Shimano Catana Shaking Trout en Nanofil van Berkley 1

Hier kunnen jullie het eerste testverslag lezen van de nieuwe Shimano Catana Shaking Trout en de Nanofil van Berkley, geschreven door Christian van Hedel

Na het bezoek van de hengelsportbeurs in november 2011 was ik al helemaal enthousiast geworden door de mensen van de Shimano die daar de nieuwste forelhengel van Catana lieten zien en voelen. Wow wat voelde deze hengel goed in de hand. Die dag had ik op de beurs al veel hengels in mijn handen gehad, maar 1 sprong er faliekant erboven uit. Ik wilde deze hengel dan ook direct meenemen, maar hij was nog niet leverbaar. Pas na februari in 2012 werd er gezegd.

Thuis gekomen ben ik direct op het internet gaan zoeken, waar ze deze hengel wel konden leveren en op voorraad hadden. Na veel uren achter mijn computer te hebben gespendeerd, had ik een leverancier gevonden die mij op zijn vroegst halfweg in december 2011 de Shaking Trout kon leveren. Ik bestelde de Shimano Catana Shaking Trout van 2.7 m 3-5 gram hengel dan ook direct. Donderdag 22 december 2011 was het dan eindelijk zover. Na veel speurwerk en wachten werd mijn hengel thuis afgeleverd. Wat een plaatje en wat een licht stokje is dat zeg. Ik had ondertussen ook een molentje binnen gekregen die ik speciaal voor deze hengel had besteld. Als je met een ultra licht hengel vist, wil je natuurlijk ook een heel klein licht molentje erop hebben. Na wat speurwerk had ik er een gevonden de Shimano Symetre 500FJ. Een molentje van maar liefst 168 gram en een hengel van 120 gram, dat moet geweldig vissen zijn lijkt me. Daarbij moet natuurlijk ook een dun vislijntje erbij. Ik heb daarvoor twee lijnen van Berkley gekocht om het uit te proberen: Nanofil 0.06mm en de Fireline Crystal van 0.04mm. Beide lijnen hebben een trekkracht van zo’n 3.5kg. Ook hebben beide lijnen nagenoeg geen rek, waardoor je direct contact met de vis hebt, dat zou tegelijk ook een nadeel kunnen zijn bij het forelvissen. (Hierover vertel ik meer in test 2.)

Test 1 regenboogforel:

Zaterdag (dag voor kerst) zijn we naar De Kamphoeve in Ommeren gereden. Ik had besloten om de eerste test van de Catana Shaking Trout bij een regenboog forel vijvertje uit te proberen. Als hoofdlijn had ik de Chrystal 0.04mm van Berkley met en treksterkte van 3.5kg op mijn Shimano Symetre gespoeld, daar een glasloodje van 3 gram erop. Daaronder een klein rubber balletje om de (speciale) wartelknoop te beschermen en een klein 3 tonwartel. Als onderlijn had ik de Trilene fluor carbon van Berkley 0.14mm en met een lengte van 60cm. Mijn gebruikte haakmaat was nr. 8. Het was even wennen om in te gooien met zulk licht materiaal. Het was 8:00 uur en nog donker. Ik gebruikte de rood/wit glow in the dark powerbait van Berkley. Om de powerbait op te laden zodat deze licht afgeeft gebruikte ik het lampje van mijn gsm. Omdat ik de vijver nog niet kende en het nog donker was, wist ik niet waar de forel zich ophield. Na twee worpen was het al raak. Ik voelde een tikje op de hengel, deed de spoel open en wachtte. Helaas kon ik doordat het nog donker was mijn lijn en hengeltop niet zien. Op goed geluk deed ik na even wachten de spoel dicht en zette de haak. De Shaking Trout begon heel mooi door te buigen, niet alleen de top, maar tot aan het handvat werd het een mooie parabool. Door de gevoelige hengel kon ik precies voelen waar de forel zich op dat moment bevond en enkele seconden later lag de eerste forel al op de kant. Wow wat een kleine forelletje was dat en toch een hele mooie actie van de hengel.

Op naar de volgende. Ondertussen was het al aardig licht geworden en besloot ik over te stappen op powerbait bruin en met knoflook. De volgende regenboogforellen waren gelukkig groter van formaat en kon er totaal 13 stuks op de kant krijgen. in het laatste uurtje vissen ontdekte ik dat er een klein lusje in mijn lijn was gekomen, op ongeveer 15 meter vanaf het uiteinde. Omdat de lijn maar 0.04mm dik is, kreeg ik met geen mogelijkheid het lusje eruit. Dat betekend dus 15 meter afknippen. Al met al, het viste fantastisch met dit materiaal. De hengel heeft een prachtige actie ook bij de kleine vissen. Ingooien ging super goed, ondanks 3 grams glasloodje en tegen de wind in. Je voelt alles tijdens het slepen, de bodem structuur, planten en aanbeet. Alles voelt ook anders aan zodat je niet bij het minst geringste weerstand dat je voelt, denkt dat het een forel is die aan het bijten is. Ik had zelfs gedacht dat de hengel misschien wel te slap zou zijn, maar niets is minder waard, om op regenboogforellen te vissen is dit een echte super hengel.

In deel 2 kunnen jullie lezen. Test 2 zalmforel: of de Catana Shaking Trout niet een te slappe hengel is voor de grotere (zalm)forellen.
Lees hier deel 2 >>

Lees hier de review Shimano Catana Shaking Trout & Symetre 500FJ, geschreven door Christian >>

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 29 januari 2012 @ 03:46

1 Reactie

 1. Willy Davina

  Ik zie net het bericht van Christian Hedel verwoed vliegvisser over de Catana Schaking Trout van Shimano.
  Ook ik wil me deze hengel nog aanschaffen omdat dit soort hengels gewoon geweldig zijn voor de forelsport het zijn Tremarella hengels maar veel korter en lichter van gewicht.
  Ik heb vergelijkbaar de zelfde hengel en wel de Chakka 270 van Iron Trout met dit verschil dat deze hengel 2x zo goedkoop is, en het zelfde effect heeft.
  Ik heb met de Chakka al veel vis gevangen en lichte aanbeten voel je direct bijten ze even niet door speel dan met het vissnoer door deze iets binnen te halen en weer te laten vieren geweldig van sport wil iemand weten waar men deze kan kopen http://www.-troutfisching.de er zijn nu ook langere hengels te koop maar geef mij maar de 270.
  VEEL PLEZIER EN VANG ZE

  Groeten
  Willy Davina

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *