Shimano Catana Shaking Trout / Trigger X Bait Former

Review II: De bijbehorende vistechniek voor de Shimano Catana Shaking Trout en de Trigger X Bait Former.

Alweer een nieuwe review van mij, maar dit keer over de nieuwe (shaking) techniek voor de Catana Shaking Trout en de foreldeeg vormer van Trigger X.

De eerste keer toen ik de deegvormer Trigger X Bait Former zag dacht ik ‘al weer een deegvormer’. Er zijn al heel wat verschillende deegvormers op de markt gebracht, waarvan ik er al enkele heb uitgeprobeerd. De meeste deegvormers zijn over het algemeen handig in gebruik vooral voor de beginnende forelvisser, die nog niet veel ervaring heeft om een eigen vormpje te maken. Je doet een klontje foreldeeg in de vormer, drukt de haak erin en knijpt de deegvormer dicht. Je hebt dan snel een mooi vormpje. De meeste vormpjes spinnen ook redelijk goed in het water, echter na een enkele keer inwerpen valt het vormpje al van de haak, in tegenstelling tot eigen gemaakte deegvormen, dat na vele worpen nog niet van je haak valt.

Onlangs kwam ik bij een forelput Peter Negerman van Shimano tegen (o.a. de maker van de Shaking Trout). Hij zag me vissen met de Catana Shaking Trout met de Shymetre molentje. We raakten aan de praat en ik kreeg enkele goede tips naar me toegeworpen door Peter. In mijn vorige review kondigde ik al aan dat de Shaking Trout een geweldige hengel is en ik er veel forellen mee heb weten te vangen, maar op deze dag viel de vangsten wat tegen. De forelput was bijna leeg gevist. Af en toe zag je nog wel een forelletje voorbij zwemmen, maar veel actie zat er niet meer in. Al gooide je het aas enkele centimeters voor de forel, hij verroerde geen vin! Alle aassoorten had ik geprobeerd, meelworm, mestpiertjes, mario’s, wasmotlarven en alle kleuren en smaken foreldeeg, niets werkte die dag.

Peter duwde mij de door hem ontworpen Trigger X Bait Former in mijn handen. Ik kende de vormer al van het internet, maar ik had er eigenlijk niet zoveel vertrouwen in. Peter legde mij uit waarom dit apparaatje zo goed moest werken. Een van de bijzondere kenmerken van deze bait former is dat het deegvormpje op natuurlijk aas lijkt: de wasmotlarf!. Echter als je normaal gesproken met een wasmotlarf vist, dan zinkt deze als je het heel langzaam binnen draait of als je het stillegt in het water. Natuurlijk kan je een klompje foreldeeg of een pop-upje erbij bevestigen, maar dat gaat meestal ten nadele van de actie en draait het niet meer zo mooi in het water. Nu met de Trigger X gevormde foreldeeg heb je een drijvende wasmotlarf, je kan de wasmotlarfvorm zelfs in je favoriete kleur(en) maken, ook kan je kleuren combineren.

Je kan er direct mee vissen, maar je kan ook onder de gemaakte wasmotlarfvormpje een echte wasmot op de haak bevestigen, zodat de forel die erin bijt ook de feromonen van de echte wasmot proeft en ruikt, waardoor er (sneller) doorgehapt wordt. Door de wasmot ribbels op het vormpje, komt er meer trilling in het water tijdens het slepen, wat de forel nog meer nieuwsgieriger maakt. Je vislijn loopt gecentreerd door vormpje. Bij deze aas montage gebruik je een iets grotere haak maat (8 of 6). Als je de echte wasmotlarf op de juiste manier (in L vorm) op de haak bevestigd, dan gaat het geheel ook nog mooi twisten in het water. Als je de nieuwe shaking actie aan je aaspresentatie toepast lijkt het op een klein zenuwachtig visje en krijg je gegarneerd meer aanbeten.

Deze actie breng je als volgt in werking: de hengel tijdens het binnendraaien in de richting van je lijn steken en op ongeveer 45 graden naar boven richten. Door de hengel nu steeds iets op en neer te bewegen krijgt je aas een heel natuurlijke ogend effect. Je aas lijkt nu op een gewond visje, wat voor de forel erg aantrekkelijk is. De Catana Shaking Trout is juist ontworpen voor deze techniek. De hengel is zo licht en soepel gemaakt om deze speciale actie aan je aas te geven. Voor mij was dit tot op heden onbekend en heb met de Shimano Catana Shaking Trout alleen op de normale slepende manier gevist.

Peter vroeg of ik de Trigger X Bait Former en de (nieuwe) techniek wilde uitproberen. Met enig vooroordeel over de Trigger X Bait Former ging ik toch maar deze techniek uitproberen. Het ‘shaken’ techniek is even wennen, het is heel anders dan de tremarella techniek, omdat je nu langzaam je hengel met iets grotere bewegingen op en neer beweegt. Zonder een echte wasmotlarf eraan bevestigd, heeft je aas door het bewegen van je hengel al een mooie actie in het water. Met een echte wasmotlarf eronder bevestigd, spint je aas ook nog en met de nieuwe vistechniek ‘shaking’ erbij, ziet je aas er helemaal spectaculair levendig uit. Voordat ik het ook maar een beetje onder de knie kreeg had ik al gelijk een aanbeet de eerste van die dag! De forel hangt ook gelijk vast, doordat je steeds op en neer beweegt, trekt de haak zich ook gelijk vast in de bek van de forel. Een voordeel erbij is dat de haak nu vaak vooraan in de bek zit, waardoor onthaken nog gemakkelijker is.

Even later volgde al snel een paar forellen meer die allen in mijn koelbox zijn beland. Met deze techniek ben ik afgestapt van de rekloze gevlochten lijn en de Nanofil. Ik vis nu met nylon vislijn van 0.16mm en een onderlijn van fluor carbon van 0.17mm. De forel zal nu hierdoor minder directe weerstand voelen waardoor je minder missers zal hebben.
Al met al en geheel tegen mijn vooroordeel in blijkt de Trigger X Bait Former toch zijn vruchten af te werpen. Ik zal zeggen: Shaking the Trout!!

Met dank aan Peter Negerman voor de uitleg van de nieuwe vistechniek Shaking Trout en het gebruik van de Trigger X Bait Former.

De gebruiksaanwijzing voor de Trigger X Bait Former heb ik weeggegeven in de afbeeldingen

afbeelding 1: de Trigger X Bait Former in zijn geheel

afbeelding 2: de ribbels in de vormer zorgt voor extra trilling in het water

afbeelding 3: een klontje foreldeeg

afbeelding 4: klontje foreldeeg in de vormer drukken (met vislijn uitsparing aan onderzijde)

afbeelding 5: onderlijn door foreldeeg trekken

afbeelding 6: vormer dichtdrukken

afbeelding 7: stevig aandrukken (te veel aan deeg wordt weggedrukt)

afbeelding 8: deegvormer loslaten, het gaat door de ingebouwde veer vanzelf open

afbeelding 9: het vormpje kan nu door zachtjes aan de lijn te trekken uit vormer gehaald worden

afbeelding 10: een mooie imitatie wasmotlarf

afbeelding 11: lijn trek je door, totdat een gedeelte van de haak in het vormpje verdwijnt

afbeelding 12: een echte wasmotlarf eraan bevestigen is een van de vele opties

afbeelding 13: een klontje met twee kleuren foreldeeg

afbeelding 14: klontje in vormer drukken, lijn doorheen trekken

afbeelding 15: vormer dicht drukken

afbeelding 16: vormpje eruit halen, lijn doortrekken tot met een gedeelte van de haak

afbeelding 17: een mooie imitatie wasmotlarf met twee kleuren

Heel veel forelvisplezier!

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 11 februari 2012 @ 03:00

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *