In onze categorie Q&A (Question & Answer) heb ik geen BN’ers maar enkele BF’ers geïnterviewd.
En wat is een BF’er ?

Dat is een Bekende Forelvisser natuurlijk!

In de komende weken ga ik een aantal bekende en ook minder bekende forelvissers interviewen en vragen op welke manier zij vissen, met welk materiaal, aas, techniek, of ze nog handige tips, trucs hebben en of ze geheimpjes met ons willen delen om meer forellen te vangen. Door te kijken naar hoe andere vissen en hier succes mee hebben, kunnen wij ook weer bijleren en zo nog meer plezier beleven in het avontuur van forelvissen.

In dit interview vertelt Guido Brauckmann:
Zo vis ik op forel !

Guido is een enthousiast forelvisser en vist al een aantal jaren op forel. Ook heeft hij namens deforelvisser hele leuke workshops gegeven tijdens de Visma in de Ahoy in Rotterdam in maart dit jaar. Op donderdag werden er 2 demonstraties gegeven door Guido en Alvaro een in de middag en een in de avond. Tijdens de eerste demonstratie was het al goed druk rond de visvijver en werd er aandachtig naar Guido en Alvaro geluisterd. Bij de avond sessie was het nog een stuk drukker en nu de angstvrees voor het publiek was overwonnen gingen Alvaro en Guido hellemaal los in hun passie het forelvissen. Het toegestroomde publiek werd getrakteerd op een mooie manier van hoe men het beste een forel kan vangen bij een bezoek aan een van de forelvijvers welke Nederland rijk is.
Hij vertelt in dit interview met welk type hengel hij vist en met welke dobber, over lijndiktes en materiaal van hoofdlijn en onderlijn, wat z’n favoriete aassoorten en kleuren zijn, welke techniek hij toepast bij het vissen op forel en nog veel meer …

<< Bekijk hier alle andere interviews


INTERVIEW MET GUIDO BRAUCKMANN

Vraag 1:
Hoe lang vis je al op forel?
Sinds 3 jaar ben ik bijna nog alleen maar aan het vissen op forel. Daarvoor slechts 2 a 3 x per jaar, alleen dat was meer voor de gezelligheid met wat vrienden

Vraag 2:
Hoe of door wie heb je het forelvissen leren kennen?
Toen ik van Almere naar Lelystad ben verhuisd, kwam ik erachter dat er ook in Lelystad een forelvisvijver was. Omdat het zo dicht in de buurt was, ben ik er een keer wezen kijken. Daar ben ik door de mensen om de vijver heen enthousiast gemaakt

Vraag 3:
Met welke hengel vis je normaal gesproken op forel?
Ik vis met hengels van DAM en dan met name met de Trout Distance 3.60 en met de Varia (dit is hengel die standaard 2.40 is, maar je ook kan uitschuiven naar 2.70) met daarop een Quick A-Head molen.

Vraag 4:
Is dit jou favoriete hengel of zou je liever een andere willen hebben? Zo ja, welke?
Ik vis het liefste met de Trout Distance in combinatie met een Quick A-Head molen erop. Dit is een lange en wat stuggere hengel. Hiermee kan ik prima met Powebait vissen. En ondanks dat de hengel vrij stug is, kan je er ook nog een mooie actie in maken als je met wasmot vist. (bv op de tremarella manier)

Vraag 5:
Met welke aassoorten vis je in het algemeen het liefst?
Als aas gebruik ik het liefste Powerbait of de wasmot. Op deze 2 aassoorten heb ik tot heden eigenlijk altijd succes.

Vraag 6:
Gebruik je in de herfst andere aassoorten dan in de zomer?
In de herfst gebruik ik eigenlijk dezelfde aassoorten als in de zomer.

Vraag 7:
Als je met foreldeeg vist, welke kleuren gebruik je dan het meest nu in de herfst?
In de herfst vis ik zelf graag met 3 kleuren, fel geel, wit of oranje
(oranje omdat dat de kleur van kuit is) In de zomer als de zon goed schijnt, dan gebruik ik meestal een donkerdere keur aas om een mooi contract te krijgen

Vraag 8:
Met welke dikte hoofdlijn en onderlijn vis je normaal gesproken op forel?
Ik vis met 18 honderdste fluor carbon. Dit gebruik ik als hoofdlijn. Als onderlijn wissel ik nog wel eens tussen 16 en 18 honderdste.
De reden dat ik met een fluor carbon lijn vis is, omdat deze in het water bijna onzichtbaar is voor de vissen.

Vraag 9:
Welke dobber, pen of ander gewicht gebruik je allemaal om te vissen op forel en zalmforel?
Als dobber gebruik ik vaak een veren pen van 2 of 3 gram. Onder aan de veren pen (en zeker als het kouder is en de vis meestal wat dieper zit) zit dan een loodje van 1 of 2 gram. Dit om sneller op een diepere waterlaag te komen
Een dobber van 2 gram heeft 1 gram lood nodig en 3 gram heeft 2 gram lood nodig.
Als je met glas vist, dan gebruik je meestal 1 gram zwaarder dan dat je dobber is

Vraag 10:
Welke techniek gebruik je momenteel (in de herfst) het meeste? Is dit een andere techniek als in de zomer?
Tijdens het vissen (het hele jaar door) ben ik van mening dat je tijden het vissen diverse technieken zou moeten gebruiken. De ene keer bijten ze namelijk op de ene techniek en de andere keer op de andere.

Vraag 11:
Vis je ook wel eens met de Tremarella-techniek? Of is deze techniek jou niet bekend?
Ik vis ook wel op de Tremarella techniek, alleen daar is wel duidelijk 1 verschil, namelijk het soort hengel.
Als je naar de jongens kijkt die dag in, dag uit op de Tremarella techniek vissen, dan zal je zien dat ze met hele gevoelige hengels vissen. Zelf vis ik liever met een iets stuggere hengel (De Trout Distance) waarmee je deze techniek alsnog redelijk goed kunt uitvoeren.

Vraag 12:
Zo ja, levert deze Tremarella-techniek ook extra vangst op? Zo nee, waarom niet?
De ene keer levert deze techniek meer vangst op dan de andere keer.

Vraag 13:
Lees je ook wel eens de Tips & Trucs, favoriete aassoorten en nieuwe snufjes etc. op onze website deforelvisser.nl?
Zo ja, waren deze zinvol en heb je er iets aan gehad? Heb je er misschien zelfs meer door gevangen?
Ik lees en hoor geregeld nieuwe Tips & Trics en ben ook altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om meer vis te vangen.

Vraag 14:
Op welke lokatie ga je het liefste vissen op forel?
De vraag op welke locatie ik het liefst op forel vis is lastig. Het liefst vis ik op verschillende vijvers in Nederland. Het is heel leuk en leerzaam om op diverse vijvers te vissen. Je komt er dan achter dat de vis niet op elke vijver het zelfde is.

Vraag 15:
Ga je ook wel eens in het buitenland vissen op forel? Zo ja, op welke lokatie?
Ik vis geregeld ook in België bij de Watermolen in Reppel. Dat is een Hotel, Restaurant, Forelvisvijver etc in een. Om een indruk te krijgen van deze vijver heb ik hierbij ook de URL www.de-watermolen.com

Vraag 16:
Heb je al eens in de finale van het NK Forelvissen of NK Vliegvissen op Forel gestaan? Zo ja, hoe vaak?
Ik ben de afgelopen 3 jaar aan het forelvissen en heb de afgelopen 3 jaar in de finale van het NK Forelvissen gestaan. Naast dat je daar te maken hebt met veel goede vissers, maken ze er ook altijd een leuk evenement van. Dus als je zelf dit nog niet hebt mee gemaakt, dan is het zeker de moeite waard om eens aan de voorrondes mee te doen. En lukt het dan niet om je te plaatsen, dan kan je altijd als toeschouwer de visser van je eigen vijver komen aanmoedigen.

Vraag 17:
Wat was jou best behaalde resultaat tijdens dat NK?
Het eerste jaar dat ik mee deed, was meteen mijn beste resultaat, namelijk 7de. Het 2de jaar zijn we als Team 3de geworden en afgelopen jaar ben ik 8ste geworden.

Vraag 18:
Wat vond je van de verslaggeving van deze NK’s op onze websites; nkforelvissen.nl en deforelvisser.nl?
Op de 2 genoemde sites, staan altijd mooie verslagen en ook mooie verlagen nav het afgelopen NK. Dit tezamen met veel foto’s van deze dag als herinnering of voor mensen die er niet waren een impressie te geven.

Vraag 19:
Heb je nog speciale geheimpjes of aparte trucs die je met ons wilt delen, om meer forellen te kunnen vangen?
Het geheim van forelvissen is veel proberen. Als je merkt dat een bepaalde techniek, diepte waarop je vist, aassoort of bepaalde kleur niet werkt, ga dan andere dingen proberen. Als je dat doet, zul je merken dat gedurende het vissen de vissen wel zullen bijten of dat het je vangst kan vergroten.

Vraag 20:
Ben ik nog iets vergeten te vragen of heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ik denk het niet. Wel wil ik alle mensen heel veel plezier wensen met het forelvissen en willicht komen we elkaar nog eens tegen langs de vijver.

Hartelijk dank voor dit leerzame en openhartige interview. Daar kunnen we met z’n allen weer van leren! Onder ons motto: Leer, probeer en profiteer!

Hebben jullie nog vragen over dit interview, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.
We horen graag hoe jullie hierover denken!

<< Bekijk hier alle andere interviews

Bekijk hier hoe Guido Brauckmann in actie tijdens het NK Forelvissen 2011.
Guido werd uiteindelijk 8ste van de totaal 100 deelnemers. Niet slecht Guido!

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com