Het is geen geheim dat ik mij het vliegvissen goed wil leren. Ik heb al heel wat boeken verslonden en ditto filmpjes gezien. Binnenkort krijg ik zelfs les van Rudy van Duijnhoven. Ook ben ik al lid van een vliegvisclub en oefen ik al. Het is voor mij een nieuwe wonderbaarlijke wereld.

Als vliegvisser moet je verstand hebben van insectenleer. Entomologie met een sjiek woord. Het voedsel van forellen bestaat, naast het dierlijk plankton in het jeugdstadium, voornamelijk uit insecten, insectenlarven en kleine kreeftachtigen. Bij het ouder worden eten beekforellen ook kleine vissen, waaronder hun kleinere soortgenoten (kannibalisme). Insecten en insectenlarven worden door vliegvissers vaak als kunstvlieg nagebootst om daarmee forellen met de vliegenhengel te verschalken. In de meeste stromende forellenwateren in het buitenland mag slechts alleen met de kunstvlieg worden gevist. Met deze wetenschap kijk ik plots anders naar het water. Op steeds meer forelvijvers mag je ook vliegvissen.

Dit weekend was ik gewoon op de forel aan het vissen. Op het water vielen af en toe insecten. Met name aan de kant. Het was een mooi gezicht hoe forellen met een geweldige uithaal de insecten van het wateroppervlak roofden. Een mooi schouwspel. Ik ga me de insectenleer wat eigen maken. Kijken wat de natuur de forellen geeft en dat zien na te maken om vervolgens forellen te vangen. In mij komt hier de romanticus boven. Het spel met de natuur….


Deze Booby kreeg in van Frans Teeuwen per post opgestuurd. Hij gebruikt deze booby i.c.m. een glaasje en dat schijnt erg goed te werken in de wintermaanden. Bedankt voor de TIP Frans! Binnenkort meer hierover …


Frans van den Broek

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op forel van Frans:
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com