Mijn leukste en ook leerzaamste viservaring op forel was het afgelopen jaar met Roland Bukkems. Hij is eigenaar van Het Blanke Water in Someren-Eind en verdienstelijk wedstrijdvisser. Twee jaar geleden werd hij zelfs Nederlands kampioen.

Het was zo’n dag uit het boekje. Ik mocht er heen om zijn forelvijver te beschrijven. Het was een mooie zomerse dag en ik besloot om er heen te gaan met mijn mountainbike. Intens genoot ik van het Brabantse landschap. Het aanzicht van Het Blanke Water is mooi. Een forelvijver aan de rand van de dorpskern en het restaurant van de forelvijver ligt tussen de vijvers. Na een kop koffie en een kennismaking vroeg ik of ik ook mocht vissen en of Roland wat tips voor mij had.
Toen onthulde hij mij zijn geheim.

Roland vist nooit met een onderlijn

“Ik vis nooit met een onderlijn. Elke knoop aan een lijn is er een te veel. Ik vis met een vaste lijn. Aan de haak bevestig ik powerbait in de vorm van een laarsje Na het ingooien draai ik de lijn in. Deze draait zich als het ware op en als ik even niet draai, draait deze weer uit. Dit heeft als voordeel dat het het aas nog even wat door blijft draaien en dat trekt forel aan. Het voordeel hiervan is ook weer dat ik geen wartels en dus knopen nodig heb. Sterker nog. Vissen met een vaste lijn is het beste”, zegt Roland. Ik weet niet goed wat ik hiermee moet. Uitproberen dus.


Roland Bukkums in actie tijdens de finale van het NK Forelvissen 2011, zonder onderlijn.

Powerbait in de vorm van een laarsje

Met een hengel zonder onderlijn zoek ik een forelvijver op. Ik bevestig het aas in de vorm van een laarsje aan de haak en ga vissen. Bingo. Binnen de kortste tijd vang ik vijf mooie forellen. Het gelijk van Roland Bukkems. Binnenkort ga ik weer met mijn maat Wim ter Wielen vissen. Dan pas ik deze techniek toe.


Vissen op forel zonder onderlijn bleek een succesvolle techniek; Roland werd Nederlands Kampioen Forelvissen 2011!

Wat was jouw leukste viservaring het afgelopen jaar?

Frans van den Broek

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com