Hier volgt het verslag, de uitslag en 138 foto’s van de 4de Iron Trout Trophy bij Angelpark Schleier in Breckerfeld.

Je kent het waarschijnlijk wel? De eerste blik is al wel eens van cruciaal belang wanneer je aankomt op een voor jou onbekende vijver. In dit geval was het een beetje moeilijk, want in het begin zag ik alleen maar auto’s staan. The Iron Trout Trophy roept, en vele, vele gekoesterde mensen, vrienden en nieuwe kennissen volgen deze. De traditionele warming-up is een hype aan het worden. Zo zijn er geregeld zo rond de 80% van de deelnemers de avond voor de wedstrijd al aanwezig. Gastheer Michael Schleier en het team “Forellen-Fischen NRW” hebben voor een extra positieve factor gezorgd rondom het evenement. Dit tezamen met een mooie aangelegenheid met diverse vijvers, goede catering – met voor de vissers vriendelijke prijzen – , gaf ons echt een leuke avond. Sommige vissers hebben zich zo comfortabel gevoeld, dat het een zeer korte nacht zou worden. Met als gevolg dat tijdens de loting om 7 uur, er nog diverse mensen zich erg moe voelde. Na het controleren van de papieren van de vissers en het controleren of alle visser de juiste items bij zich hadden (schepnet, koelbox, en nog veel meer), kon het vissen dan eindelijk om 8 uur beginnen.

Tijdens de Trophy in Enschede (in Duitsland) zat de vis in de hoeken van de vijver. Daarom hadden sommige gehoopt nu een hoek te loten. Alleen deze keer zat de vis meer in het midden van de vijver en dan ook nog eens redelijk diep. Waardoor iedereen de kans had om de vis te vangen.

Het was indrukwekkend om te zien dat bijna alle hengels al meteen bij de eerste worp krom stonden. “Zalm Lasse” Lasse Ahrens was net iets langzamer dan het record om 5 vissen te vangen. Dit record staat op 4 minuten en 30 seconden. Lasse was slechts 25 seconden langzamer. Dit kwam mede omdat dat de eerste forel tijdens het drillen verloren ging. Jammer Lasse, ik had je het record erg gegund. Maar ik ben er verzekerd van dat dit niet al te lang meer op zich laat wachten. Onze Nederlandse vriend en forel legende Guido Brauckmann van de firma D.A.M., volgde hem kort daarna als 2de. Ook voor Guido was dit al de 3de Iron Trophy dat hij mee deed. Ik ben elke keer weer blij dat hij de moeite neemt om naar ons toe te komt om mee te vissen. Zo waren al na korte tijd de 12 finalisten bekend. Op het moment dat Andy de 12de finalist bekend maakte, stonden al vele op 4 vissen. Met andere woorden het was een zeer spannende race.

Zelfs de finale was een echte hartslag geschiedenis. In een spannende en zeer geconcentreerde afwerking kon ondanks de moeilijke omstandigheden met volle zon op de laatste vijver 9 zalmforellen worden gevangen. Felle zon zou ons begeleiden tijdens de visdag van nu af aan. Vier Iron Trophy’s en vier perfect weer. Ik ben vooral blij dat mijn vriend Mirko Hoelscher samen met zijn vader voor het eerst in Iron Trout trofee mee deden. Hierdoor werd het reeds sterke deelnemersveld opnieuw van een upgrade voorzien Onnodig te vermelden dat deze twee natuurlijk ook in de finale aanwezig waren.

Na de finale werd er natuurlijk meteen gewogen om te bekijken wie de zwaarste vis gevangen had en dat bracht ook nog de nodige spanning met zich mee. Bij het wegen bleek de zwaarste vis slechts 10 gram meer te wegen dan de nummer 2. Christian Stolzenberg had helaas het nakijken. Onze serie winnaar was Tobias Thiede. Na de finale ging het vervolgens verder. Toen begon de eerste van de 4 reguliere vis rondes. Al na 3 van de 4 rondes bleek al dat slechts 6 vissers zouden gaan uitmaken wie de meeste vissen zou gaan vangen. Na elke ronde werden de vissen geteld. Tijdens de wedstrijd werd er goed opgelet of alle vissers zich wel aan de regels zouden houden. (de Duitse regels met betrekking tot het vissen op forel in een forelvisvijver).

Tenslotte is en blijft de forel een consumptie vis en zal ook netjes behandeld moeten worden. Na de derde passage was er de lunchpauze. Dit was goed geregeld. ’S Ochtends was het ontbijt al erg lekker met eieren en brood. Maar de lunch overtrof dit ruimschoots. Naast de lekkere goulash soep – was echt de lekkerste die ik ooit heb gegeten – , waren er worstjes, gebak en alles wat een visser maar wilde. De onderbreking was goed geweest voor het bijtgedrag van de vis, want na de pauze begon de vis weer wat actiever te worden. De laatste ronde zou echter de doorslag geven. Vier minuten voor het officiële einde hadden we drie deelnemers, (Frank Mertens, Christian Thiede en Tobias Stolzenberg ) die allen hetzelfde aantal vis gevangen hadden. Bij gelijke aantal zou natuurlijk het totaal gewicht bepalen wie er zou winnen. Echter het lot heeft anders bepaald, omdat Tobias op het laatste moment toch nog 1 vis kon verleiden om te bijten en daardoor eindigde de wedstrijd, op basis van het aantal gevangen vis, in zijn voordeel.

Bekijk hier de fotogalerij van de dag:

Hier de einduitslag van de 4de Iron Trout Trophy, de grote prijs van Breckerfeld:

1. Troutmaster und Gewinner des großen Preises von Breckerfeld: Tobias Thiede
2. Christian Stolzenberg vom Team Forellen- Fischen NRW
3. Martin Sander vom Team pro-bite
4. Olaf Kapust
5. Detlef Hölscher
6. Mirko Hölscher
7. Frank Mertensotto
8. Lasse Ahrens
9. Guido Brauckmann D.A.M.
10. Marc Ziolkowski
11. Daniel Weinbach vom Team Trout-Fishing
12. Sven Holtermann

Degene die de meeste forellen gevangen heeft en daarmee winnaar in het algemeen klassement:
Ook Tobias Thiede

Verder wil ik de volgende bedrijven bedanken: tts-Sänger, Weser-Angelsport (forellen-fischen.de) en pro-bite voor de steun en de sponsering. Veel dank ook aan het team van Angelpark Schleier, grote steun van “Team Forellen-Fischen NRW” voor de gastvrijheid en service. En natuurlijk ook mijn dank aan alle deelnemers, mijn vrienden. En ik verheug me er al op om jullie weer bij een volgende ITT tegen te komen.

Groeten van jullie Andy Weyel en Klaus Ilmer.

Met dank aan de vertaling van Guido Brauckmann. You`re the best!

Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com