Het is eind augustus 2014 als Coby en ik met onze VW-camper richting Lourdes, gelegen aan de voet van de Pyreneeën, rijden voor een verblijf van vier/vijf weken.

Hengelspullen.

Voor ons vertrek vanuit Nederland zei Coby nog: “Neem je hengel mee. Misschien zijn er in Zuid-Frankrijk wel een paar leuke visstekken”. Ik aarzel, omdat ik vakantie en forelvissen toch enigszins gescheiden wil houden. Daarbij nemen de visspullen de nodige ruimte in beslag in onze camper. Echter het vooruitzicht vier/vijf weken niet te kunnen forellen geeft de doorslag en alsnog gaat het vismateriaal mee.

Lourdes.

We komen terecht op een camping vlakbij het plaatsje Argeles-Gazost. Hier komen vanuit zeven bergdalen evenzovele riviertjes bij elkaar, die samen de Grand Gave ( grote rivier) de Pau vormen. Bij deze bronriviertjes, die deze rivier van water voorzien, behoort ook de bekende miraculeuze bron van Lourdes. De Grand Gave stroomt dan ook vlak langs de grot waar Bernadette Soubirous in 1858 verschillende verschijningen heeft gekregen, die later door de Katholieke autoriteiten zijn toegeschreven aan de Heilige Maagd Maria. Sinds die tijd is Lourdes uitgegroeid tot een van de grootste bedevaartsplaatsen van de wereld en zijn er vele wonderbaarlijke genezingen geweest op voorspraak van diezelfde Maagd Maria. Het water van het bronriviertje in Lourdes dat in de Gave de Pau uitkomt, zou namelijk geneeskrachtig zijn.

Probleempje.

Na enige verkenning hebben we een forellenvijver gevonden in de omgeving van de camping. Deze vijver krijgt zijn verse water vanuit de bergrivier De Gave de Pau waar dus ook het geneeskrachtige water van Lourdes in terecht komt. Het plaatselijk weerbericht maakt ons duidelijk dat de temperatuur daar in de loop van de week van 30 naar 35 graden zullen stijgen. Daarom besluiten we eerst Lourdes te bezoeken en dan de volgende dag te gaan vissen. Er is echter, gezien het warme weer, een probleempje. Hoe moet ik de volgende dag mijn eventueel gevangen vis koel houden met die hoge temperaturen. In de camper staat wel een koelkastje maar geen diepvries. Dus ga ik maar eens in mijn “vakantie-frans” praten met de campingbeheerder. Uiteindelijk is de deal dat hij voor twee zakken ijs zal zorgen en dat alle forellen die ik meer vang dan vier voor hem zijn.

Kaarsje.

Gelukkig gaan we eerst naar Lourdes en daar heb ik uit voorzorg maar een extra kaarsje aangestoken. De forelvijver ziet er netjes uit en ik zie behoorlijk veel forellen zwemmen. Aan de ene zijde wordt water ingelaten vanuit de Grand Cave de Pau en iets verder weer teruggegeven aan diezelfde rivier. Het water is zuurstofrijk en heeft een temperatuur van ongeveer 20 graden. In Nederland zie je in de zomer vaak dat de forellen lusteloos en passief zijn bij zo’n watertemperatuur. Hier constateer ik echter aan de gedragingen van de vis dat ze er zin in hebben. Dat geldt ook voor mij, dus snel mijn hengel, een Lybra nr. 2 van Berkley, opgetuigd en aan de slag.

Drie kwartier.

Omdat de vis zich net onder het wateroppervlak bevindt, biedt ik het aas daar langzaam slepend aan. Dit bestaat uit witte powerbait. Ik kan mijn ogen niet geloven. Er zwemmen gelijk twee forellen achter de dobber aan en een zelfde aantal duikt als gekken op het aas. De winnaar mag mee naar de camping. Binnen drie kwartier heb ik negen forellen geland en vind ik het welletjes. Niet dat ik er geen zin meer in heb. Ik kan nog wel uren door kunnen gaan. Maar hier zijn de huisregels echter zo dat je gratis mag vissen maar de gevangen forellen per kilo moet afrekenen. Eenzelfde regeling hebben ze ook bij een forelvijver in Gerardmer in de Vogezen. Aangezien ik mijn 4 forellen heb en het gezin van de campingeigenaar uit 5 personen bestaat, is het tijd om weer terug te gaan. Met behulp van zijn ijs heb ik de gevangen vis met die hoge temperatuur goed kunnen houden.

Wonderbaarlijk.

Waarom de forellen hier met die hoge watertemperatuur wel actief zijn weet ik niet. Ligt het aan het natuurlijk en zuurstofrijk water of heeft de bron van Bernadette Soubirous uit Lourdes voor deze wonderlijke visvangst gezorgd? Misschien heeft het aangestoken kaarsje er toe bijgedragen. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Een ding is echter zeker. Wij hebben die avond lekker gegeten.

Dré van Roy

© Tekst / Fotografie: Dré van Oosteren / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com