiddels ook naderbij komen lopen en maakt wat foto’s van de dril. Echt op haar zij laat de Afrikaanse meerval zich vooralsnog niet dwingen, maar na nog enkele vluchtpogingen weet ik de vis toch in mijn landingsnet te dirigeren. Na het onthaken en het maken van nog enkele foto’s gaat de circa 60 cm lange meerval ook in een witte ton. De bekdraden zien er uit als de baarddraden van een kat, vandaar de naam ‘catfish’ in het Engels.

Rudy_van_Duijnhoven_meerval2 Rudy_van_Duijnhoven_meerval3

Forellendeeg

In de andere vijver wordt met forellendeeg op regenboogforel gevist en ondanks de vrij hoge temperatuur van het water zie je ook hier regelmatig mensen met diep doorgebogen hengels langs de waterkant staan. Her en der doorbreken de ruggen van een schooltje forellen het wateroppervlak, er ontstaan ringen wanneer een forel een insect van het wateroppervlak pakt.

Forelvissen_Blankwater

Diezelfde ringen zie je ook in de meervalvijver, hoewel ze hier ontstaan omdat de meerval omhoog komen om lucht te happen en vervolgens weer naar de bodem duiken. Bellensporen geven aan waar meervallen langs de bodem op zoek zijn naar voedsel. We proberen nog diverse vliegvistechnieken op de meervalvijver, vissen met een zinkende lijn en drijvende streamertjes, vissen met een forse nimf op een halve tot een hele meter onder een beetverklikker, het op een tiental centimeters boven de bodem aanbieden van een drijvende streamer en het uiterst langzaam vissen met een nimf langs de bodem, maar meer dan nog een voorzichtige aanbeet levert dit niet op. Onder het genot van een lekkere kop koffie en een flesje water bespreken we rond de middag onze ervaringen op het terras van Het Blank Water. Ik heb zeker al weer wat ideeën voor kunstvliegen voor de meerval, ik denk dat ik deze week nog maar eens een avond achter de vliegbindklem kruip…

Meerval vissen komt op € 25,00 p.p. per dagdeel voor volwassenen en voor kinderen t/m 12 jaar op € 12,50 p.p. per dagdeel. Meer info over het Meerval vissen >>

Meerval_gevangen

 

© Tekst / fotografie: Rudy van Duijnhoven / Chantal Hermkens – Deforelvisser.com

 

 

 

 

BlankWater_logo

Forelvijvers Het Blank Water
Meer info over Forelvijvers Het Blank Water >>

Brugstraat 9
5712 AX Someren Eind
Tel.: 06 51 822 131 /  0493 381516
Website: www.hetblankwater.nl/
Email: hetblankwater@hotmail.com