Bijna een jaar geleden, op 20 februari 2012 is onze zeer gewaardeerde redacteur Joop P.L. van Kasteren overleden. Al een geruime tijd voor zijn overlijden was hij aan huis gekluisterd. Het schrijven van stukjes was één van de dingen die nog binnen zijn mogelijkheden lagen. Gedurende deze tijd heeft hij vele leuke stukjes geschreven, zelfs zo veel dat ik ze niet allemaal heb kunnen plaatsen. Als waardering naar hem en zijn familie toe, wil ik deze stukjes toch nog graag plaatsen, opdat we Joop niet vergeten! Onder zijn motto: We moeten onze oude visvrienden niet vergeten.
Joop, we denken nog vaak aan jou en zullen jouw zeker niet vergeten!

Het gerucht ging dat je bij de Berenkuil ( Putten/Nijkerk ) soms flink forel kan vangen. Het enige nadeel was dat de vis naar zeggen niet zo lekker smaakte. De een had het over een grondsmaak, de ander drukte zich wat gematigder uit en had het over een bijsmaak. Nog weer anderen vonden de vis niet om te “vreten”. Die uitlatingen schrokken toch wel een beetje af.

Mevr. Hamstra jr. stelde steevast de vraag “hebben jullie de vis wel voldoende laten afsterven”? Dat proces neutraliseert de geur en de smaak van het forellenvoer. Daardoor krijg je een geheel andere vis.

Welnu, die tip is een hele goede. Doen dat wat ze zegt en je hebt een perfect visje. Daarvan lust je er gerust nog een. Je treft het toch ook wel eens dat je makreeltje niet zo smaakt als je had verwacht. Eerlijk gezegd kan je dat ook treffen met een mooie karbonade of rib-eye.

Al die realiteit op een rijtje zettend moet je de vraag stellen,geen forel uit de Berenkuil ? Ja, die vraag moet je juist wel stellen. Op een goede manier klaargemaakt in de keuken, hebben we het over een delicatesse, die aangevuld met wat Nederlandse garnaaltjes een heerlijke maaltijd kan vormen. Geen amuse (ook lekker), maar een echte maaltijd. Simpel houden, dat is het devies. Extra versieren kan altijd nog met bijvoorbeeld paddenstoelen. Het geheel serveren met een lichte witte wijn, veel vers. Het kan haast niet beter.

Met alle respect voor de kok van de Berenkuil maar zelf gemaakt eet je je buikje ook goed vol en voor weinig geld.

Een keertje uitproberen zou ik zeggen.
Met de forel is in elk geval niets mis mee.

© Joop P.L.van Kasteren †/ Redactie deforelvisser.com

Nog meer wetenswaardigheden:
Lees hier nog een artikel over de Grond / moddersmaak in vis >>