Shimano Catana Shaking Trout en Nanofil van Berkley 2

Hier kunnen jullie het tweede testverslag lezen van de nieuwe Shimano Catana Shaking Trout en de Nanofil van Berkley, geschreven door Christian van Hedel

<< Lees hier deel 1

Test 2 zalmforel:

Omdat ik nu ook erg benieuwd was geworden of de Catana Shaking Trout niet een te slappe hengel is voor de grotere (zalm)forellen, besloot ik om op woensdag 28 december dit te gaan testen. Wederom besloot ik af te reizen naar De Kamphoeve in Ommeren, deze keer koos ik voor de zalmforelvijver. Deze dag zou er aanzienlijk meer wind staan en daarom heb ik een ander lijn op mijn Shimano Symetre spoel gezet: de Nanofil 0.06mm van Berkley. Volgens Berkley is deze lijn 35% verder te werpen. De treksterkte van 0.06mm is 3.35kg en is iets minder dan treksterkte van de Chrystal 0,04mm. Omdat de Nanofil geen gevlochten lijn is, zal de kans op o.a. lusvorming en knopen minder moeten zijn. Ondanks de mindere treksterkte besloot ik om toch de Nanofil uit te proberen. Dus. De lijnopbouw bestond uit hoofdlijn 0.06mm Nanofil van Berkley een glasloodje van 4 gram een rubber balletje, een drieton wartel en een 0.17mm van 60cm onderlijn van Trilene fluorcarbon met een treksterkte van 2.9kg, haakje nr. 8. Ook nu was het nog donker toen ik voor het eerst ingooide. Wederom gebruikte is de glow in the dark powerbait en weer na twee worpen voelde ik een tik tijdens het slepen, hup de beugel weer los en wachten. Doordat het ook nu donker was, kon ik de vis niet volgen en ik wachtte ongeveer 25 seconde. voordat ik de haak zette. Hebbes!! Oeps dit was even een ander gevecht dan de regenboogjes. De Catana Shaking Trout deed zijn werk en boog nog verder door Dan bij de regenboogjes. De slip had ik goed afgesteld, dus lijnbreuk zat er niet in, maar na 5 seconden had de zalmforel al weer los gelaten. Toch ondanks het lange wachten te vroeg aangeslagen denk ik.

De volgende volgde al snel, dit keer wachtte ik wat langer met het zetten. Nog steeds was het te donker om ook maar iets te kunnen volgen. De lijn lag al met een hele boog over het water door de harde wind. Nu volgde precies het zelfde ritueel als de eerste keer en verloor ik de vis. Toen het lichter werd ging het me allemaal beter af. De volgende aanbeet op wit met knoflook powerbait volgde al vlug. Een klein tikje voelde ik op de Shaking Trout. Spoel open en wachten. Nu zag ik duidelijk dat door de harde wind veel lijn in een grote bocht over het water lag. Het water golfde behoorlijk, toch kon ik de actie van de forel goed volgen. Steeds met een paar meter ging de lijn iets naar links dan weer naar rechts, dit herhaalde zich een keer of 4 totdat de forel er een sprint inzette. Ik zette de haak en hieruit volgde een ware schouwspel van dril. De Catana Shaking Trout boog wederom mooi door. Door deze buigin van de hele hengel (2.7m) wordt het mogelijk gemaakt dat je met rekloze lijnen kunt vissen, de schokken worden volledig geabsorbeerd en afgeremd door de hengel. Een Nylon draad heeft daarin tegen wel rek, waardoor je de schokken (kopschudden) kunt opvangen en dat de haak zo niet los schiet. De Catana Shaking Trout vangt deze schokken dus volledig op.

Uiteindelijk heb ik 3 mooie zalmforellen weten te vangen van boven de 4 kg per stuk en 1 van 2.6kg. Zelfs voor zulke vissen is de uiterst soepele Catana Shaking Trout niet te soepel, maar is voor deze visserij echt perfect. Of ik over de Nanofil te spreken ben, weet ik niet. Tijdens een dril van een mooie zalmforel brak de Nanofil zomaar ineens, waardoor ik de vis verloor met mijn gehele lijn opbouw, dit terwijl mijn onderlijn minder trekkracht zou hebben en de slip goed afgesteld was. Het gebeurd me zelden dat ik mijn hele lijnopbouw verlies. Wel zijn er geen lussen of knopen ontstaan. De Nanofil lijn vertrouw ik nog niet helemaal en de volgende sessie op zalmforellen ga ik de 0.06mm Stren Microfuse met een trekkracht van 4.4kg uitproberen. Wel is het belangrijk als je met gevlochten lijn vist, deze eerst voordat je begint met vissen goed nat te maken, dat scheelt een hele warboel.

Kortom:

De Shimano Catana Shaking Trout 2.7m 3-5gram is een echte fijne forelhengel met een geweldig mooie parabolische actie. Als je de hengel mooi uit balanceert met een licht molentje, dan beleeft je een ware sport bij elke (zalm)forel die je weet te haken. Bij de grote forelvijvers kan deze hengel aan de korte kant zijn. Wellicht komt er in de toekomst meer varianten in lengte maten van de Catana Shaking Trout.

Bedankt Christian voor dit mooie verslag van de Catana Shaking Trout.
Hebben jullie deze ook al gekocht en hoe is jullie ervaring hiermee? We horen het graag uiteraard.
Stuur dan een email naar: info@deforelvisser.nl
Je kunt ook onderaan dit bericht reageren hierop.

<< Lees hier deel 1
Lees hier de review Shimano Catana Shaking Trout & Symetre 500FJ, geschreven door Christian >>

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 29 januari 2012 @ 03:46

1 Reactie

 1. GILLIS ALEXANDER

  Persoonlijk vind ik het ook zeer goede hengels.
  De tremarella techniek kan er ook mee beoefend worden.

  een vraagje daarbij,
  welk merk van foudralen heeft de juiste lengte (1.40m) voor deze hengels?
  de meeste zijn erboven of eronder

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *