Pure Fishing

Forelvissen is hot en is eenvoudig te leren.

Forelvissen is hot en is eenvoudig te leren, het kan met de vlieg, met meelwormen maar bovenal met Berkley´s Powerbait. Een leuke en vooral actieve manier van de forelvisserij is de Bombetta stijl.

Wat is forelvissen Bombetta stijl? Uiteraard heb je je hengel en molen nodig. Als hoofdlijn gebruik je een gevlochten lijn, Whiplash Crystal met een diameter van 0.04 mm is zeer geschikt als hoofdlijn. Sterk en geen rek dus direct contact met de vis. Op de hoofdlijn bevestig je je Bombetta zodat hij kan schuiven, vervolgens een nylon onderlijn met een standaard dikte van 0.18mm. De onderlijn wordt met een driedelige wartel bevestigd zodat het aas kan draaien zonder dat je lijn gaat kinken. De lengte van de onderlijn varieert van 60 cm in de winter tot 100 cm in de zomer. ´s Zomers zwemt de vis over het algemeen in de bovenste waterlagen, zodat we ons aas ook daar willen presenteren. Aangezien de Bombetta zinkt en de Powerbait drijft kun je op deze manier toch de bovenste waterlagen bereiken. We willen tenslotte wel wat vangen!

De hengel is nu opgetuigd en we zijn klaar om te vissen. Hoe kunnen we de forel nu verleiden tot een aanbeet? Het is redelijk simpel, we hebben allemaal wel eens met een onverzwaard spinnertje gevist. Je kunt deze manier van forelvissen vergelijken met het spinvissen. Je werpt in voorbij de plek waar je denkt dat de vis zich ophoudt, ligt de vis in de bovenste waterlaag (warm weer) dan begin je direct met het langzaam binnendraaien van je Powerbait. Ligt de vis wat dieper, dan laat je je Bombetta met het aas eerst naar de bodem afzinken en begin je vervolgens met het binnenvissen. Je trekt in feite je Bombetta en het aas door of over de school forellen.

De aanbeet! Dit is het moment waar je moet opletten. Als de forel op zijn eigen felle manier een aanbeet geeft, open je direct de beugel en geef je lijn mee. De forel gaat er met je aas vandoor. Rustig blijven en de beugel openlaten, dat is het advies. Op het moment dat de forel stopt, sluit je de beugel en wacht je nog heel even met aanslaan. Gun de vis de tijd om het aas op te eten. Als de vis er opnieuw vandoor gaat, draai je de lijn strak en is dat tevens het moment om aan te slaan. Hangen!!!! De dril kan beginnen.

Deze actieve stijl van vissen bevalt mij enorm en kan ik iedereen aanraden.

Tijdens één van mijn volgende artikelen die op de site van Pure Fishing gepubliceerd worden, ga ik dieper in op deze materie en op andere vormen van het forelvissen.

Berkley Troutbait

Succes en veel plezier.

Gerard Kerdijk

© Tekst / fotografie: Pure Fishing/Gerard Kerdijk

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *