Voor het vissen heb je lood in allerlei soorten en maten. Zolang er met hengels gevist wordt, wordt er ook met lood gevist. Mijn opa zie ik nog stukjes lood uitrollen, plat slaan en op maat maken en aan de lijn bevestigen. Later kocht je kant en klaar lood. Lang gebruikten we dat ook bij het vissen op forel. En nog…. Iedereen heeft nog wel knijplood en gewoon lood bij zich, maar het glaslood kent een niet te stuiten opmars. In mijn ogen is het vissen met het echte lood voor de forelvisser nabij.

Dit jaar kreeg ik van Chantal Hermkens het advies om met glaslood te gaan vissen. Het gewone lood zien de forellen en het maakt ook een hardere klap op het water. Ik ben dat meteen gaan doen. Mijn vangsten zijn sindsdien stukken beter geworden. Nu ben ik helemaal in de ban van het glaslood en koop dan ook wat af. Van Trout Tec Rattler tot en met Tremarellakettingen. Nog even en dit lood hangt als sieraad bij mijn vrouw om de nek. Het werkt wel is mijn ervaring.

Wie van jullie zweert er nog bij gewoon lood?
Kun je glaslood ook combineren met gewoon lood?
Ik heb mij laten vertellen dat een forel alleen maar schaduwen ziet….
Geldt dat ook voor gewoon lood en niet voor glaslood?
Waar is de opmars van glaslood aan te danken?
Is bij het vissen met glaslood het glas half… vol of half… leeg….
Wat vangt beter en waarom?

Welke expert heeft het antwoord op deze vragen?


Louis van Dalen monteert de dobber met een tremarellaketting


Frans van den Broek

Reactie Chantal:
Het glaslood is zeker in opmars, maar dat wil niet zeggen dat het lood er over een paar jaren niet meer zal zijn. Glaslood heeft namelijk ook nadelen t.o.v. lood. Het voordeel is dat het langzaam en heel verleidelijk door het water glijdt. Dat kan echter ook een nadeel zijn. Wil je snel vissen of op grotere dieptes vissen, dan is glaslood niet aan te raden. Bij dieptes van meer dan 3 meter kun je altijd veel beter lood gebruiken. Ook als je op een bepaalde diepte wil vissen zal het lood veel sneller die diepte bereiken en kun je meteen doorgaan met vissen.

Glas en lood bij elkaar? Nee, dat gebruik ik normaal niet bij elkaar. Ik gebruik of glaslood of lood. Richard van der Haven en Nol van Zoest geven voorbeelden hoe je het wel bij elkaar kunt gebruiken. Zie reactie onderstaand.
Dus is het einde van lood nabij? Nee, zeker niet!

Wat ik me dan nog afvraag is of de forel het glas nu wel of niet kan zien. Bij een glasketting zie je de forel vaak heel snel op die glasketting afkomen. Komt hij dan op het geluid af van die ketting of op het zicht?
Er wordt vaak gezegd dat glas onzichtbaar is voor de forel, maar klopt dat wel?
Ben ook benieuwd! Groetjes, Chantal Hermkens

Lees hier meer leuke blogs over het vissen op forel van Frans:
Blogs over forelvissen in binnen- en buitenland >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk blog-artikel? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.