Review Shimano Catana Shaking Trout & Symetre 500FJ

Op dit moment is er op geen enkele site een review te lezen over de Catana Shaking Trout. Een zeer geliefde hengel, ook al is hij nog niet op de markt verkrijgbaar. Pas na februari in 2012 wordt er gezegd. Zelfs in de Shimano catalogus staat er minimaal over geschreven. Hier bij deforelvisser.nl kun je nu de eerste review erover kan lezen, geschreven door Christian van Hedel. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Review Shimano Catana Shaking Trout & Shymano Symetre 500FJ

Met veel enthousiase kan ik een review schrijven en delen over mijn nieuwste hengel de Shimano Catana Shaking Trout in combinatie met mijn nieuwe molentje de Shimano Symetre 500FJ. Echt ultra light fishing is dit; met een hengel van 120gram (3-5gram) en een molentje van 172gram. En om met deze combinatie ultra light te vissen is een ware belevenis. Al heel wat forel en zalmforel heb ik hiermee op de kant kunnen krijgen de laatse weken. De uiterst soepele hengel met 11 geleide ogen die de krachten van de lijn keurig verdeelt over de hele hengel van 2.7 meter. Elke tikje van de vis registreer je haar fijn. Verschil tussen grond een waterplant of vis kan je dan ook goed voelen. De Symetre is klein, maar enorm sterk en heeft de nieuwste shimano onderdelen gekregen zoals AR-C spoelconcept voor een nog betere lijn afwikkeling en dat de Symetre heel soepel draait komt door de 4 shielded A-RB lagers + rollager. Daarnaast heeft het molentje een perfecte slip wat zeker een pre is bij het forellen. Monteer je hierop ook nog een super dunne gevlochten lijn zoals bijv de 0.06mm van Stren microfuse met een trekkracht van 4,4kg of de Nanofil van Berkley, dan heb je een perfect op elkaar afgestelde vistuig. Met een werpgewicht van ongeveer 2 gram eraan gooi je heel secuur en kan je behoorlijke afstanden werpen.

Bij een aanbeet van een kleine regenboog forel buigt de hengel mooi door, en omdat je geen rek in de lijn hebt (als je gevlochten- of Nanofil lijn gebruikt) vangt de hengel de klappen op en remt de rukken van de vis zo af. Het net alsof je met nylon aan het vissen bent alleen heb je nu directe contact met de vis. Bij grotere en zwaardere vissen buigt de Shaking Trout nog verder door met een mooie parabool, echt geweldig om te voelen en te zien! Vissen met powerbait werkt heel goed, maar met natuurlijk aas is het helemaal top vissen. Dit laatste omdat je de forel hier niet door hoeft te laten bijten, maar direct kan aanslaan als je de vis voelt bijten. Doordat je direct contact met de vis hebt, levert dit een echte sportvis sensatie op. De Shaking Trout doet dan ook direct zijn werk. Echter aan natuurlijk aas zitten ook enkele nadelen, of het is te warm, of te koud, valt vlug van de haak of loopt het levend aas snel leeg. Hiervoor heb je dan bijvoorbeeld de kunst honey-worm:

Op You-tube heeft Shimano een filmpje staan van Shimano en Trigger x: http://www.youtube.com/watch?v=a6dEO_k5eWc
In het filmpje laten ze de nieuwste honey-worm zien van Trigger X die dit jaar nog in de winkels komen te liggen. Ikzelf heb er een imitatie van gemaakt door van een twister de staart er vanaf te knippen en het op dezelfde wijze als in het filmpje op een grote haak (nr. 4) gezet. Hiermee heb ik getest, zoals in het filmpje van Shimano. Ook Trigger X gel heb ik erop gesmeerd. Deze aas presentatie werkt; de honey-worm twist heel mooi en goed in het water, door de kleur en de glitters in deze worm trekt het de forel aan. Als deze hapt kan je direct aanslaan, omdat de haak vrij ligt. Als je het even in het water stil laat liggen, trekt de geur van Trigger X gel de forel over de streep om toch toe te happen.

Kortom voor de forel sportvisserij is de Shimano Catana Shaking Trout een ware belevenis.

mvg Christian van Hedel

P.s. Binnenkort volgen nog meer reviews over deze fantastische hengel

© Tekst / Fotografie: Christian van Hedel / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 18 januari 2012 @ 10:13

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *